Harri Tikkalasta sotaorpo 8-vuotiaana

92-vuotias Harri Tikkala kertoo Kangasalan kodissaan tietävästi ja täsmällisesti sotaorpojen järjestötyöstä. Hän liittyi vuonna 2002 perustettuun Tampereen Seudun Sotaorpoihin vuonna 2013.

Harri Tikkala kodissaan

Harri Tikkala kodissaan

Hän on toiminut yhdistyksessä myös puheenjohtajana. Yhdistys, jossa on lähes 400 jäsentä, on nykyisin nimeltään Tampereen Seudun Kaatuneitten Omaiset.

Viipurissa syntynyt Harri Tikkala on kuuluisaa sukua. Hänen isänsä Arvi (Arvid) Tikkala oli näyttelijä, viimeksi Tampereen Teatterissa, ja iskelmälaulaja 1930-luvulla. Tikkalaa enemmän olivat iskelmiä tuolloin levyttäneet vain Malmstenin veljekset ja Matti Jurva. Korpraali Arvi Tikkala kaatui Kollaalla 33-vuotiaana talvisodan viimeisinä päivinä 3.3.1940. Arvi Tikkala on haudattu Tampereen Kalevankankaan sankarihautausmaalle. Harri Tikkalan äiti oli syntynyt Puolassa, mutta muuttanut perheen mukana Viipuriin jo ennen Suomen itsenäistymistä.

Tampereen Kalevankankaan sankarihautausmaa

Tampereen Kalevankankaan sankarihautausmaa

Laulutaito on siirtynyt isältä pojalle, sillä Harri Tikkala lauloi useita vuosikymmeniä tamperelaisessa Mieskuoro Laulajissa. Ammattia laulamisesta ei hänelle tullut, sillä hän teki elämäntyönsä teollisuuden palveluksessa ilmastointialalla. Valmetilla hän oli kyllä ollut myös suunnittelemassa traktorivetoista tykin vetokärryä.
Harri Tikkala sanoo olevansa PTS-ihmisiä. Niinpä hänellä on huoli, miten perinnetyö jatkuu, kun heidän yhdistyksessään jäsenten keski-ikä on yli 84 vuotta. Tikkala toivoo sotaorpojen ja kaatuneitten omaisten jäsenten liittyvän uusiin perinneyhdistyksiin ja sitä myöten aikanaan Tammenlehvän Perinneliiton alaisuuteen.