Jäsenet
Perinneyhdistyksemme kunniajäseniä ovat vielä jäljellä olevat sota- ja rintamaveteraanit, puolisot ja lesket.
Yhdistyksemme jäsenistö koostuu henkilöjäsenistä ja jäsenyhdistyksistä, joiden jäsenet ovat myös jäseniämme, mutta heitä ei lasketa henkilöjäsenvahvuuteen. Yhdistyksen jäsenvahvuus on vuonna 2024 noin 200 henkilöjäsentä ja 15 yhdistysjäsentä. Jäsenistö tulee luonnollisesti vuosien varrella reilusti kasvamaan, kun osa jäsenyhdistyksistä purkautuvat omina yhdistyksinään, ja niiden jäsenet siirtyvät henkilöjäseniksi perinneyhdistykseen.
Vuonna 2024 toiminnassa olevat jäsenyhdistykset
- Hämeenlinnan seudun Sotainvalidit ry
- Hämeenlinnan Seudun Sotaveteraanit ry
- Hämeenlinnan Seudun Lottaperinneyhdistys ry
- Kanta-Hämeen Sotilaspoikien Perinnekilta ry
- Kanta-Hämeen Sotaorvot ry
- Etelä-Hämeen Reverviläispiiri ry
- Etelä-Hämeen Reserviupseeripiiri ry
- Hämeenlinnan Sotilaskotiyhdistys ry
- Vapaussodan Hämeenmaan Perinneyhdistys ry
- Arma Vanaja
- Janakkalan Patteristo/Raskas Patteristo 24
- JP 27 Perinneyhdistys KantaHäme ry
- Hämeen Jääkärikilta ry
- Suomen Tykistö-, Pioneeri- ja Viestimuseoyhdistys ry
- Kalvola-Seura ry
Kumppanit
Tärkeinä kumppaneinamme ovat Hämeenlinnan ja Akaan kaupungit sekä Janakkalan, Hattulan ja Urjalan kunnat sekä näiden kuntien alueilla toimivat seurakunnat. Erityisenä yksittäisenä kumppanina meillä on Parolan panssariprikaati ja alueen perinnetyötä tukevat ja avustavat yritykset.
Missä me toimimme
Yhdistyksen toimisto sijaitsee Hämeenlinnassa. Tarkka osoite on Suomenkasarmi A2 105, 13100 Hämeenlinna. Varsinainen toiminta tapahtuu tietysti aivan muualla eli mm. luonnossa, kirkoissa, luentosaleissa, museoissa, sankarihaudoilla ja muistomerkeillä.
Tärkeimpinä toiminnan kohteina ovat perinnetyömme tavoitteen ja päämääränkin kannalta ne paikat, missä tavoitamme lapset ja nuoret eli koulut ja liikuntapaikat.
Toiminnan muodot ja toimielimet
Perinnetyö
Lähtökohtana on maanpuolustustahtoinen ja isänmaallinen perinnetyö Tammenlehvän sukupolvelle ja suunnattuna erityisesti lapsille ja nuorille. Tätä toteutetaan mm. koulutus- ja valistustyönä nuorten parissa. Kohderyhmänä ovat yläkouluikäiset ja lukiossa ja ammatillisissa oppilaitoksissa opiskelevat nuoret. Lähitulevaisuudessa tulemme luomaan alueen kouluihin perinnetyövastaavat ja tuemme heidän työtään avustuksilla ja koulutuksilla. Koulujen perinnetyövastaavat nimetään halukkaista koulujen opettajista ja
heistä muodostetaan yhteistyöverkosto.
Veteraanityö
Sääntöjemme mukaista veteraanityötä tehdään veteraaneja ja leskiä tukemalla ja avustamalla arjen sujuvuuden varmistamiseksi. Tämä tapahtuu mm. veteraaneille ja leskille suunnatulla virkistystoiminnalla, retkillä ja tutustumiskäynneillä. Veteraaneille ja leskille suunnattu hengellinen toiminta on myös toiminnan keskiössä.
Toimielimet ja vastuuhenkilöt
Yhdistyksen perinne- ja veteraanityötä suunnitellaan, toteutetaan ja kehitetään vapaaehtoisten toimihenkilöiden ja toimielimien avulla. Yhdistyksellä ei siis ole palkattua henkilökuntaa. Yhdistyksen organisaation jatkuva kehittäminen ja toiminnan varmistaminen ja suuntaaminen tavoitteiden ja kohteiden suuntaan onkin tärkeää. Yhdistyksen hallituksen ja pitäjävastaavien lisäksi arjen toiminnan sujuvuutta varmistetaan johtoryhmän, työvaliokunnan ja tiimien avulla. Työllistetyimpiä tiimejä ovat tällä hetkellä viestintätiimi ja hengellisen työn tiimi.
Toiminnan haasteet
Viime vuosien aikana yhä tärkeämmäksi on tullut haaste, miten saada nuorempia jatkajia perinnetyöhön mukaan. Yhdistystoiminnan iäkkäimmät toimijat ja tekijät tarvitsevat työn jatkajia. Kuten sanottua ” Himmetä ei muistot koskaan saa!”