Yleistä
Sotien 1939–1945 Lapin perinneyhdistys ry vaalii Suomen vuosina 1939–1945 käymien sotien veteraanien sekä sotasukupolven muistoa, perinteitä ja arvoja. Tämä toiminta tapahtuu Tammenlehvän Perinneliiton periaatteiden mukaisesti.
Yhdistys toimii alueellisen perinnetyön koordinoijana ja toteuttajana sekä ylläpitää kansallista yhteenkuuluvuutta ja isänmaallista henkeä.
Yhdistys edistää ja valvoo Suomen sotien 1939—1945 veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä yhteiskunnallisia etuja, toimia toimeentuloturvan ja asumisolojen parantamiseksi sekä kotipalvelujen ja kuntoutuksen edistämiseksi.
Hallinto ja talous
Yhdistys on perustettu vuonna 2023. Vuonna 2024 on tarkoitus käynnistää yhdistyksen toiminta siten, että Lapin Sotaveteraanipiirin toiminnan loppuessa yhdistyksellä on valmius ottaa vastuu myös veteraanien tukityöstä.
Vuoden 2024 tärkein tehtävä on aloittaa yhdistyksen toiminta ja luoda toimivia käytäntöjä, joilla yhdistyksen asema ja toiminta vakiinnutetaan. Luodaan toimintakykyinen hallitus, joka johtaa ja edustaa yhdistystä. Otetaan käyttöön Tammenlehvän Perinneliiton tarjoama jäsenrekisteri, sähköposti ja pilvipalvelu.
Yhdistys on yhteistoiminnassa yhdistyksen tukitoimintaa ja perinnetyön tarkoitusperiä edistävien yhteisöjen, säätiöiden sekä viranomaisten kanssa.
Etsitään keinoja varojen keräämiseen ja tulojen hankkimiseksi. Tarkastellaan mahdollisuutta kerätä lahjoituksia ja hankkia tukijäseniä yrityksistä, yhteisöistä sekä muista yhteistyökumppaneista.
Yhdistyksen hallitus kokoontuu tarvittaessa.
Paikallistoimikunnat
Pyritään luomaan toiminta-alueelle toimiva paikallinen perinnetoimikuntaverkosto ja rekrytoimaan toimikunnille vastuu- ja yhteyshenkilöt. Ohjeistetaan ja neuvotaan paikallistoimikuntia niiden toiminnassa.
Jäsenet
Toiminnan vakiinnuttua, pyritään hankkimaan uusia jäseniä sekä jäsenyhteisöjä, joihin pidetään yhteyttä sähköisillä jäsenkirjeillä. Huolehditaan Sotaveteraaniliiton, Sotainvaliden veljesliiton ja Rintamaveteraaniliiton paikallisyhdistysten jäsenten saamisesta
perinneyhdistyksen jäseniksi. Pyritään tavoittamaan nuoria mukaan toimintaan.
Tapahtumat
Osallistutaan paikallisiin sekä kansallisiin veteraani- ja perinnetapahtumiin sekä muihin isänmaallisiin tapahtumiin tarpeen sekä mahdollisuuksien mukaan. Tällaisia ovat esimerkiksi, itsenäisyyspäivän, kaatuneiden muistopäivän sekä kansallisen veteraanipäivän tapahtumat.
Järjestetään omia alueellisia tapahtumia, tutustumiskäyntejä ja luentoja yms. toimintaa tarpeen ja mahdollisuuksien mukaan.
Koordinoidaan yhteistyötä muiden alueen perinnetoimijoiden kanssa.
Viestintä
Tuodaan mahdollisuuksien mukaan veteraaniperinnettä esiin monipuolisesti, tuoreesti ja alueellisesti kattavasti. Selvitetään mahdollisuutta hyödyntää viestinnässä sosiaalista mediaa, kuten Facebookia ja Instagramia. Etsitään ja tarjotaan alueellisille sekä paikallisille medioille veteraaniperinneaiheita ja asiantuntijoita.
Perinneportaali
Rakennetaan ja kehitetään portaalia aktiivisesti sekä hankitaan portaaliin aktiivisesti uutta aineistoa.
Tukityö
Huolehditaan veteraanien tukitoimista loppuun saakka. Tukitoimista vastaavat veteraanijärjestöt, niin kauan kuin ne ovat toiminnassa. Perinneyhdistys ottaa vastuun mahdollisesti tarvittavista tukitoimista sen jälkeen, kun veteraanijärjestöt ovat purkautuneet.
Yhdistys edistää ja valvoo Suomen sotien 1939—1945 veteraanien, heidän puolisoidensa ja leskiensä yhteiskunnallisia etuja, toimia toimeentuloturvan ja asumisolojen parantamiseksi sekä kotipalvelujen ja kuntoutuksen edistämiseksi.