Sotien 1939 – 1945 Pohjois-Karjalan perinneyhdistys
Elokuvahanke ”Viimeiseen iltahuutoon”
Kirjoittanut Juhani Sainio 14.10.2022
Sotien 1939 – 1945 Pohjois-Karjalan perinneyhdistys tarjoaa mahdollisuuden ottaa opetuskäyttöönne pohjoiskarjalaisista veteraaneista ja heidän perinnöstään tehdyt elokuvat. Elokuvat näytetään korvauksetta. Paikalla on aina mukana elokuvan tekijä. Oheisessa liitetiedostossa on kuvattu tarkemmin, miten elokuvaprojekti on edennyt ja ketkä ovat elokuvien keskeiset haastateltavat.
Emme anna tulen sammua!
1. Hankkeen alkuvaiheet
Kaikki lähti liikkeelle Joensuun sotaveteraanien hallituksen kokouksessa 24.2.2020. Kuulin puheenjohtaja Pentti Martikaisen lukevan saapuneita kirjeitä. Suomen Sotaveteraaniliiton kirjeessä kehotettiin pelastamaan vielä saatavissa oleva veteraanien perintö. Sain välittömästi ajatuksen: ”Haluan tehdä tämän ja haluan tehdä tämän elokuvina.”
Samalla viikolla 28.2.2020 osallistuin Joensuun Suomi-Saksa -yhdistyksen illanviettoon, missä esitettiin juuri valmistunut elokuva Karl Valentinista, suuresta saksalaisesta koomikosta. Ihastuin syvästi näkemääni ja kuulin, että kaksi elokuvan tekijää on paikalla. Toinen näistä oli kerhon melko tuore jäsen Martin Hodel. Kun kerroin hänelle ideastani, Martin halusi heti tulla mukaan elokuvahankkeeseeni. Martin Hodel on tietokonealalla työskennellyt informaatikko. Hänen studiossaan on kansainvälistä tasoa oleva tietokonevarustus ja se sopii erinomaisesti myös elokuvien tekniseen valmistamiseen.
Itse olen tehnyt elämäntyötäni Kuopion hiippakunnan pappina vuodesta 1971 alkaen. Joensuun normaalikoulun opettajana olen ollut 1974 – 1976 ja 1977 – 2014. Juuan koululaitoksessa olen työskennellyt 1976 – 1977. Pohjois-Karjalan Sotaveteraanipiirin hengellisessä työssä olen ollut vuodesta 1999 eli 23 vuotta. Nykyään olen jäsen myös valtakunnallisessa Veteraanivastuun hengellisessä toimikunnassa.
2. Elokuvien kuvaukset Pohjois-Karjalassa
Elokuvien kuvauksilla on ollut kiire haastateltavien korkean iän takia. Haastateltavat löytyivät paikallisten veteraanitoimijoiden avulla kattavasti koko Pohjois-Karjalan alueelta. Sopivia henkilöitä ”elokuvatähdiksi” on saatu kymmenen seutukunnan alueelta. Näistä seutukunnista Tuupovaara ja Eno
kuuluvat nykyään hallinnollisesti Joensuuhun, mutta niissä toimii aktiivisesti paikallinen veteraanien perinneyhdistys.
Kuvauksia tehtiin ensimmäisessä vaiheessa 11.3. – 8.12.2020. Saatujen raakafilmien kehittäminen esityskelpoisiksi vei aikaa pitkälle kesään 2021. Ennen syksyä 2021 esitysvalmiina oli 26 elokuvaa, joiden keskimääräinen pituus on 47 minuuttia 45 sekuntia.
Jokaisen elokuvan keskeisiltä haastateltavilta on saatu allekirjoituksella varustettu Suostumus-asiakirja. Tällä asiakirjalla sitoudutaan noudattamaan elokuvien esittämisessä kaikkien osallisten kohdalla hyvää tietosuojaa. Samalla tällä asiakirjalla suojataan näiden elokuvien tekijänoikeuksia, jotka ovat tekijäryhmällä Mimmo Catalano, Martin Hodel, Juhani Sainio ja Paula Sainio.
3. Elokuvien päähenkilöt
Elokuvien päähenkilöinä on luonnollisesti ensinnäkin talvisodan, jatkosodan ja Lapin sodan veteraaneja. Heidän lisäkseen joukossa on veteraanien puolisoja ja perheenjäseniä. Muina päähenkilöinä on sodan ajan evakkoja ja muita sodan ajan kotirintaman perheiden jäseniä. Joukkoon kuuluu myös sotavankeuden kokeneita siviilejä. Kaikki nämä ihmiset ovat kokeneet omakohtaisesti sodan ajan koettelemukset.
