Kansallinen veteraanipäivä Kilpisjärvellä

Lipunnosto kolmen valtakunnan rajapyykillä

Armas Ilvo Veteraanin iltahuudon esilaulajana

Sotaveteraani Veikko Korkka kertoo Lapin sodasta nuorille varusmiehille

Oulussa vuoteen 1998 asti toiminut Pohjan Prikaati ja Pohjan Prikaatin Kilta järjestivät kansallisen veteraanipäivän juhlatapahtuman Kilpisjärvellä vuonna 1995, kun Lapin sodan päättymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta. Juhlaan osallistui lukuisia Lapin sotaan osallistuneita veteraaneja. Juhlallinen lipunnosto kolmen valtakunnan rajapyykillä videoitiin ja esitettiin samana päivä Oulussa järjestetyssä kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa.

Kolmen valtakunnan rajalla järjestettävästä juhlatapahtuma nimettiin Pohjanloimuksi ja se on järjestetty sotiemme veteraanien kunniaksi katkeamattomasti jokainen vuosi. Juhlaan osallistujat ovat pääasiassa Kilpisjärven matkailijoita, osallistujia tulee myös Ruotsista ja Norjasta. Parhaimmillaan juhlatapatumaan on osallistunut noin 400 henkilöä. Pohjan Jääkärikilta vastaa nykyään juhlatapahtuman järjestämisestä Jääkäriprikaatin ja Enontekiön kunnan tukemana. Juhlatapahtumaan on järjestetty linja-autokuljetus Oulusta ja osallistujat majoittuvat Kilpisjärven koululla.

Kolmen valtakunnan rajapyykillä järjestetty juhlatapahtuma on päättynyt aina yhteislauluna toteutettuun Veteraanin iltahuutoon. Sotiemme veteraani Armas Ilvo toimi useiden vuosien ajan esilaulajana. Armas Ilvo hiihti rajapyykille lähes 90 vuotiaaksi asti. Edestakainen matka oli noin 30 km.

1 reply
 1. Heijari salme
  Heijari salme says:

  Hyvää loppu vuotta 2022
  Onnea 2023 vuodelle

  Onko 27.4.2023 kolmen valtakunnan rajalla lipunosto ja kansallinen juhla ? Olemme varanneet mökin ja varmistamme vieraat.
  Yst terv Salme.heijari

  Vastaa

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

19 − eight =