Taustaa yhdistykselle
Vuonna 2010 Tammenlehvän perinneliiton yleiskokous antoi Suomen Sotaveteraaniliitolle valmistelutehtävän perinneaikaan siirtymisestä ja alueorganisaation muodostamisesta. Tätä työtä on tehty eri puolilla maata päämääränä sotasukupolvien perinteiden siirtäminen tuleville sukupolville sodan kokeneiden kunniakansalaistemme siirtyessä viimeiseen iltahuutoon.
Valmisteluja perinneaikaan siirtymiseksi tehtiin Varsinais-Suomen Sotaveteraanipiirin johdolla yhteistyössä alueen muiden perinnetoimijoiden kanssa. Tämän yhteistyön tuloksena Sotiemme 1939-1945 Varsinais-Suomen Perinneyhdistys perustettiin 7.9.2023 Nousiaisten Kalliopohjalla pidetyssä perustamiskokouksessa.
Perinneyhdistys on rekisteröity yhdistys, joka ohjaa, tukee ja auttaa paikallisia perinnetoimikuntia/vast perinnetyön tekemisessä. Tavoitteena on koota yhteen kaikki perinnetyötä tekevät toimijat niin, että työn tekemiselle saadaan leveämmät hartijat eikä kukaan paikallisesti joudu puurtamaan perinnetyön parissa yksin. Yhdessä veimme vahvoina sotasukupolvien perinteitä tuleville sukupolville.
Perinneyhdistys jatkaa lakkautettavien alueen veteraaniyhdistysten ja piirien toimintaa veteraanien ja heidän puolisoidensa tukemisessa sekä edunvalvonnassa maakunnallisesti. Yhdistyksen tärkein tehtävä on veteraanien, puolisoiden ja leskien tukityö ja kaikenpuolisesta hyvinvoinnista huolehtiminen, jotta he voisivat asua kotonaan mahdollisimman pitkään. Perinnetyötä tehdään tämän rinnalla keräämällä, ylläpitämällä ja jakamalla maakunnan perinnetietoa sotasukupolvien kokemuksista niin rintamalla kuin kotirintamalla.
Perinneyhdistyksen sääntöjen mukaan yhdistyksen tarkoituksena on:
- Hoitaa ja vaalia Suomen sotien 1939 – 1945 ja sotasukupolven perinteitä ja arvoja
Tammenlehvän Perinneliiton periaatteiden mukaisesti, toimia alueellisen perinnetyön
koordinoijana ja toteuttajana sekä ylläpitää yhteenkuuluvuutta ja isänmaallista
henkeä sekä - edistää ja valvon Suomen sotien 1939 – 1945 veteraanien, heidän puolisoidensa ja
leskiensä yhteiskunnallisia etuja, toimia toimeentuloturvan ja asumisolojen
parantamiseksi sekä hoiva- ja kotipalvelujen ja kuntoutuksen edistämiseksi.
Keskeisinä perinnetyön tekemisen muotoina ovat sotiimme liittyvien perinne- ja muistotilaisuuksien järjestäminen yhdessä paikallistoimikuntien ja muiden perinnetyötä tekevien paikallisten toimijoiden kanssa sekä erityisesti viestintä ja valistustyö nuorten parissa. Voidakseen toteuttaa edellä mainittuja asioita, yhdistys pyrkii keräämään perinnetietoutta mahdollisimman laaja-alaisesti maakunnan alueella. Päämääränä on koota kuntakohtaisia kokonaisuuksia niin perustettujen joukkojen sotapoluista sodissa kuin kotirintaman elämästä ja selviytymisestä. Tässä tehtävässä paikallisten kyläyhdistysten ja muiden toimijoiden rooli on merkittävä.
Perinneyhdistyksen organisaatio on alla olevassa kuvassa.
Yhdistyksen tärkeimmät yhteistoimintakumppanit ovat Tammenlehvän Perinneliiton maakunnalliset jäsenjärjestöt, kunnat, kuntien sivistystoimi, koulut, seurakunnat, Puolustusvoimat ja Rajavartiolaitos sekä alueelliseen neuvottelukuntaan kuuluvat yhteisöt ja yritykset.
Perinneyhdistykseen voi liittyä henkilöjäseneksi kaikki perinnetyöstä kiinnostuneet. Henkilöjäsenen jäsenmaksu vuodelle 2024 on 20 euroa vuodessa. Vastineeksi jäsenmaksusta jäsen saa Kenttäpostia-lehden neljä kertaa vuodessa. Yhdistyksen jäsenmaksusta puolet menee liitolle Kenttäpostia-lehden toimittamiseksi ja jäsenpalveluiden tuottamiseen ja osa palautuu paikallistoimikunnille toimikuntien toiminnan tukemiseen. Perinneyhdistyksen toimintaa voivat tukea myös yhteisöjäsenenä muut yhdistykset, yritykset ja toimijat. Yhteisöjäsenmaksu vuodelle 2024 on 50 euroa, josta 10 euroa menee liitolle edellä kuvatulla tavalla. Myös yhteisjäsenmaksusta palautuu osa paikallistoimikunnille.