Museot

Juupajoen Veljeshovi

Juupajoen sotaveteraanit ovat rakentaneet talkoovoimin ja yhteistyökumppaneiden avulla perinnekorsun,
joka valmistui huhtikuussa 1992. Rakentamiseen käytettiin 650 miestyötuntia.
Korsu toimii sota-ajan perinteen näyttelytilana. Korsun hoitovastuu on Juupajoen Reserviläisillä. Osoite: Kopsamontie 232, Juupajoki.

Lempäälän Perinnekammari

Kuokkalan museoraitti sijaitsee Kuokkalankosken lähimaastossa noin kolmen kilometrin päässä Lempäälän keskustasta. Museoaluetta ylläpitävät yhteistyössä Lempäälän kunta ja Lempäälä-Seura ry. Ensimmäiset museot avattiin vuonna 1981, nykyään museoita on 7. Museoraitilla on Sotaveteraanien Perinnekammari, jonne on koottu – ja edelleen kootaan – viime sotiin liittyviä tavaroita: korviketuotteita, ostokortteja, rintamamiehille ja -naisille kuuluneita pukuja, puhdetöitä sekä valokuvia sotatoimista ja sotatoimialueilta. Museoihin voi tutustua vain opastetusti. Museoraitin aukioloaikoina 050 477 3102 museoraitti(a)lempaala.fi
Osoite: Kuokkalantie 14, Lempäälä

Längelmäen perinnekorsu

Längelmäen sotaveteraanien toimesta rakennettiin vuonna 1982 pääasiassa talkootyönä perinnekorsu. Rakennustarpeet saatiin lahjoituksina ja keräyksillä. Korsuun on koottu sodanaikaisia puhdetöitä sekä muita sota-ajan esineitä. Korsu on kesäisin auki matkailijoille ja yhdistyksen jäsenet toimivat vuorotellen esittelijöinä. Kävijöitä on ollut 8000 – 10000 kesässä.

Oriveden veteraaniperinnemuseo

Oriveden Sotaveteraanien veteraaniperinnemuseo on viimeistelyvaiheessa ja avautuu vuonna 2023.
Hirrestä tehtyyn museoon on kerätty huomattava määrä sota-ajan esineitä.

Perinnekorsu Jukola

Kangasalan Honkaniemelle vuonna 1980 aloitettiin sodanaikaisen mallin mukaisen korsun suunnittelu, jossa päämestarina oli monta korsua suunnitellut Reima Niemi ja lopullisen korsun piirsi rakennusmestari Kauko Ilonen. Louhinnan suoritti Keski-Suomen pioneeripataljoona Keuruulta pioneerien koulutukseen kuuluvana harjoitustyönä. Valmistuttuaan 13 hengen komentokorsu vihittiin käyttöön lokakuussa 1983 ja samalla se sai nimekseen Jukola. Korsun valmistumisen mahdollisti runsaat 2000 talkootyötuntia niin aliupseerien, upseerien kuin veteraanienkin tekemänä. Valmistumista edesauttoi monien yrittäjien, yhteisöjen ja yksityisten henkilöiden suurenmoinen tuki. Perinnekorsu JUKOLAn esittely vain tilauksesta. Yhteyshenkilö Jorma Laakso, 040 586 5200, jotelaakso(a)gmail.com.
Osoite: Honkaniementie 100, Kangasala

Päivölän perinnehuone

Maanpuolustuksen perinnehuoneessa Päivölässä on nähtävillä Valkeakosken ja Sääksmäen sotaveteraanien keräämää esineistöä. Tämä näyttely kertoo pääosin Valkeakosken ja Sääksmäen miesten ja naisten osallistumisesta maanpuolustustehtäviin talvi- ja jatkosodassa. Perinnehuoneesa on muun muassa Mannerheim ristin ritari Toivo Ilomäen muistolaatta. Perinnehuone on avoinna sopimuksen mukaan yksityisille ja ryhmille. Yhteyshenkilö Jussi Häyrynen, jussi.hayrynen(a)valmet.com.
Osoite: Päivölän opisto, Päivöläntie 52, Tarttila (Valkeakoski)

Perinnekorsu ”Jukola” Kangasalan Honkaniemessä.

Perinnekorsu ”Jukola” Kangasalan Honkaniemessä.

Päivölän perinnehuone Valkeakoskella.

Päivölän perinnehuone Valkeakoskella.