Lapinjärveltä osallistui Talvi- ja jatkosotaan n. 1000 veteraania. Heistä kaatui 153, joista 136 lepää Lapinjärven sankarihautausmaalla. Eri tehtävissä Lapinjärveltä toimi 301 lottaa. Viimeisten veteraanien poistuttua joukostamme Lapinjärven Rintamaveteraanit ry lopetti toimintansa 31.12.2023. Toimintaa jatkaa Tammenlehvän Itä-Uudenmaan Perinneyhdistyksen Lapinjärven osasto.
Sotasukupolven tarinaa voimme kirjoittaa yhdessä. Jos sinulla on kertomus voit halutessasi jakaa sen kanssamme sähköpostilla osoitteeseen: i-uusimaa@tammenlehvä.fi
Lapinjärven sotahistoriaa ja veteraaniperinnetyötä
Lapinjärven kirkko
Lapinjärven kirkko valmistui vuonna 1744. Lasimaalaukset on maalannut Lennart Segerstråle vuonna 1948. Saarnastuoli on vuodelta 1745. Urut ovat Kangasalan urkutehtaasta 1971 ja 18 äänikertaiset. Kellotapuli rakennettiin 1827 Carl Ludvig Engelin suunnitelman pohjalta.
Sankarihautausmaa
Lapinjärven sankarihaudassa lepää 136 sankarivainajaa. Harmaasta graniitista valmistetun muistomerkin ”Korsu” on suunnitellut Leevi Aarnio. Sankarimuistomerkin reliefin on suunnitellut Paavo Mikkola 1945.
Karjalaan jääneiden vainajien muistomerkki
Sodan jälkeen Lapinjärvelle sijoitettiin 810 Karjalan evakkoa, jotka tulivat Jääskestä, Kirvusta, Säkkijärveltä, Johanneksesta, Virolahdelta, Suursaaresta ja Viipurista. Lapinjärven karjalaiset pystyttivät sankarihautausmaan läheisyyteen, kirkkopuistoon, muistomerkin kunnioittamaan Karjalaan jääneitä vainajia. Muistomerkki paljastettiin 27.4.2019.
Veteraanikivi
Katariinanpuistossa kirkkomaan muurin vieressä oleva veteraanikivi on omistettu veteraaneille, lotille ja kotirintaman naisille. Veteraanikiven on suunnitellut Kauko Saarenpää Porlammilta ja se paljastettiin vuonna 1992.
Sotaanlähdön muistomerkki
Lapinjärven Rintamaveteraanit ja Lappträsk Krigveteraner pystyttivät muistomerkin paikalle, josta Lapinjärven miehet lähtivät 12.10.1939 Talvisotaan ja 18.6.1941 Jatkosotaan.
Perinnehuone
Sijaitsee Brofogdas kokoontumis- ja näyttelytilassa, Lukkarinpolku 5, 07800 Lapinjärvi.
Vuotuiset juhlallisuudet
TALVISODAN PÄÄTTYMISPÄIVÄ 13.3.
Lippuvartio ja seppelten laskut Veteraa-nikivellä. Kahvitilaisuus Brofogdaksessa.
KANSALLINEN VETERAANIPÄIVÄ 27.4.
Kulkue Veteraanikivelle. Lippuvartio Vete-raanikivellä, seppelten laskut.
Ohjelmallinen lippujuhla seurakuntako-dissa.
KAATUNEITTEN MUISTOPÄIVÄ
Toukokuun kolmas sunnuntai.
Lippuvartio ja seppelten laskut sankari-haudalle. Jumalanpalvelus.
Kahvitilaisuus seurakuntakodissa.
ITSENÄISYYSPÄIVÄ 6.12.
Kynttilöiden sytytys sankarihaudoille.
Seppelten laskut sankarihaudalle sekä lippu- ja kunniavartio. Jumalanpalvelus.
Itsenäisyyspäivän ohjelmallinen lippujuhla seurakuntakodissa.
JOULUAATTO 24.12.
Lyhtyjen sytytys sankarihaudoille.
Järjestäjänä tilaisuuksissa
Lapinjärven kunta, Agricolan seurakun-nat, Lapinjärven Marttayhdistykset, Lappt-räsk Krigsveteraner, Itä-Uudenmaan Tammenlehvän perinneyhdistyksen La-pinjärven osasto ja Lions Club Artjärvi-Lapinjärvi-Myrskylä.
Yhteydet veteraaniasioissa
Lapinjärven kunta, Tammenlehvän Itä-Uudenmaan pe-rinneyhdistyksen Lapinjärven osasto, Lappträsk Krigsveteraner, Lapinjärven Marttayhdistykset ja Lions Club Artjärvi-Lapinjärvi-Myrskylä.
Talvisodan päättymispäivän, Kansallisen veteraanipäivän, Kaatuneiden muistopäi-vän, ja Itsenäisyyspäivän järjestäjistä ja vastuuhenkilöistä sovitaan Itsenäisyystoi-mikunnassa, joka kokoontuu vuosittain viimeistään lokakuussa. Toimikunnan pu-heenjohtajana toimii kunnan sivistys- ja hyvinvointijohtaja ja koollekutsujana ja sih-teerinä kirjasto- ja kulttuurijohtaja. Jäseni-nä toimikunnassa ovat edellisten lisäksi edustajat paikallisista veteraanijärjestöistä ja Agricolan seurakunnista. Tarvittaessa voidaan toimikunnan kokouksiin kutsua muitakin osallistujia.