Haavoittunut enkeli?

Selailin SA-kuva-arkistoa, ja yksi kuva kiinnitti minun huomioni, sillä se muistutti minua Hugo Simbergin maalauksesta Haavoittunut enkeli.

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli

Hugo Simberg: Haavoittunut enkeli

Hugo Simbergin symbolistinen teos Haavoittunut enkeli lienee jokaiselle suomalaiselle tuttu maalaus, ja se on äänestetty Maamme tauluksi.

Yhdeksäntenä päivänä heinäkuuta 1941 Helsinkiä pommitettiin rajusti, josta eniten iskuja sai Kallion kaupunginosa: Puoli Kalliota oli liekeissä.

Puoli Kalliota oli liekeissä. SA-Kuva

Valokuva on otettu Helsingin Kalliossa, taustalla Fleminginkatu 19. Sen on ottanut valokuvaaja Akseli Neittamo. Pöllämystyneen näköistä siviilimiestä kannetaan paareilla ambulanssiin. Neittamo oli sotavirkamies, jonka tehtävänä oli dokumentoida valokuvin sotaa ja sen kulkua niin siviilien, sotavankien ja sotamiesten arjesta.

Haavoittunut enkeli on taidemaalaus, ja Neittamon ottama kuva haavoittuneesta miehestä on todellinen tapahtuma. Mielestäni niitä yhdistää myös kuvallisen samankaltaisuuden lisäksi tunnelma, joka käsittelee ihmisen haavoittuvuutta, elämän ja kuoleman häilyvää rajaa ja muiden ihmisten apua ja tukea vaikeissa tilanteissa.

Onkohan Neittamo ajatellut valokuvan ottaessaan sitä toisintona 40 vuotta aiemmin Hugo Simbergin maalaamasta enkelistä? Voisin kuvitella Neittamon saaneen kuvaushetkellä Simbergin maalauksen tunnelmasta huokuvaa lohtua itselleen.

Liina Pehkonen
lukiolainen