Seitsemän Iljushin DB3-koneen muodostelma lensi kohti Siuroa kello 12.45 noin 4500 metrin korkeudessa. Koelentueen päällikkö, kapteeni Erkki Olavi Ehrnrooth valitsi Fokkerillaan maalikseen muodostelmasta äärimmäisen koneen vasemmalta. Hän lähestyi sitä ja ampui noin 50 metrin etäisyydeltä ensin vasemman ja sitten oikean moottorin tuleen. Palava pommikone syöksyi maata kohden Taivalkunnan kylän kohdalla. Koneesta hyppäsi laskuvarjolla punalentäjä, joka laskeutui lumiselle pellolle. Palava kone jatkoi syöksymistään. Se putosi ja tuhoutui Pori-Tampere -radan ratavalliin lähelle Jaakkolan seisaketta. Sotapäiväkirjassa on maininta: ”Kapteeni Ehrnroothin ampuma kone löydetty Siurosta.”
Laskuvarjolla pelastautunut punalentäjä pakeni läheisen Mattilan talon riihelle, jonka kyljessä oli pieni lato. Paikalle tuli melko nopeasti Suojeluskunnan etsintäpartio. Vihollismaan maaperällä oleva punalentäjä teki saamansa opin mukaan: vangiksi ei saanut jäädä. Hän ampui pistoolilla itsensä.
Kaatunut vihollinen kuljetettiin Nokian hautausmaalle. Matkalla ihmiset halusivat nähdä sotilaan suuresta naapurimaasta, joka oli hyökännyt pienen naapurimaan kimppuun. Punalentäjä sai väliaikaisen hautapaikan hautausmaan kupeesta. Rauhansopimuksessa Hankoniemi oli jouduttu vuokraamaan Neuvostoliiton käyttöön. Hangon Täktomissa sijaitsevalle neuvostosotilaiden hautausmaalle siirrettiin myös punalentäjä Dmitri Galitsh.
Mattilan talon 17-vuotias poika Mikko kaiversi riihen hirsiseinään ristinmerkin ja tekstin ”Kaatui ryssä 1940”. Seuraavana vuonna alkoi jatkosota, joka vaati Suomelta jälleen suuret uhraukset. Yksi uhri oli 22-vuotias vänrikki Mikko Mattila, joka kaatui Neuvostoliiton suurhyökkäyksen vastaisissa puolustustaisteluissa 9.7.1944. Myös majuriksi ylenneestä Erkki Olavi Ehrnroothista tuli sankarivainaja, sillä hän sai surmansa Utissa 27.3.1943 Pyry-harjoitushävittäjän maahansyöksyssä.
Pommikoneessa oli kaksi muutakin punalentäjää
Tämä tositarina sai jatkoa tänä vuonna, kun Sotavainajien muiston vaalimisyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Suominen otti minuun yhteyttä. Venäläiset olivat kertoneet, että Nokialla alasammutussa pommikoneessa oli ollut myös kaksi muuta miehistön jäsentä: Illarion Rozhkov ja Pavel Aleksejev. Kyse oli siitä, missä he ovat? Mitä nokialaiset tietäisivät?
Tiedustelin ensin paljon paikallisesta sotahistoriasta tietävältä Mauri Långvikiltä. Häneltä kuulin tapauksen perustiedot. Kävin tapahtumapaikalla ja kuulin lisää Mattilan talon isännältä Risto Mattilalta. Luin sotapäiväkirjoja, Joppe Karhusen teoksia ja ajankohdan sanomalehtiä. En saanut, enkä löytänyt vastausta kahden punalentäjän kohtalosta. Oletan, että he ovat palaneet tuhoutuneen koneen mukana ja hautautuneet ratavalliin. Jos jostakin löytyy muisti- tai dokumenttitietoja esimerkiksi Radankorjauskomppanian (RKK8, Tampere) radankorjaustöistä koneen putoamisen jälkeen, niin pyydän ottamaan yhteyttä.
Jouni Koskela
Sotien 1939-1945 Pirkanmaan Perinneyhdistys ry:n puheenjohtaja
Teksti perustuu useisiin lähdeaineistoihin, joista osa on paikallista muistitietoa.