Ajankohtaista

Tammenlehvän Keski-Uusimaan perinneyhdistyksen toiminta on vakiintunut

Tuusulan, Keravan, Järvenpään, Mäntsälän ja Pornaisten alueella toimiva Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistyksen hallitus piti vuoden toisen kokouksensa 9.4. Asialistalla oli vuoden alun tärkeimpiä tehtäviä. Vuosikokous pidetään 25.4. klo 18 Rusutjärven leirikodin tiloissa Tuusulassa. 

Kunniatehtävämme on vaalia sotiemme 1939–1945 veteraanien, sotainvalidien ja sotasukupolven perinteitä ja arvoja. Tärkein tehtävämme on huolehtia, että veteraanien asioita, hoiva- ja hyvinvointipalveluita ja edunvalvontaa hoidetaan alueellamme edelleen, kun veteraanijärjestöjen ja -liittojen toiminta on päättymässä. Osa alueemme veteraanijärjestöistä on jo lopettanut toimintansa. Tätä varten yhtenä yhdistyksemme asiantuntijäsenenä toimii sosiaalineuvoja. Toisaalta kannamme osaltamme vastuuta siitä, että myös veteraaniperinnetyö jatkuu. Suunnittelemme ja toteutamme toimintaa ja tapahtumia Valtioneuvoston meille alueellisille perinneyhdistyksille antamien ohjeiden mukaisesti, toteaa perinneyhdistyksen puheenjohtaja Jari Anttalainen.

Perinneyhdistys on Tammenlehvän perinneliiton ja Suomen Sotaveteraaniliiton alueellisena jäsenjärjestönä ottamassa vastuun veteraanien perinnön vaalimisesta ja siirtämisestä seuraaville sukupolville, etenkin nuorille. Nuoria osallistuukin perinneyhdistyksen toimintaan.

Miten perinneyhdistys toimii

Yhdistykseen kuuluu 25 jäsenjärjestöä. Hallituksen nimeämä työvaliokunta valmistelee asiat hallitukselle, johon kuuluu puheenjohtajan lisäksi tällä hetkellä 12 jäsenjärjestön edustajaa.

– Keskustelimme kokouksessa, että hallituksessa voisi olla jopa 15 jäsentä, jotta mahdollisimman monella jäsenyhdistyksellä olisi mahdollisuus vaikuttaa perinnetyön valmisteluun, totesi puheenjohtaja Jari Anttalainen.

Jokainen voi vaikuttaa asioihin nytkin hallituksen jäsenten tai varajäsenensä kautta. Viestinnällä on toiminnassamme todella suuri merkitys.

Vuoden 2023 toimintakertomus ja vuoden 2024 toimintasuunnitelma kuten muutkin kokousasiakirjat kuvaavat, että 25 jäsenjärjestön vapaaehtoisjoukkomme on alusta alkaen ollut hyvin aktiivinen ja aikaan saava.

Yhdistykseen kuuluu joko yhden kunnan alueella tai laajemmin alueellamme toimivia veteraani-, reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöjä sekä kotiseutu- ja perinneyhdistyksiä ja muita, mm. nuorten sidosryhmiä. Käytännön työ tapahtuu paikallisten perinnetoimikuntien kautta, kuntien, seurakuntien ja paikallisten jäsenjärjestöjen yhteistyönä.

Toimintasuunnitelma 2024 sisältää lukuisia tapahtumia

Kokouksessa käsiteltiin vuoden 2023 toiminta- ja talouskertomukset, tilinpäätös, tase  ja toiminnantarkastajien lausunto sekä kuluvan vuoden 2024 toimintasuunnitelma ja talousarvioehdotus, jotka hallitus virallisesti esittää kuun lopulla 25.4. klo 18 kokoontuvalle Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistyksen kevätkokoukselle hyväksyttäviksi.

Toimintasuunnitelmaan sisältyviä kansallisia juhlapäiviä on jo toteutettu alueen kaikissa kunnissa. Kansallisen veteraanipäivän 27.4. juhlallisuuksia on jokaisen kunnan alueella. Kaatuneiden muistopäivää vietetään 19.5., jolloin lasketaan seppeleet sankarihaudoille tai esimerkiksi Karjalaan jääneiden muistomerkeille.

Alueemme kunnat, kaupungit ja seurakunnat toteuttavat veteraanipäivän juhlallisuuksia valtion virallisten ohjeiden mukaan, yhdessä yhdistyksemme paikallisten jäsenjärjestöjen muodostamien perinnetoimikuntien ja muiden sidosryhmien kanssa, Anttalainen lisää. Tehtävä on koettu näinä aikoina hyvin tärkeäksi.

Lisätietoa:
Tammenlehvän Keksi-Uudenmaan perinneyhdistys ry
www.sotiemmeperinne.fi/keskiuusimaa
puheenjohtaja Jari Anttalainen, jari.o.anttalainen@gmail.com
sihteeri Veikko Karhumäki, veikko.karhumaki@msoynet.com
tiedotusvastaava Merja Kukkonen, meku.kukkonen@outlook.com, 040 4891 754