Tampereella toimii aktiivisesti Sotiemme 1939-45 Perinneyhdistys, joka järjestää vuosittain lokakuun puolen välin paikkeilla YH-maanpuolustusjuhlan ja 13. päivä maaliskuuta talvisodan päättymisen kirkkoillan. Paikallisesti kahden yhdistyksen hyvin samalta vaikuttava nimi on tuottanut joitakin kysymyksiä ja tarkentavia selityksiä. Ko. yhdistys on valtakunnallinen ja tätä portaalisivua käyttävä yhdistys on Tammenlehvän Perinneliiton alainen Pirkanmaan perinneyhdistys. Yhdistykset tekevät hyvää yhteistyötä, josta myös YH-päivän juhla oli oivallinen esimerkki.
Minulla oli Sotien 1939-1945 Pirkanmaan Perinneyhdistyksen puheenjohtajana kunnia esittää YH-juhlassa Tammenlehvän tervehdys. Kerroin sotiemme veteraanien ja sotasukupolven työn merkityksestä, järjestöllisestä muutoksesta ja perinteen siirtämisestä. Esitin kysymyksen: Mitä vastaat, jos lapsenlapsesi kysyy sinulta vuonna 2040, olitko mukana turvaamassa sitä, että sotiemme veteraanien ja sotasukupolven hoiva- ja tukityö sekä perinnetyö ei katkennut vuonna 2024?
Juhlapuheen piti Satakunnan Lennoston komentaja, eversti Markus Leivo. Hän korosti vahvan maanpuolustustahdon ja -kyvyn merkitystä. Se muodostuu sekä sotilaallisesta koulutuksesta ja vapaaehtoisesta maanpuolustustyöstä että riittävästä materiaalisesta tasosta. Nato-jäsenyytemme luo hyvän pohjan sille, että yhdessä olemme vahvempia. Johtamansa lennoston osalta Leivo kertoi Pirkkalan rakennusinvestointien takaavan varusmieskoulutukselle ajanmukaiset ja toimivat tilat.
Avaussanoissaan järjestävän yhdistyksen puheenjohtaja, eversti evp Pentti Väänänen palautti mieliin maamme tilanteen 85 vuotta sitten. Ylimääräisten harjoitusten tarkoitus oli varautua Neuvostoliiton hyökkäys- ja valloitusuhkaan. Harjoitusten merkitys konkretisoitui, kun Neuvostoliitto aloitti hyökkäyksen marraskuun lopulla vuonna 1939.
Tilaisuuden musiikista vastasivat Ilmavoimien soittokunta ja Mieskuoro Kelot.
Teksti: Jouni Koskela
Kuvat: Sirkka Ojala