Aamulehti kertoi 26.8.2024 palstallaan ”50 vuotta sitten”: ”Sotainvalideilla yhä usko tulevaisuuteen”. Sotainvalidien Veljesliiton Pirkka-Hämeen piiri oli viettänyt kesäpäiviään Virroilla juhlien samalla piirin 30-vuotisjuhlia.
Tänä vuonna piiri on 80-vuotias. Sen perinnetyötä tekevä Sotainvalidien Pirkka-Hämeen Perinneyhdistys vietti kesäpäiväänsä Tampereen Tammenlehväkeskuksessa lauantaina 24. elokuuta. Vanhin osallistuja oli 104-vuotias sotaveteraani Matti Nurminen. Paljon on tapahtunut viimeisten 50 ja 80 vuoden aikana niin toiminnallisesti kuin luonnollisen elämänkulun myötä.
Toin omassa tervehdyspuheessani esille alusta asti, vuosikymmenten ajan, vallinneen sotainvalidien hengen ”auta itseäsi ja veljeäsi”. Nyt järjestöllinen toiminta niin sotaveteraanien kuin sotainvalidien osalta on muutoksessa, mutta työ tulee jatkumaan Tammenlehvän Perinneliiton periaatteiden mukaisesti. Ketju ei katkea meihin.
Sunnuntaina 25.8. yhdistyksellämme oli oiva tilaisuus tuoda perinnetyötä esille Tampereen Pyrinnön kumppanina. Järjestimme yhteistyössä Ratinan stadionin tiloissa ennen yleisurheilun GP-kisojen alkua urheilun kutsuseminaarin, jonka aiheena oli ”turvallisuus, maanpuolustus ja kunto”. Mukana oli myös MPK-Häme. Pääpuhujana oli maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah.
Tilaisuudessa tuli hyvin esille, että meillä on korkeaa maanpuolustustahtoa, mutta maanpuolustuskunnossa on parannettavaa niin varusmiesten kuin reserviläisten osalta. Erityisesti valistusta ja kannustusta tarvitaan kouluikäisten lasten liikkumisen lisäämiseen.
Ministeri, joka on kävelyn maailmamestari vuodelta 1993, toi esille, että aina ei tarvita hienoja liikuntatiloja, vaan esimerkiksi metsä on monipuolinen liikuntapaikka. Ministeri muistutti, että maaseuturahastosta on saatavissa rahoitusta myös lähiliikuntapaikkoihin. MTK:n metsäjohtaja Marko Mäki-Hakola havainnollisti hyvin käytännön esimerkin toteamalla, että raivaussaha on mainio personal trainer. MPK-Hämeen liikuntapäällikkö Heikki Kivikko kertoi, että heillä tavoitteena ei ole vain reserviläisten, vaan kaikkien vapaaehtoisten liikuttaminen muun muassa kesäyön marsseilla.
Omassa avauksessani toin esille, miten sota-aikana mottona oli ”hiki säästää verta”. Niin sotilailla kuin muilla kansalaisilla oli pitkäkestoista kuntoa, jonka he osoittivat muun muassa maaottelumarssivoitolla Ruotsista toukokuussa 1941.
Jouni Koskela, puheenjohtaja