Takaisin edelliselle sivulle

Kenttäsairaala (KS) oli haavoittuneiden tärkein hoitopaikka. Jokaisella divisioonalla oli 1 – 3 kenttäsairaalaa. Jatkosodan aikana niitä oli yhteensä parikymmentä.

Kenttäsairaalaan kuului kolmen leikkaussalin ja kolmen 50-paikkaisen vuodeosaston varusteet. Jokaisessa kenttäsairaalassa oli tavallisesti 150–200 hoitopaikkaa ja henkilökunnan määrä siinä oli runsaat sata. Päällikkölääkärin lisäksi sairaalassa oli tavallisesti kolme osastonlääkäriä ja kolme apulaislääkäriä. Kenttäsairaaloissa oli sairaanhoitohenkilökunnan apuna usein lääkintäkoulutuksen saaneita lottia.

Kenttäsairaala perustettiin hyvien yhteyksien varteen suurehkoon rakennukseen tai rakennusryhmään niin kauas rintamasta, että se oli vihollisen kenttätykistön kantomatkan ulottumattomissa. Kenttäsairaala hoiti sotakirurgisin keinoin taistelukentän joukkosidonta- ja pääsidontapaikoilta tuodut haavoittuneet ja sairaat. Osa kenttäsairaaloissa hoidetuista palasi joukko-osastoihinsa, ehkä toipumisloman jälkeen, osa lähetettiin jatko- ja erikoishoitoon sotasairaaloihin.

Takaisin edelliselle sivulle