Valkealan sotamuistomerkit
Valkealan kirkonkylässä Valkealan kirkon vanhan kirkkomaan keskellä on 1939–1944 sodissa kaatuneiden punagraniittisten kivilaattojen muodostama sankarihauta-alue. Sankarihaudan keskelle on sijoitettu taiteilija Tapani Lemminkäisen muotoilema kolmisivuinen muistomerkki, jonka aiheina ovat sotilas, kylväjä sekä äiti ja lapsi.
Muistomerkin paljastusjuhla oli Suomen itsenäisyyden 90-vuotisjuhlapäivänä 6.12.2007. Muistomerkin suunnittelija arkkitehti Tarmo R. Paju on selvittänyt muistomerkin symboliikkaa seuraavasti: ”Rapakivigraniitti on kotiseudun ja taistelutannerten yhteinen peruskallio, Karjalan rapakivimassiivi. Samasta graniitista ovat kolme muistomerkin jyhkeää peruspilaria, joihin sankarivainajien nimet on hakattu. Peruspilarit symboloivat yhteisiä puolustettavia kantavia arvoja ”koti, isänmaa ja uskonto” joillekin ”vapaus, veljeys ja tasa-arvo” tai vaikkapa ”usko, toivo ja rakkaus”.
Muistomerkkiin on kaiverrettu kaikkien talvi- ja jatkosodassa kaatuneiden valkealalaisten sankarivainajien nimet ja myös niiden sankarivainajien nimet, jotka ovat jääneet rajan taakse ja joiden omaiset ovat asettuneet Valkealaan. Kunniatauluun on kaiverrettu 435 nimeä.
Etelä-Valkealan Suojeluskuntayhdistys tilasi talvisodassa kaatuneille yhdistyksen jäsenille valurautaisen reliefin Rauta & Metallivalimo A. Dahlgreniltä Hyvinkäältä kesällä 1940. Muistotauluvalmistui jatkosodan aikana. Tällä hetkellä muistotaulu on Valkealan seurakunnan kirkkoherranviraston varastossa.
Valkealan suojeluskunta toteutti talvisodassa kaatuneille yhdistyksen jäsenille vastaavan valurautaisen reliefin. Reliefissä on 15 sankarivainajan nimet sekä sotilaan kaatumisajankohta. Reliefi on ollut sijoitettuna Selänpään koululla, ja on nyttemmin Selänpään Nuorisoseuran talolla.
Valkealan Karjalaisseurat pystyttivät Valkealan seurakunnan kirkkomaalle muistokiven 24.6.1954 menetetyn Karjalan pyhiin Jumalan puistoihin kätkettyjen vainajien muistolle. Kivessä on teksti: ”TUTKIMATTOMAT OVAT HERRAN TIET”.
Vuohijärven Kinansaaren kaakkoispuolella sijaitsevalle Mäntysaarelle on haudattu 11 Pohjois-Valkealan sankarivainajaa ja yksi siunattu kadonneena. Sankarihaudan muistomerkin on suunnitellut taiteilija Tapani Lemminkäinen.
Nuorin Valkealan seurakunnan hautausmaista sijaitsee Tuohikotissa. Sankarihauta, johon 54 lähikylien vainajaa on saanut viimeisen leposijansa, kertoo seutukunnan kalliista uhrista isänmaalle.
Muistokiven on hankkinut Valkealan kunnan korsumuseolautakunta. Rakentajana oli kesällä 1979 Karjalan prikaatin ylivääpeli Erkki Laineen johtama varusmiesryhmä. Muistokivi sijaitsee korsumuseon itäpuolella. Kiven korkeus on 1,7 metriä ja siinä on teksti: ”VUOSIA ASUIMME KORSUISSAMME. NYT VAPAATA MAATA RAKENTAKAAMME. 1939 – 1944 SOTIEN VETERAANIT”. Kivi pystytettiin korsumuseon valmistuttua syksyllä 1979.
28.8.2010 Kouvolan Valkealassa paljastettiin kahden 1944 lentoturmassa henkensä menettäneen nuoren saksalaisen Stuka-lentäjän muistoksi kivipaasi siihen kiinnitettyine laattoineen. Muistomerkin on hankkinut Saarento-Jokelan kyläyhdistys, jota hankkeen aikana on tukenut Kymenlaakson Ilmakilta. Paaden on valmistanut Esa Hyytiäinen.
Valkealan kirkonkylän kyläyhdistys kiinnitti Valkealan kirkonkylässä Nuorisoseurantalon takana olevaan tankkiestekiveen laatan, joka kertoo Kymijokilinjan tankkiesteen rakentamisesta vuonna 1940.
Valkealan kirkonkylässä Valkealan nuorisoseuratalon seinään on kiinnitetty laatta, jossa lukee teksti: ”TÄLLÄ PAIKALLA PERUSTETTIIN 18.6.1941 I/JR 25:N 1. JA 2. KOMPPANIA. MARSSILLE JATKOSOTAAN JOUKOT LÄHTIVÄT KAKSI PÄIVÄÄ MYÖHEMMIN”.
Selänpään kylässä koulun pihalla (Selänpääntie 582) on muistomerkki: ”Tältä paikalta lähti 18.6.1941 JR 25:n 1./KKK ja KRH jatkosotaan”
Muistomerkki on pystytetty Lentolaivue 24:n 2. lentueen Brewster-hävittäjien ja miehistön menestykselle 25.6.1941 alkaneessa jatkosodassa. Muistomerkki paljastettiin lauantaina 2.8.2003 Selänpään lentokentän laidalla. Muistomerkkinä on Utin panssarinesteistä valittu kivipaasi, johon on kiinnitetty taiteilija Esa Hyytiäisen suunnittelema kuparilaatta. Laattaan on kuvattuna lentueen käyttämä Brewster-hävittäjä. Merkkiä täydentää sen vieressä oleva taulu, jossa on esitelty lentueen tukikohta, henkilöstöä, kalustoa sekä lisäksi toimintaa jatkosodan alkamispäivänä. Muistomerkin kiven koko on 1,1 x 1,0 x 0,5. Muistomerkin pystyttivät Kymenlaakson Ilmakilta, Kouvolan Seudun Ilmailuyhdistys ja Valkealan Kotiseutuyhdistys ry.