Pääkaupunkiseudun perinneyhdistys vaalii nimensä mukaisesti pääkaupunkiseudun 1939-1945 tapahtumien sekä sotasukupolvien perintöä.
Tähän kuuluu niin pääkaupunkiseudun miehistä muodostettujen joukko-osastojen tarinat, kotirintaman sota, se, miten sota yhä tänäänkin näkyy ympäristössämme ja se, miltä sotavuodet näyttäytyivät sen kokeneiden eri ikäluokkien silmissä.
Käytännön perinnetyötä tehdään mm. kunniakäynneillä, muistomerkeistä ja sankarihautausmaista huolehtimalla, kouluyhteistyöllä, erilaisin tapahtumien sekä viestinnän keinoin.
Sota koetteli Suomessa ihan jokaista ikäluokasta, sukupuolesta tai sosioekonomisesta asemasta riippumatta. Jokainen teki osansa, minkä vuoksi kokemuksia sodasta on yhtä monta kuin on sen kokeneitakin. Niinpä kohtalonvuosien tarinastamme löytyy varmasti kosketuspintaa myös nykysuomalaiselle, olitpa sitten missä vaiheessa elämääsi tahansa.
Vain mielikuvitus on rajana siinä, millaisia muotoja perinnetyö saa. Tervetuloa ideoimaan ja löytämään oma tapasi pitää sankareidemme muistoa yllä!
Sotasukupolvien perinnön vaalimisen ja seuraaville sukupolville välittämisen lisäksi perinneyhdistyksellä on myös toinen tärkeä tehtävä: sen alueella ylä elävien veteraanien sekä heidän puolisoidensa ja leskien tukityö.
Vuoden 2023 lopulla oli Suomessa vielä elossa n. 2100 veteraanitunnuksen omaavaa. Heistä yli 300 asuu pääkaupunkiseudulla, minkä lisäksi kannamme huolta heidän leskistään ja puolisoistaan, joita on koko maassa yli 10 000. On kunniatehtävämme pitää huoli heistä samalla lailla kuin he aikanaan pitivät huolen meistä: viimeiseen mieheen ja naiseen saakka.