Jatkosodan päättymisen päivää 4.9. juhlistettiin Varsinais-Suomen alueella useilla paikkakunnilla. Tämä vuosi oli ensimmäinen kerta, kun Jatkosodan päättymistä voitiin ”julkisesti” muistaa.
LAITILA
Jatkosodan päättymisestä tuli 4.9. kuluneeksi 80 vuotta. Laitilassa niin kuin monella muullakin paikkakunnalla järjestettiin muistohetki. Pyhän Mikaelin kirkon kellojen aloitettua lyöntinsä kello 11 lähtivät lippulinna ja havuseppeleenlaskijat kirkkoherra Petri Laitisen johdolla asehuoneelta kohti sankarihautaa, jonne oli asetettu kunniavartio. Lippulinna koostui Suomen lipusta airueineen sekä Laitilan Kaatuneittenomaisten, Laitilan Sotaveteraanien, Laitilan Reserviupseerien ja Laitilan Reservinaliupseereitten lipuista.
Lippujen ja seppeleenlaskijoitten asetuttua paikoilleen Laitilan soittokunnan puhallinryhmä soitti Kothenin Hymnin. Kirkkoherra Petri Laitinen piti puheen, jossa hän muun muassa totesi, että vaikka maanpuolustustahtomme on vahva, niin tarvitsemme myös entisaikojen yhteishenkeä selvitäksemme yhtenäisenä ajan muutoksissa. Puhe päättyi rukoukseen.
Tämän jälkeen Laitilan Patria-killan edustajat laskivat sankarihaudalle havuseppeleen. Havuseppeleen tekstinä oli ”Jatkosodan päättymisen 80-vuotispäivänä sankarivainajien muistoa kunnioittaen. Laitilan Patria-kilta, Laitilan Reserviupseerit ja Laitilan Reservinaliupseerit”. Ennen lippujen poistumista laulettiin yhdessä Suomalainen rukous (virsi 584) Laitilan soittokunnan puhallinryhmän säestämänä.
Paikalle oli saapunut runsaat 50 laitilalaista. Laitilan Sanomat kirjoitti tapahtumasta sekä ennakkoon että jälkikäteen. Tilaisuus sai runsasta kiitosta.
Kuvat Marita Sainio
MYNÄMÄKI
Mynämäellä kirkkoherra Antti Kallio piti puheen ja kanttorin johdolla laulettiin 3 säkeistöä virrestä 577 sekä laskettiin seppele sankaripatsaalle.
NOUSIAINEN
Aluksi perinnetoimikunnan sihteeri kertoi lyhyesti päivän tapahtumista 4.9.1944 ja välirauhan sopimuksen päätöksen etenemisestä ja toivotti paikalla olijat tervetulleeksi. Seppeleen laskijoina olivat Heli Hyrkkö ja Kari Virtanen. Puheen piti vs. kirkkoherra Jarno Johansson. Paikalla oli yksi sotaveteraani sekä 27 aikuista osallistujan lisäksi Kirkonpiirin koulun 6. luokka kahden opettajan johdolla. Tilaisuuden päätteeksi oli kahvit ja oppilaille mehu.
PÖYTYÄ
Pöytyällä Jatkosodan päättymistä muistettiin kunniakäynnen ja seppeleenlaskun sankarihaudoille. Sankarihaudoille tulivat myös Riihikosken yhtenäiskoulun viidesluokkalaiset, joille opettaja Tuomas Honkasalo kertoi kunniakäynnin jälkeen sankariahudoista ja kehotti kiinnittämään huomiota pöytyäläissankarivainajien ikään, joka oli 20- ja 30-vuoden välillä.
RAISIO
Jatkosodan päättymisen 80-vuotismuistotilaisuutta vietettiin Raisiossa 4.9.. Tilaisuus alkoi seppeleen laskulla sankaripatsaalle. Seppeleen laskivat Sotien 1939-45 Raision perinnetoimikunnan pj. Tapani Mikola ja vpj. Riitta Nikkonen.
Kunniavartion ja lippulinnan muodostivat Sotainvalidien, Sotaveteraanien, Kaatuneitten omaisten, Reserviupseereiden ja Reserviläisten edustajat. Puheen sankarihaudalla piti kirkkoherra Sari Lehti ja kahvitarjoilun jälkeen lyhyessä muistotilaisuudessa Tapani Mikola ja rovasti Erkki Marttinen. Tilaisuuden järjestelyistä vastasivat perinnetoimikunta ja seurakunta yhteistyössä.
(Valokuvat Kuvamestari Kalefoto Oy)
SALO
Salossa seppeleenlasku tapahtui Sibeliuspuistossa Vapauden liekki -muistomerkillä. Suomen lipun kantajana ja airueena olivat Salon Hermannin koulun oppilaita. Seppeleen laski Sotien 1939 – 1945 Salon Perinneyhdistys ry ja puheen åiti Kiikalan-Suomusjärven aluekappalainen Tapio Hietalahti Salon seurakunnasta.
TAIVASSALO
Paikalla oli liput ja kunniavartio, jotka hoitivat Taivassalon-Kustavin Reserviupseerikerho. Ohjelmassa oli kellojen soitto, seppeleenlasku, diakoni Jarmo Tarkkosen puhe sekä sotaveteraaniyhdistyksen puheenjohtajan päätössanat. Paikalla muun yleisön lisäksi koulun kuudes luokka opettajansa johdolla.