Ajankohtaista

105 kynttilää sytytettiin Talvisodan muistolle Tuusulan kirkkorannassa

105 kynttilää valaisi sunnuntai-iltana 10.3. Tuusulanjärven rannan kynttiläkujaa talvisodan ja veteraanien muistolle. Tapahtuma oli ainutlaatuinen. Jäälle kirkkorantaan oli veistetty iso, valaistu, lasinomainen risti, joka loisti kauniisti, muiden veistoksellisten kynttilälyhtyjen ja kynttiläkujan tavoin.

Jäästä ja vedestä valmistetut kynttilälyhdyt ja risti oli valmistettu taidokkaasti ja sijoitettu siten, että niihin upotetut kynttilät palavat vielä keskiviikkona 13.3. eli varsinaisena Talvisodan päättymisen muistopäivänä.

Yleisömäärä yllätti

Paikalle saapui ihailtavan paljon yleisöä, noin 250–300 henkeä. Heistä osa oli jäällä, osa ryhmittyi kirkon eteen rantaan. Osa paikalle tulijoista saapui paikalle lähirannoilta jäätä myöten kävellen tai luistellen, otsalamput loistaen. Osa saapui lähialueelta tai naapurikunnista autoillaan. Sään haltija suosi tapahtumaa pikku pakkasin. Ilma oli kuultavan kirkas. Taivaalle ilmestyivät tapahtuman aikana ensimmäiset tähdet.

Harri Majamäki Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistyksestä toivotti yleisön tervetulleeksi. Sen jälkeen Tuusulan kirkkoherra Ulla Rosenqvist piti lyhyen iltahartauden. Hän muistutti paikalla olevia paaston ajasta, jota näin ennen pääsiäistä juuri vietämme. Hän vertasi sitä myös toisenlaiseen paastoon, todelliseen nälkään, josta talvisodan ajan ihmiset ja sotilaat rintamalla kärsivät. Hän kertoi myös tarinan lotasta, jonka toinen veli kaatui sodassa ja toinen selvisi hengissä. Lotalla oli sekä suruitku että iloitku – ja onni, kun sota päättyi. Hartauden aikana laulettiin virsi 577. ”Sun kätes, Herra, voimakkaan”. Äänten kuulumista vahvisti paikalle kokoontunut kuoro. Jäin pohtimaan, kuinka kauas äänet mahtoivat kantaa.

Veteraanien määrä vähenee, Tuusulassa enää kolme

Teknikkokapteeni, sotakamreeri Matti Kulmala kertoi tilaisuuden päätteeksi muutamia ajankohtaisia lukuja veteraanien määristä Suomessa.
Kun maassamme oli vuoden 2024 vaihteessa vielä 2 091 veteraania ja heidän lisäkseen yli 6 000 puolisoa ja leskeä, elää Tuusulassa tänä päivänä enää kolme veteraania. He kaikki ovat naisia. Hän kertoi myös, että vanhin maamme veteraaneista on tällä hetkellä 107-vuotias ja vanhin rintamalla toiminut nainen 106-vuotias. Keski-ikä on jo 99 vuotta. Kulmala muistuttikin veteraanien määrän vähetessä, että meidän tulee huolehtia myös heidän puolisoistaan ja leskistään.

Tilaisuuden päätteeksi Harri Majamäki piti lyhyen kiitospuheen. Tapahtuman toteutuksesta vastasivat Tuusulan seurakunta yhteistyössä Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistyksen kanssa. Yhdistyksen paikallinen, Tammenlehvän Tuusulan perinnetoimikunta toteutti vaativan tehtävän valmistaa jääveistokset ja vastasi ohjelmasta.

Tammenlehvän Keski-Uudenmaan Perinneyhdistykseen kuuluu 28 Tuusulan, Keravan, Järvenpään, Mäntsälän ja Pornaisten alueen veteraani- ja maanpuolustusjärjestöä sekä kotiseutu-, perinne- ja nuorisoyhdistystä. Yhdistys toteuttaa toimintaansa viiden kunnan, Tuusulan, Keravan, Järvenpään, Mäntsälän ja Pornaisten alueella, käytännössä yhdessä paikallisten, kuntakohtaisten perinnetoimikuntien kanssa. Perinnetoimikuntiin osallistuvat myös kyseiset kunnat ja seurakunnat.

Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistys ry on perustettu 2022 Valtioneuvoston ohjeiden mukaisesti. Yhdistys sai nykyisen nimensä ja sen säännöt hyväksyttiin vuoden 2023 alussa. Sen tehtävänä on vaalia VETRES Keski-Uusimaan eli veteraanien perinteitä ja siirtää niitä eteenpäin seuraaville sukupolville. Yhdistys on valmistautunut ottamaan vaiheittain vastaan veteraanijärjestöjen tehtävät, veteraanien määrän vähentyessä ja veteraanijärjestöjen lopettaessa toimintansa. Yhdistys vastaa erityisesti siitä, että veteraanit, lesket ja puolisot saavat heille kuuluvat tuet ja hoivapalvelut viimeiseen iltahuutoon asti.

Lisätietoa:

  • Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistys ry
  • Jari Anttalainen, pj., jari.o.anttalainen@gmail.com
  • Harri Majamäki, harri.majamaki@kolumbus.fi
  • Jarmo Ahonen, jarmo.ahonen@kolumbus.fi
  • Veikko Karhumäki, veikko.karhumaki@msoynet.com


Teksti ja kuvat:
Merja Kukkonen
Tammenlehvän Keski-Uudenmaan perinneyhdistys ry, tiedotusvastaava
meku.kukkonen@outlook.com