SOTIEN 1939–1945 JOENSUUN PERINNETOIMIKUNTA

Sotien 1939–1945 Joensuun perinnetoimikunnan perustamiskirja on allekirjoitettu 22.05.2019. Perinnetoimikunnassa ovat edustettuina Joensuun kaupunki, Joensuun evankelisluterilainen ja Joensuun ortodoksinen seurakunta, Joensuun Reserviupseerit ry, Joensuun Reserviläiset ry, Pohjois-Karjalan Sotilaspoikien Perinnekilta ry, Pohjois-Karjalan Sotaorvot ry, Pohjois-Karjalan Lottaperinneyhdistys ry, Pohjois-Karjalan Prikaatin Perinnekilta ry, Kontiolahden Sotilaskotiyhdistys ry ja Joensuun nuorisovaltuusto.

Suomen Sotaveteraaniliitto ry:n liittojuhlat Joensuun laulurinteellä vuonna 1988. Kuva: Pohjois-Karjalan museo, Karjalan Maa -lehden kuvakokoelma

Perinnetoimikunnan ensisijaisena tehtävänä on sotaveteraaniperinteen vaaliminen paikallisten yhteisöjen ja yhdistysten kanssa sekä perinteen tallentaminen ja julkaiseminen. Lisäksi keskeisenä on Joensuulaisen Suomen 1939–1945 sotien sotilas- ja kotirintamaperinteen ylläpitäminen, säilyttäminen ja siirtäminen tuleville sukupolville sekä maanpuolustushengen edistäminen Joensuussa. Perinnetoimikunta jatkaa veteraaniperinteen vaalimisessa lakkautetun Kansalaisjuhlatoimikunnan työtä.

Kunniakäynti ja seppeleenlasku Joensuun sankarihaudoilla kesäkuussa 1956. Kuva: Pohjois-Karjalan museo, Kuva-Lassi

Perinnetoimikunta toteuttaa juhlapäivien seppeleiden laskut sekä muut veteraaniperinteen kunniatehtävät yhteistyössä maanpuolustustyötä tekevien tahojen kanssa. Ensisijaisena on kansallisen veteraanipäivän ja kaatuneitten muistopäivän toteutus Joensuussa. Juhlapäivien ohjelmaan kuuluvat hartaustilaisuudet ja seppeleenlaskut Joensuun sankarihaudoilla sekä päiväjuhla. Tämän ohella perinnetoimikunta on mukana itsenäisyyspäivän tapahtumajärjestelyissä. Perinnetoimikunta huolehtii Joensuussa sijaitsevien Suomen 1939–1945 sotien muistomerkeistä. Perinnetoimikunta organisoi tarvittaessa näiden muistomerkkien vaatiman kunnostus- ja huoltotyön.

Erkki Matikainen

 

Yhteystiedot:

Puheenjohtaja Ilkka Savolahti

Puh. 050 538 0085

S-posti: ilkka.savolahti@luukku.com

Viestintävastaava | sihteeri Erkki Matikainen

Puh. 050 341 9503 (työ) | 050 543 1911 (koti)

S-posti: erkki.matikainen@joensuu.fi

Maanpuolustusjärjestöjen lippulinna Joensuun Rauhankappelilla kaatuneitten muistopäivänä 15.5.2022.