• Etusivu
  • Etelä-PohjanmaaTervetuloa Sotien 1939-1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen sivuille.
    • Seinäjoen seudun perinnetoimikunta
    • Suupohjan alueen perinnetoimikunta
    • Toimintasuunnitelma
    • Tietoa meistä
    • Liity jäseneksi
    • Yhteydenotto
    • Ajankohtaista
  • Etelä-Pohjanmaan sotahistoriaa 1939-1945
    • Ilmajoki
    • Isokyrö
    • Jalasjärvi
    • Jurva
    • Kauhajoki
    • Kuortane
      • Kuortanelaiset talvisodassa
      • Kuortanelaiset jatkosodassa
      • Kuortaneen lotat
      • Erään kuortanelaisen sotilaan tarina
    • Nurmo
    • Soini
    • Ylihärmä
    • Ähtäri
    • Asekätkentää Kauhavalla
    • Taipaleenjoen taistelualueen paikkoja 1939
  • Pro Patria
  • Kirjallisuus
  • Museot
  • Sankarihautausmaat
  • Sotamuistomerkit
  • Videot ja elokuvat

VIDEOT JA ELOKUVAT

Tältä sivulta löydät ilmaista video- ja elokuvasisältöä. Vinkkaa meille, jos huomaat jonkun mielenkiintoisen asian puuttuvan.

epveteraaniperinne.tiedotus@gmail.com

Tarinaa hevosista sodissamme – Osmo Metsä-Ketelän luento

Tarinaa hevosista sodissamme

Etulinjan taistelijan tuki ja turva oli Suomenhevonen. Huollon kuljetusten selkäranka. Talvisodassa joka viides taistelija oli hevonen. Sodissamme menehtyneistä joka neljäs.

Esitelmätilaisuus järjestettiin Seinäjoen valtuustosalissa 16.3.2023 klo 17.30. Tilaisuudessa luennoi Osmo Metsä-Ketelä Jalasjärveltä.

Luentotilaisuus oli kaikille avoin.

Järjestäjänä: Sotien 1939-1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry

Kuvaus ja editointi: Jani Syvänen (2023)

Sotaveteraani Matti Niemisen videohaastattelu 22.5.2019

Lapualainen 95 -vuotias sotaveteraani Matti Nieminen kertoo sotakokemuksistaan Elisenvaarassa ja Rukajärvellä jatkosodan päivinä. Juttukaverina Ylihärmän Reserviläisten puheenjohtaja Mika Mäki.

Videohaastattelu on kuvattu 22.5.2019 Ylihärmän Päämajassa, joka toimi sodan aikana ylipäällikkö Mannerheimin tukikohtana.

Videointi ja editointi: Jani Syvänen, Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirit

RessuTV Podcast #2 – vieraana Pertti Kortesniemi

RessuTV Podcast on Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirien isänmaallinen keskusteluohjelma, jossa keskustellaan maanpuolustukseen, kokonaisturvallisuuteen ja reserviläisyyteen liittyvistä asioista.

Lähetyksien juontajana toimii reservin alikersantti Piia Kattelus-Kilpeläinen Ylistaron Reserviläisistä.

RessuTV Podcastin toisessa jaksossa vieraaksi saapui Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen puheenjohtaja Pertti Kortesniemi keskustelemaan siitä, miten sotiemme veteraanien perinnetyön jatkuu ja muistot sotasukupolvemme uhrauksista eivät himmene. Eteläpohjalainen veteraanityö on ollut valtakunnallisestikin aina edellä käyvää ja omaperäistä. Tätä karismaattista työtä tulee jatkamaan myös Sotien 1939–1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry.

RessuTV Podcast – lähetyksiä kuvataan lisää ja vieraaksi kutsutaan erilaisia mielenkiintoisia vieraita keskustelemaan isänmaan asioista. Podcastit julkaistaan tallenteina Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirien Youtube – kanavalla. Kannattaakin laittaa Etelä-Pohjanmaan Reserviläispiirien Youtube – kanava tilaukseen, jolloin saat ilmoituksen aina uuden videon julkaisusta.

Kuvaus / Editointi Jani Syvänen (2023)

Alkutunnari ”Danse Macabre – Violin Hook” Kevin MacLeod Licensed under Creative Commons: By Attribution 4.0 License

Seinäjoen pommituksen muistohetki 3.2.2023

Seinäjoen pommituksen muistohetki pidettiin perinteisesti hotelli Alman pihamaalla perjantaina 3.2. klo 12.00 alkaen.

