Perinneyhdistys mukana maanpuolustustapahtumassa Lempäälän Ideaparkissa

Pirkanmaan Reserviläispiirin järjestämä koko kansan maanpuolustustapahtuma keräsi lauantaina 22.4.2023 runsaasti asiasta kiinnostuneita Lempäälän Ideaparkiin. Kauppakeskuksen keskusaukiolla toimintaansa esittelemässä oli useita järjestöjä, myös Tampereen Sotaveteraanien Huoltoyhdistys ja Veteraanivastuu. Esittelijöinä olivat Johanna Vuori ja Tuomo Koiranen.

Samassa yhteydessä Sotien 1939-1945 Pirkanmaan Perinneyhdistyksen puheenjohtajana olin kertomassa järjestötyön rakennemuutoksesta ja perinneaikaan siirtymisestä. Jaoin Kenttäpostia-lehden mukana osastolla vierailleille uuden yhdistyksen henkilöjäsenyyslomakkeita. Useiden kävijöiden kanssa syntyi keskustelua sotiemme veteraanien – miesten ja naisten – tekemästä arvokkaasta työstä isänmaamme hyväksi.

Eräs mies kertoi isänsä toimineen talvisodan aikaan pirkanmaalaisille tutun, myöhemmin kenraalin, A.O. Pajarin autonkuljettajana. Yksi mies kertoi sisarensa haavoittuneen pikkutyttönä evakkomatkalla jatkosodan loppuvaiheissa Elisenvaaran pommituksissa. Yhden rouvan kanssa pääsin jakamaan yhteistä muisteltavaa, kun sekä hänen isänsä että minun isäni olivat molemmat olleet talvisodassa Summan taistelijoita. Monia muita tarinoita tuli esille, myös nuorten kanssa keskustellessa, joille esimerkiksi sodan jälkeinen asekätkentä ei ollut tuttua.

Keskustelut ja kohtaamiset maanpuolustustapahtuman veteraanipöydän äärellä osoittivat hyvin sen, että meillä kaikilla on sotiemme perinteeseen liittyviä muisteluita ja tarinoita perheissämme ja suvuissamme.

Jouni Koskela