Pikku-Lotta, Aira Samulin on kuollut 96-vuotiaana

Kun talvisota syttyi Aira Samulin oli 13-vuotias. Airan perhe asui isän sotilasuran vuoksi rajavartioasemalla muutaman kilometrin päässä itärajasta, Ignoilan kylässä. Perheeseen oli juuri syntynyt myös Airan pikkusisko.

Oli talvikeli eikä mitään kulkuvälineitä. Juna-asemalle oli matkaa 5 kilometriä. Vihollisen sotajoukot ja tulirintama olivat jo kahden kilometrin päässä. Kaikki muut seudun talot olivat tyhjillään.

Nuket ovat Aira Samulinille tärkeitä, sillä niihin liittyy paljon lapsuusmuistoja alkuperäisen Hyrsylän mutkan ajoilta (kuva: Kari Kylänpää)

Nuket ovat Aira Samulinille tärkeitä, sillä niihin liittyy paljon lapsuusmuistoja alkuperäisen Hyrsylän mutkan ajoilta (kuva: Kari Kylänpää)

Perhe oli valmistautunut jäämään sodan jalkoihin ja että heidät kaikki ammuttaisiin. Mutta kun Aira oli hakemassa puita liiteristä ja hän juoksi kyyryssä pihan poikki, sattumalta rintamamies ajoi ohi Suomenhevosella ja sattui huomaamaan hänet. Mies ajoi hevosieen pihaan, otti Airan ja perheen äkkiä mukaan ja vei juna-asemalle.

Viimeinen juna oli ollut lähdössä jo kaksi tuntia. Viholliskoneet pommittivat liikkuvia junia, joten se seisoi vielä 4 tuntia ennen lähtöä. Aira ja perhe oli junassa ainoat siviilit. Junan ikkunasta pikku-Aira katsoi, kun ympäristö oli tulimerenä.

Seuraavalla asemalla junaan evakuoitiin kokonainen Kotajärven kylä. Sitten oli juna tupaten täyttä, ei ruokaa eikä juomaa. Airan sanoin: ”Siihen minun lapsuuteni päättyi”.
Airan Samulin valittiin Vuoden Lotaksi vuonna 2021.

Kiitämme, kunnioitamme ja muistamme.

Lue Airan ajatuksia ja sotamuistoja täältä:
https://sotaveteraanit.fi/vuoden-lotta-2021-aira-samulin…/

#himmetäeimuistotsaa #veteraanit #sotaveteraanit #sotiemmenaiset #lotta #kiitos