Tilaisuuden juonsi Sotien 1939-1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen hallituksen jäsen Jari Ojala.

Kukkalaitteen laskivat Kaisu Saavalainen ja Simo Luoma Seinäjoen seudun kaatuneiden omaisista.

Seurakunnan tervehdyksen toimitti pastori Olavi Hepomäki Seinäjoen seurakunnasta.

Muistohetken järjestivät: Seinäjoen seudun kaatuneitten omaiset ry sekä Sotien 1939 – 1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry.

Kiitokset Hotelli Alma / Heidi Ylikoski kahvitarjoilusta.

Kuvaus ja editointi: Jani Syvänen (2023)

Pertti Suomisen verkkoluento: Sankarivainajia itärajan takaa

Tallenne Sotien 1939-1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen 29.5.2022 järjestämästä Pertti Suomisen verkkoluennosta, jonka aiheena oli Sankarivainajia itärajan takaa.

Mika Albertsson: ”Sotilaan pitkä tie kotiin” – luento sankarivainajien etsinnästä

Sankarivainajien etsintäryhmä Taipaleen ryhmänjohtaja rajavartiomestari (evp) Mika Albertsson saapui Etelä-Pohjanmaalle luennoimaan 27 vuoden kokemuksella sankarivainajien kotiin saattamisesta mm. Äyräpäästä, Taipaleenjoelta, Ihantalasta sekä Karjalan Kannakselta. Luento järjestettiin Seinäjoen kaupungin valtuustosalissa keskiviikkona 5.10.2022 klo 17.30.

Mielenkiintoista ja ennen näkemätöntä luentoa saapui kuuntelemaan yli satahenkinen eteläpohjalaisyleisö.

Järjestäjä: Sotien 1939-1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistys ry

Kuvaus ja editointi: Jari Asu

Rintamalle jääneiden sankarivainajien etsiminen – ”Vähintä mitä meidän sukupolvemme voi tehdä”

Mika Albertsson etsintäryhmineen on etsinyt suomalaisia talvi- ja jatkosodassa kuolleita ja taistelupaikoille jääneitä sotilaita 27 vuoden ajan. “Se on kunnianosoitus miehille, jotka antoivat henkensä Suomen itsenäisyyden puolesta. Se on vähintä, mitä meidän sukupolvemme voi tehdä”, hän sanoo. Albertssonin ja muiden vapaaehtoisten etsijöiden toimesta monia sankarivainajia on saatu tuotua takaisin kotimaahan ja haudattu kotiseurakunnan multiin. Toisinaan on osattu etsiä vainajaa tietyltä alueelta ja löydettykin – joskus jäänteiden löytyminen on päättänyt omaisten vuosikymmenten epätietoisuuden rintamalla kadonneen perheenjäsenen kohtalosta.

Yle Radio Pohjanmaan Pauliina Jaakkolan haastattelussa 5.10.2022 Etsintäryhmä Taipaleen Mika Albertsson ja Sotien 1939-1945 Etelä-Pohjanmaan Perinneyhdistyksen vpj Timo Fors.

Lähde: Yle Radio Pohjanmaa

Kuvat: Yle Pohjanmaa, Mika Albertsson, Timo Fors, SA-kuvat / Puolustusvoimat Videokuvitus: J Syvänen (2022)

Talvisota

Pekka Parikan ohjaama ja Marko Röhrin tuottama sotaelokuva Talvisota (1989) perustuu Antti Tuurin samannimiseen, sotaveteraanien haastatteluille ja arkistoaineistolle rakentuvaan romaaniin. Lokakuussa 1939 Hakalan veljekset Martti (Taneli Mäkelä) ja Paavo (Konsta Mäkelä) lähtevät muiden kauhavalaismiesten joukossa ylimääräisiin kertausharjoituksiin. Kun neuvostojoukot hyökkäävät rajan yli, eteläpohjalaiset päätyvät Karjalan kannaksella etulinjan ankariin taisteluihin lukumääräisesti ylivoimaista vihollista vastaan.

Elokuva löytyy alla olevan linkin takaa:

TALVISOTA

Tuntematon sotilas (1955)

Edvin Laineen ohjaama, Väinö Linnan romaanin pohjautuva sotaelokuva Tuntematon sotilas (1955) seuraa kuvitteellisen konekiväärikomppanian vaiheita jatkosodan vuosina 1941–1944. Sotaa tarkastellaan yksilöiden näkökulmasta, mutta elokuvan päähahmona toimii muuttuva joukko suomalaisia rivisotilaita.

