Opas oman suvun sotahistorialliseen tutkimukseen – kuka, mitä, missä ja miten
Kantakortti on jokaisesta puolustusvoimissa palvelusta suorittaneesta laadittu asiakirja, joka sisältää tiedot hänen palveluksestaan puolustusvoimissa kutsuntoihin osallistumisesta joko kotiuttamiseen, kaatumiseen tai eläkkeelle jäämiseen saakka. Kantakorttiin on merkitty yksityiskohtaisia tietoja siinä mainitun henkilön palveluspaikasta ja -ajasta, hänen palkitsemisistaan ja rangaistuksistaan, ylennyksistä, sodan ajan taistelupaikoista sekä mahdollisista haavoittumisista.
Kaiken tutkimuksen perusta on henkilön sotilaspassi tai kantakortti. Mikäli sotilaspassi ei ole tallessa, voi kantakortin kopion tilata Kansallisarkistolta.

Kantakortista löytyvät tiedot joukko-osastoista, joissa veteraani on palvellut. Tämän perusteella lisää tietoja on mahdollista hakea joukko-osastojen sotapäiväkirjoista tai joukko-osastojen itsensä tai niiden perinnekiltojen mahdollisesti julkaisemista joukko-osastohistoriikeistä.
Joidenkin joukko-osastojen sotapolkujen yksityiskohdat on jo tallennettu vapaaehtoisvoimin päivitettävään Sotapolku.fi-palveluun.
Kansallisarkiston henkilöhistorialliset lähteet
Päämajan linnoitusosaston arkistoon (T 13381) sisältyy linnoitustöihin osallistuneiden palkkakortisto vuosilta 1939-1940. Samaan arkistoon sisältyy myös linnoittajien henkilökortisto vuosilta 1940-1944 (T 13382). Aineistot ovat Kansallisarkiston etäsäilytyksessä.

Sotiemme naiset
Sotaan osallistuneista naisista ei pidetty miesten kantakorttia vastaavaa henkilörekisteriä. Niinpä tiedot sodassa mukana olleesta naisväestöstä ja heidän kärsimistään tappioista ovat hyvin hajanaisia. Lääkärinä sodassa- teos arvioi kuitenkin rintamilla ja sotatoimialueilla palvelleiden naisten määräksi viime sodissamme 100 000. Näihin kuuluu paitsi lottia, myös mm. sotilaskotisisaria, lääkintätehtävissä toimineita, Punaisen Ristin apusisaria sekä työvelvollisia. Kansallisarkiston sivuilla lisätietoja.

Kaatuneet
Tietoja Suomen 1939–1945 sodissa kaatuneista löytyy Sotasampo-portaalin hakutoiminnolla.

Sotavangit
Sotavangiksi joutuneita suomalaista käsittelevän tietokannan löydät Sotasammosta.

Sotalapset
Lastensiirtokomitea vastasi sotalasten siirroista Ruotsiin, Tanskaan ja Norjaan vuosina 1941–1949. Komitean arkistosta löydät tietoja sotalapsista ja heidän vaiheistaan. Kansallisarkiston sivuille.

SA-kuva-arkistoa, voi hakea kuvia esimerkiksi henkilön, sodan, joukko-osaston tai tietyn paikan perusteella. Lisätietoa kuvan tapahtumista/ henkilöistä saa kuvan alla olevasta info-painikkeesta.
