Sankarihautojen tarinat -hanke

Toisen maailmansodan aikana kaatui 90 000 suomalaista sotilasta. Suurin osa heistä on haudattu kaatuneen kotiseudun sankarihautausmaihin. Pelkästään Oulun seurakuntayhtymän seitsemällä sankarihautausmaalla lepää 1025 nuorta sotilasta. Oulun seurakuntien sankarihaudat sijaitsevat Yli-Iissä, Ylikiimingissä, Kiimingissä, Haukiputaalla, Oulunsalossa, Oulujoella ja Intiössä. Katso lisätietoa Oulun sankarihautausmaista.

Sankarihautojen tarinat -hankkeen tarkoituksena on kertoa jokaisen sotilaan tarina hyödyntämällä uutta teknologiaa. Olemme luoneet verkkosivuston, johon yhdistämme digitaaliset hautakartan ja hautatiedot sekä hyödynnämme digitalisoituja sotahistoriallista arkistomateriaalia. Tulevina vuosina kaatuneen omaiset voivat lisätä suvun tarinoita ja valokuvia sovellukseen.

Uudessa palvelussa erityisesti tarinallistamista hyödyntäen voitaisiin nostaa keskiöön ennen kaikkea tavallisten rivisotilaiden henkilöhistoria, osallisuus ja uhrautuminen ja se jälki, jonka he jättivät sankarivainajina nimenomaan paikalliseen kyläyhteisöön.

Kulttuuriperinnön siirtäminen on myös kyettävä selviytymään uudessa digitaalisessa toimintaympäristössä. Se, miten sisältöjä kulutetaan, miten niihin käytetään aikaa, missä ja miten ne ovat tavoitettavissa, miten niiden elämyksellisyys koetaan sekä millä kerronnallisilla välineillä toimitaan, on radikaalisti muuttumassa ja tulee myös muuttumaan.

Sankarivainajien muistoa kunnioittavan ja kulttuuriperinnön siirtoa tukevan palvelun kannalta olisi erityisen tärkeää, että periaatteessa jokaisen Suomen puolesta taistelleen sankarivainajan tarina olisi mahdollista avata jokaiselle siitä kiinnostuneelle nyt ja tulevaisuudessa.

Intiön sankarihautausmaa toimii hankkeen pilottikohteena ja odotetaan valmistuvan toukokuussa 2022. Tämän jälkeen hanke etenee muille Oulun sankarihautausmaille.

Tarkoituksena on alueellisen kokemuksen jälkeen mahdollistaa hankkeen leviäminen valtakunnalliseksi ilmiöksi. Tämä on koko kehittämishankkeen päätavoite.

 

PILOTTIKOHDE; INTIÖN SANKARIHAUTAUSMAA

VIDEO; SANKARIHAUTOJEN TARINAT

RAUHAN TERVEHDYKSEN ARTIKKELI 16.2.2022 ”Rakas kotiväki”, joka kertoo vänrikki Erkki Turtisen tarinan

Lähde; Oulun seurakuntayhtymä