Elokuvat kertovat hyvin tunnevoimaisesti rintamaelämästä ja ehkä vielä vahvemmin kotirintaman valtavasta merkityksestä isänmaan puolustustaistelussa vuosina 1939 – 1945. Sota-ajan kokemukset ovat painuneet kertojien muistiin yksityiskohtaisesti ja vahvasti. Korostetusti esiin tulee myös se valtava jälleenrakennustyö, minkä sotasukupolvi joutui tekemään sotien päätyttyä. Sotainvalidien tukeminen ja kouluttaminen uusiin tehtäviin käynnistyi pian talvisodan päätyttyä vuonna 1940. Sotainvalideja palasi myöhemmin takaisin rintamallekin. Sotainvalidien Veljesliitto on saanut jäsenilleen sekä valtiovallan että kansan karttuisan käden kautta monenlaista apua nykypäiviin
saakka.
Muiden veteraanien hoivaaminen ja huolto käynnistyi Suomessa hyvin hitaasti. Vastuuta tästä kantoivat aluksi lähinnä vain veteraanien omat perheet sekä sodassa olleet aseveljet ja rintamanaiset. Valtiovalta aloitteli näiden veteraanien tukemista vasta 1960- ja 1970-luvuilla. Tämä epäkohdaksi
koettu viivyttely tulee esiin useassa elokuvassamme.
4. Elokuvien valmistamisessa mukana olleet henkilöt
Martin Hodel on kuvannut, äänittänyt, leikannut ja koonnut kaiken raakamateriaalin valmiiksi elokuviksi. Hän on polttanut elokuvien esitysversiot. Hän vastaa myös elokuvien esittämisen teknisestä toteuttamisesta.
Paula Sainio on antanut elokuvien musiikiksi noin 90 sävellystään. Sävellykset on kirjoitettu tietokoneelle, mistä niitä on voitu poimia elokuviin. On kuitenkin niin, että mikäli käytössämme olisi ollut kaupunginorkesteri, äänimaailmamme olisi muhkeampi. Elävä musiikki kuulostaa paremmalta kuin sen tietokoneversio.
Mimmo Catalano on ollut elokuva-alan asiantuntijana työryhmän Hodel-Sainio apuna. Catalano on saanut raakafilmit käyttöönsä, mutta toistaiseksi hän on tehnyt valmiiksi vain Yleisradioon lähettämämme esittely- eli trailer-elokuvan. Hän on myös opettanut meille muille elokuvien markkinointiin liittyviä tärkeitä periaatteita.
Juhani Sainio on ollut elokuvien kuvausten haastattelija. Hän on myös etsinyt haastateltavat ja ollut kontaktissa veteraanien paikallisiin tukijoihin. Hän tehnyt jokaisen elokuvan taustatutkimuksen ja kirjoittanut kaikkien elokuvien käsikirjoitukset. Jokaisesta elokuvasta on tehty vähintään kolme
erilaista käsikirjoitusta, joista yksi on aina maantieteellinen. Hän on myös kirjoittanut elokuviin sisältyvät tekstit. Leikkaus- ja ohjaustyö on tehty hänen ja Martin Hodelin yhteistyönä.
Yleisradioon on lähetetty pääosin heidän pyynnöstään noin kuusi tuntia valmista elokuvaa tai alkuperäistä raakafilmimateriaalia. Odotamme Yleisradion vastausta toistaiseksi. Saksankielisen trailerin tekstitys on Martin Hodelin, Helena Tanskasen ja Juhani Sainion käsialaa. Tätä filmiä on näytetty saksankieliselle yleisölle Joensuussa.
Elokuvien valmistuksessa on aina ollut ensinnä Pohjois-Karjalan Sotaveteraanipiirin ja myöhemmin Sotien 1939 – 1945 Pohjois-Karjalan perinneyhdistyksen tuki. Taloudellista tukea on saatu 5.000 euroa Karjalaisen Kulttuurin Edistämissäätiön yleisrahastosta.
5. Elokuvien esittäminen
Elokuvien suomenkielistä traileria on näytetty Sotaveteraaniliiton ja muiden veteraaniliittojen hengellisen työn virikepäivillä Kalajoella 2.9.2021. Vastaanotto oli odottamattoman kiittävä. Moni halusi heti ostaa koko sarjan. Meillä ei kuitenkaan tuolloin ollut vielä myytäviä kopioita. Vastaavassa
hengellisen työn koulutustapahtumassa 1.-2.9.2022 Kuopiossa saatu palaute osoitti, että hankkeen arvo ja ainutlaatuisuus Suomessa ymmärrettiin entistä paremmin.
