Koko kansan maanpuolustustapahtuma Lempäälän Ideaparkissa

Pikkulotta Raili Louhivuori Tiina Hakion haastateltavana.

Koko kansan maanpuolustustapahtuma järjestettiin Kansallisena veteraanipäivänä 27.4.2024 Lempäälän Ideaparkissa. Perinteisessä Pirkanmaan Reserviläispiirin yhteistoiminnassa Ideaparkin ja Puolustusvoimien kanssa järjestämässä koko päivän tapahtumassa oli parikymmentä osastoa, joissa oli mahdollista osallistua erilaisiin aktiviteetteihin, tutustua toimintaan ja tehdä ostoksia.

Tapahtumaan liittyi maanpuolustusjuhla, jossa juhlapuhujana oli kansanedustaja, kenraalimajuri evp Pekka Toveri. Musiikista vastasi Ilmavoimien Big band.
Juhlaan osana oli Pikkulotta Raili Louhivuoren haastattelu ja muisteluosio. Hän kertoi sota-ajasta jääneen moninaisia muistikuvia ja kertoi yksityiskohtia Pikkulottien tehtävistä erityisesti Tampereella. Partiolaistoiminnassa ohjeena ollut ”ole valmis” sopi hyvin myös pikkulottatoimintaan. Piti olla valmiina kaikenlaisiin tehtäviin. Toiminta oli kerhotoiminnan luonteista ja siihen kuului rikkinäisten vaatteiden korjaamista, tumppujen neulomista, lasten ohjaamista pommisuojaan, sotasairaalassa kahvi- ja ruokatarjottimien vientiä potilaille. Tärkeinpänä tehtävänä Raili Louhivuorella kuitenkin oli puhelinkeskuksen hoitaminen, joka oli vaativa tehtävä 10 -vuotiaalle lapselle. Kuvat Ukrainan sodasta tuovat hänelle mieleen näkymät sota-ajan näkymät Tampereellta. On muistikuva päivästä, jolloin pommisuojasta ulos tullessa Hämenkadun varrella olivat talot tulessa. Vihollinen oli juuri pommittanut yli 120 lentokoneen voimalla kaupunkia saaden yli 30 taloa maan tasalle.
Sota-ajan kokemukset ovat myöhemmässä elämässä lisänneet yhteishenkeä ja auttamisen halua.
Elämänkokemuksellaan nyt 92 -vuotias Raili Louhivuori antaa ohjeeksi meille kaikille että ”luottakaa itseenne ja jos epäonnistutte, niin yrittäkää uudelleen”.

Teksti ja kuva: Raimo Ojala