-
LÄHTÖKOHDAT
Sotien 1939–1945 Pohjois-Uudenmaan Perinneyhdistys on valtakunnallisen Tammenlehvän Perinneliiton jäsenjärjestö. Sen toiminnan tarkoituksena on edistää kansallista yhtenäisyyttä, pitää yllä ja edistää maanpuolustustahtoa, vaalia koko Tammenlehvän sukupolven kulttuuriperintöä ja jatkaa veteraanien tukityötä. Pohjois-Uudenmaan yhdistys toteuttaa tätä tarkoitusta omalla alueellaan.
Yhdistys toimii viiden kunnan Hausjärven, Hyvinkään, Lopen, Nurmijärven ja Riihimäen alueilla. Toiminta nojautuu vahvaan paikalliseen sotasukupolven perinteitä vaalivaan toimintaan ja pyrkii kehittämään sitä edelleen. Tärkeänä tehtävänä on edistää veteraani- ja koko sotasukupolven perinteen siirtämistä tuleville sukupolville.
Perinneyhdistys perustettiin 23.11.2022. Näin ollen vuosi 2023 oli ensimmäinen varsinainen toimintavuosi. Yhdistyksen strategia laadittiin vuonna 2023, joten sen päivittämiselle ei ole vielä tarvetta vuonna 2024.
-
VARSINAINEN TOIMINTA
Toiminnan alkuvaiheessa on edelleen tärkeää viestiä yhdistyksen tarkoituksesta ja tavoitteista yhteistyökumppaneille ja julkisuuteen. Alueen kunnat, seurakunnat, oppilaitokset, yritykset ja perinnetyötä tekevät yhdistykset ovat tärkeitä yhteistyötahoja. Nettisivut ovat merkittävä viestintäkanava ja sen tietosisältö on jo kattava.
Jäsenhankintaan panostetaan siten, että lakkaavien veteraanijärjestöjen jäsenistä saataisiin mahdollisimman moni liittymään Perinneyhdistykseen. Tavoitteemme on, että saisimme myös nuoria jäseniä osallistumaan yhdistyksen toimintaan. Jäsenkirjeen avulla jaamme perusinformaatiota jäsenillemme. Uusia jäseniä tarvitaan alkumetreillä olevaan yhdistykseen tuomaan uusia näkemyksiä toiminnan kehittämiseksi.
Sotasukupolven perinteen siirto nuorelle sukupolvelle on haasteellinen tehtävä. Vuonna 2025 pyrimme järjestämään nuorille suunnatun kirjoituskilpailun yhteistyössä alueemme lukioiden ja paikallislehtien kanssa. Tarkoitus on tehdä kilpailusta vuosittainen perinne.
Tavoitteena on tehdä yhteistyötä lähialueilla olevien perinneyhdistysten kanssa. Veteraanien tukityössä on järkevää toimia yhdessä erityisesti, kun keskustellaan hyvinvointialueiden kanssa veteraanien hoidoista ja palveluista.
Pyrimme toteuttamaan vuoden 2025 aikana nuorille suunnatun vielä tarkemmin yksilöimättömän tapahtuman tai toimintamuodon, jossa sotasukupolven elämää, aikaansaannoksia ja merkitystä voidaan viestiä meidän aikamme lapsille ja nuorille. Hanke pyritään toteuttamaan kiinnostuneiden yhteistyökumppaneiden kanssa. Tämän tavoitteen toteutustapaa suunnitellaan vuoden 2024 aikana.
-
YHDISTYKSEN TALOUS
Jäsenmaksut, Suomen Sotaveteraaniliitolta saatava avustus sekä Veteraanivastuun keräysvarat ovat toistaiseksi tulojen perusta. Muulla toiminnalla voidaan luonnollisesti kasvat-taa yhdistyksen käytettävissä olevia varoja.
Koska kaikki toiminta perustuu vapaaehtoisuuteen, pysyy kulumuodostuskin maltillisena. Kokousjärjestelyt, valtakunnalliseen toimintaan osallistuminen, tilaisuuksien valmistelu ja toteuttaminen vaativat luonnollisesti määrärahoja. Nuorten kirjoituskilpailu ja erillinen nuorille suunnattu hanke edellyttävät myös määräraha varauksia. 5–6 luokkalaisille suunnattavaan Tarinallistamis-projektiin varataan myös määräraha
Perittävästä jäsenmaksuista 10 €/jäsen tilitetään Suomen Sotaveteraaniliitolle, jäsenet saavat Kenttäpostia-lehden ja yhdistys saa jäsenrekisteri- ja nettiportaalipalvelut.
Veteraanien lakimääräiset avustukset hoidetaan hyvinvointialueiden rahoituksella ja muu tukityö (mm. valtakunnalliset keräykset) Veteraanivastuu ry:n toimisesta, joten tämä rahaliikenne ei näy yhdistyksemme taloudessa.