Tietoa meistä
Keskisen Uudenmaan kuntien muodostama alueellinen perinneyhdistys vaalii Suomen vuosina 1939–45 sotien veteraanien, sotainvalidien ja sotasukupolven perinteitä ja arvoja. Tehtävä on laaja ja vaativa. Siksi sitä ohjataan myös valtion taholta.
Perinnetyön lisäksi yhdistys hoitaa osaltaan veteraanien, sotainvalidien sekä heidän puolisoidensa ja leskiensä tukitoimintaa ja edunvalvontaa ja varmistaa tukityön jatkumisen nykyisten veteraaniyhdistysten purkautuessa ja hyvinvointialueiden toiminnan vakiintuessa.
Ensimmäisen toimintavuoden tärkeitä tehtäviä on ollut ohjata paikallisia perinnetoimikuntia organisoitumaan ja valmistelemaan ja toteuttamaan toimintaansa. Tämä on tapahtunut jatkamalla jo vuosina 1999–2020 syntyneitä ja käytännössä toimivia VETRES, Keski-Uusimaan toimintatapoja. Kaupungit, seurakunnat, veteraani-, reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöt sekä kotiseutu-, nuoriso- ja muut paikalliset yhdistykset ja sidosryhmät ovat nimenneet tai nimeävät vielä edustajiaan paikallisiin, kuntakohtaisiin perinnetoimikuntiin. Vuoden 2024 perinnetoimikunnan työ vakiintuu uusien jäsenten myötä.
Yhteistyö tiivistyy
Veteraaniperinnetyö merkitsee perinteisen mutta myös uudenlaisen yhteistyön kehittämistä ja tiivistämistä.
Perinneyhdistyksille on luotu toimintamalli, jota ne noudattavat. Jotta perinneyhdistys voi toimia saumattomasti yhteistyössä Suomen Sotaveteraaniliiton ja Tammenlehvän perinneliiton kanssa, on Keski-Uudenmaan perinneyhdistys liittynyt molempien jäseneksi. Näin on voitu luoda yhteistyölle hyvät toimintaedellytykset heti alusta alkaen. Yhteistyö paikallisten veteraaniyhdistysten, paikallisten perinnetoimikuntien sekä Uudenmaan muiden alueellisten perinneyhdistysten ja sidosryhmien kanssa on syntynyt ja vahvistumassa.
Perinneyhdistyksen tärkein tehtävä jatkossa on varmistaa veteraanityön jatkuvuus ja siirtäminen seuraaville, uusille sukupolville, etenkin nuorille. Tämä vaatii uudenlaista yhteistyötä koulujen ja oppilaitosten kanssa sekä resursseja, joita yhdistys kerää jäsen- ja tukimaksuin, avustuksin, lahjoituksin sekä luomalla itse uusia tulolähteitä.
Suunnittelun vuodesta 2023 toiminnan vuoteen 2024
Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistys ry:n vuosikokous 2024 pidetään maaliskuussa Tuusulassa. Silloin hyväksytään ensimmäisen toimintavuoden toimintakertomus ja tilinpäätös sekä vuoden 2024 toimintasuunnitelma ja talousarvio.
Perinneyhdistyksen hallituksen apuna toimii hallituksen nimeämä työvaliokunta. Hallituksen tueksi tullaan perustamaan tarvittavia toimikuntia ja työryhmiä, jotta kunnianhimoisia tavoitteita voidaan toteuttaa. Toimikuntia tarvitaan mm. tukitoimintaa, hengellistä toimintaa, tapahtumia, viestintää sekä nuoriso- ja perinnetoiminnan kehittämistä varten.