Samaa traileria saksankielisin tekstein on näytetty Joensuun Suomi-Saksa -yhdistyksessä 3.11.2021. Tuon saksalaisen yleisön mielipide vaati filmiemme esittämistä heti esimerkiksi Saksan liittotasavallan televisiossa. Asiaa tutkitaan.
Pohjois-Karjalan kuvauspaikkakunnilla on esitetty oman paikkakunnan filmejä Ilomantsissa 8.11.2021, Lieksassa 24.11.2021, Enossa 13.12.2021, Outokummussa 16.12.2021 ja Nurmeksessa 26.4.2022. Jokaisella paikkakunnalla kunniavieraana ovat olleet elokuvan omat haastateltavat. Samalla valmis filmi on annettu sen päätähdelle DVD-muodossa. Mikäli päätähti on ollut estynyt tulemaan paikalle, filmi on annettu hänen perheelleen tai paikkakunnan veteraanitoimijalle. Kaikissa tilaisuuksissa on ollut myös johdollani toteutettua hartausohjelmaa.
Tähän mennessä usean haastatellun kuolinuutinen on jo tavoittanut minut. Elokuviemme kuvauksilla on siten ollut viimeinen hetkensä.
Outokummun retkellä 16.12.2021 tapasimme inkeriläisen rouvan, joka sanoi hartauspuhettani kuullessaan: ”Minäkin olen kuolleista herännyt.” Kiinnostuin tämän 93-vuotiaan henkilön persoonasta ja keskustelin hänen kanssaan. Niinpä olemme nyt kuvanneet hänen elämästään aika pitkän elokuvan, jonka nimeksi valitsin ”Laps Inkerin”. Elokuvan pituus on 1:25:46. Se on kaikessa järkyttävyydessään hyvin vaikuttava kertomus.
Elokuviamme tulemme esittämään tavalla tai toisella vielä jokaisella jäljellä olevalla kuvauspaikkakunnalla. Korona on pidätellyt meitä aika tavalla. Esimerkiksi Joensuussa on vielä esittämättä kaikki seitsemän elokuvaa. Poikkeuksellisesti olen kuitenkin esittänyt yhden elokuvan joensuulaisen veteraanin kotona ja yleisönä on ollut itse veteraani omaisineen. Tällä hetkellä on jo sovittu viidestä muusta joensuulaisesta esityksestä syksyllä 2022.
Lähestyn tällä kirjeellä ainakin Teitä, jotka toimitte yliopiston, ammattikorkeakoulun, lukion tai ammatillisen koulun johtotehtävissä. Myös vierailu peruskoulun yläasteella olisi meille oikein mieluinen.
Tarjoan näin henkilökunnallenne ja opiskelijoillenne mahdollisuutta saada kokemusta veteraanien perinnöstä näiden itsensä kertomana. Kun oppilaitoksenne haluaa meidät vieraikseen, Teidän kannattaa ottaa yhteys yllämainitun perinneyhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Huuskoon, toiminnanjohtaja Jouni Mattilaan tai hengellisen työn vastaavaan Juhani Sainioon. Ensi sijassa yhteys kannattaa ottaa viimeksi mainittuun. Yhteystiedot ovat alla.
Puheenjohtaja Jyrki Huusko, johtava rehtori
jyrki.huusko@uef.fi
050 571 34 33
Toiminnanjohtaja Jouni Mattila, eversti evp.
veteraanipiiri.pk@gmail.com
0400 377 055
Hengellisen työn vastuuhenkilö Juhani Sainio, rovasti
emjuhani.sainio@gmail.com
044 2525 934
Mikäli vierailumme oppilaitoksessa toteutuu, tarvitsemme esitystilan, jossa on sähköä ja seinä tai kangas, mille elokuvan voi näyttää videotykillämme. Tilaisuus on aina sen mittainen, mitä sovitaan. Siihen sisältyy myös Juhani Sainion puheenvuoro. Mitä elokuvaa tai elokuvia näytetäänkin, sovitaan
erikseen ja etukäteen. Elokuvien teknisestä esittämisestä vastaa Martin Hodel. Martinin kanssa voi keskustella saksaksi, englanniksi ja tarvittaessa suomeksikin. Toimin tarvittaessa tulkkinanne.
Meillä on tarvittava esitystekniikka, mutta voimme hyödyntää myös oppilaitoksen omaa tekniikkaa, mikäli se on käytettävissä.
6. Elokuviemme nimiluettelo
Elokuvasarjamme nimi on Viimeiseen iltahuutoon. Alla oleva luettelo on kuvausjärjestyksen mukainen. Luettelossa mainitaan elokuvan nimi, päähenkilön nimi ja kotipaikka, ensimmäinen kuvauspäivä ja elokuvan pituus.
1. Sotaorvosta sotakamreeriksi
Jorma Mikkonen, Joensuu 11.03.2020, 0:33:36
2. Ilmailu vei nuorukaisen mukanaan
Erkki Hartikainen, Joensuu 11.03.2020, 0:30:39
3. Ilmiömäinen muistelija
Veijo Saloheimo, Joensuu 21.07.2020, 1:06:58
4. Nuorukaisena Syvärille
Reino Kurvinen, Ilomantsi 28.07.2020, 0:23:50
5. Viestimiehen viisi sodan vuotta
Pentti Kinnunen, Ilomantsi 28.07.2020, 0:48:58
6. Kaksi vuotta kahdeksan kuukautta Syvärin takana
Veikko Määttänen, Ilomantsi 28.07.2020, 0:37:30
7. Kymmenen kuukauden iässä sotavankeuteen
Kalevi Nekkonen, Keski-Vuokko, Juuka 24.08.2020, 0:46:52
8. Nuori vastuunkantaja Hyrsylän mutkasta
Anni Väyrynen, Juuka 24.08.2020, 0:44:02
9. Ajattelija ja unennäkijä
Elli Vuorela, Nurmes 31.08.2020, 0:54:53
10. Rukoile ja tee työtä
Hilja Heikura, Nurmes 31.08.2020, 0:55:39
11. Lapin sodan veteraani on elänyt juurillaan
Ahti, Toini ja Terho Okkonen, Lipinlahti, Nurmes 31.08.2020, 0:56:15
12. Kaikkialla oli niin hyvä olla
Viljo Keronen, Lieksa 14.09.2020, 0:33:00
13. Nainen rautatieliikenteen palveluksessa
Anja Malinen, Lieksa ja Kylänlahti 14.09.2020, 0:30:23
14. Sotalapsesta suurien tehtaiden suunnittelijaksi
Veikko Savolainen, Joensuu 02.10.2020, 0:55:58
15. Kotirintaman tuki ja turva
Suoma Nousiainen, Heinoniemi, Kitee 13.10.2020, 1:06:20
16. Ilmatorjuntaa, mäkihyppyä ja metsästystä
Iiro Aalto, Kitee 13.10.2020, 0:56:44
17. Hautakivien poraaja
Matti Jormanainen, Kovero, Tuupovaara 29.10.2020, 0:39:33
18. Ruskealan tyttö juurtuu Polvijärvelle
Lahja Mattinen, Polvijärvi 03.11.2020, 0:55:37
19. Vastuunkantoa isänmaasta jo 8-vuotiaana
Veera Martikainen, Kinahmo, Polvijärvi 03.11.2020, 0:40:41
20. Mestarillinen lausuja ja musiikkimies
Niilo Vunneli, Outokumpu 09.11.2020, 0:49:44
21. Tieteellisen tarkkaa havainnointia sodasta
Leo Löppönen, Outokumpu 09.11.2020, 0:50:34
22. Kaiken osaaja
Lyyli Lyhykäinen, Outokumpu 09.11.2020, 0:56:52
23. Vaadi aina enin itseltäsi
Fanny Mönkkönen, Joensuu ja Liperi 23.11.2020, 0:34:10
24. Sirpaleet ovat sodan kunniamerkkejä
Aili Hassinen, Eno, Joensuu 01.12.2020, 0:48:39
25. Kylmäverinen miinoittaja ja pioneeri
Sauli Suomalainen, Joensuu 04.12.2020, 0:56:39
26. Koti, uskonto ja isänmaa
Hely Teittinen, Joensuu 08.12.2020, 1:07:21
27. Laps Inkerin
Lempi Hottinen, Outokumpu 28.12.2021, 1:25:46
28. Kunnia veteraaneille
Pohjois-Karjalan sotaveteraanipiirin ja
Pohjois-Karjalan Lottaperinteen päättäjäisjuhla 12.06.2022, 1:46:12
Joensuussa, 14. lokakuuta 2022
rovasti Juhani Sainio
Kottaraisentie 5, 80130 Joensuu