Elokuva löytyy alla olevan linkin takaa:

TUNTEMATON SOTILAS (1955)

Vaietut arktiset sodat

Vaietut arktiset sodat on uuden sukupolven historiadokumenttisarja, joka avaa toisen maailmansodan arktiset sotatapahtumat ennennäkemättömällä tavalla. Sarjan kuusi jaksoa paljastavat vähälle huomiolle jääneen kokonaiskuvan sekä lukemattomia tuntemattomia yksityiskohtia toisen maailmansodan tapahtumista pohjoisessa. Keskiössä on suurvaltojen taistelu siitä, kuka saa alueen ja sen luonnonvarat haltuunsa. Uutta tietoa ja näkökulmia tapahtumiin tarjoavat lukuisat kansainväliset asiantuntijat, käynnissä olevat kenttätutkimukset sekä vasta avautuneet arkistot ja osin ennennäkemätön kuvamateriaali.

Dokumenttisarja löytyy alla olevan linkin takaa:

VAITETUT ARKTISET SODAT

Isoviha-dokumenttielokuva

Dokumentissa kerrotaan, millaiset syyt johtivat 1700-luvun Suureen Pohjan sotaan ja kuinka taistelut laajenivat lopulta Euroopasta Etelä-Pohjanmaalle, Isoonkyröön. Tämän taistelun surkeaa lopputulosta seurasi terrori siviiliväestöä kohtaan, ja se levisi Pohjanmaalta koko Suomeen. Tänä päivänä tuo terrori kantaa nimeä Isoviha.

Lopulta saatiin rauha, ja venäläiset lähtivät. Kannammeko kuitenkin Suomessa painolastina tuolta ja myöhemmiltä ajoilta aiheutunutta kaunaa venäläisiä kohtaan? Saimmeko Suuresta Pohjan sodasta perinnöksi lisää sotia? Oliko Laihian Hulmin valtaus 1918 vanhojen kalavelkojen maksua? Onko Suomi sotinut Ruotsin sodat?

Dokumentti ei pelkästään kysy vaan vastaa tutkijoidemme suulla kiusallisiinkin kysymyksiin. Ajatus siitä, että jokainen sota kylvää uuden sodan siemenen, on pelottava. Kärsijä on aina joku muu, kuin ne jotka sen aloittavat. Yleensä suurimmat taakat ja tappiot kantavat siviilit.

Dokumentti kertoo ihmiskohtaloista hengenvaarallisella aikakaudella, ja naisten sekä lasten sitkeydestä rakentaa elämää miesten kuoltua.
Dokumentissa on äänessä Kustaa H. J. Vilkuna, Heikki Ylikangas, Risto Knaapi, Kalervo Mielty, Eila Tuominen ja Matti Loukola.

Kun painuvi päät -dokumenttielokuva

Elokuvassa seurataan valkoisten Matti ”isä” Laurilan lapualaisjoukkojen sotaretkeä Suomen sisällissodassa 1918. Lapualaiset sotivat aina siellä missä tapahtui; Vilppulassa, Ruovedellä, Länkipohjassa ja Tampereella. Laurilan joukot etenivät hyökkäyksen keihäänkärkenä Tampereelle saakka, missä alkoi kaupungin piiritys. Tampereella sodittiin tähän asti rajuin Pohjoismaissa käyty kaupunkitaistelu. Lopulta sota päättyi. Mutta kuinka Suomi selvisi tästä sodasta? Kun painuvi päät kertoo yhdestä Suomen synkimmästä ajanjaksosta ja pyrkii avaamaan sodan tapahtumia yhden joukko-osaston kautta.

Elokuvassa ovat haastateltavina emeritusprofessori Heikki Ylikangas, filosofian tohtori Vesa Määttä, filosofian tohtori Aimo Minkkinen, Tauno Mäkelä, Marcus Hackman, Jorma Sirkkala, Kaarlo Ouni ja Markku Rauhalahti.

Napuen muistopäivä 22.2.2020

Muistelimme 19.2.1714 käytyä Napuen taistelua. Katso kooste.

Napuen taistelun muistomerkki 100 vuotta

Kooste Napuen taistelun muistomerkin 100-vuotisjuhlasta, jota juhlittiin muistomerkillä sekä Isonkyrön vanhan kirkon tiloissa.

Juhlapuhujina puolustusministeri Antti Kaikkonen, Mirva Mäki-Rammo, Johan Björkenheim, Kari Hokkanen, Emilia Hannuksela, Satu Linko, Antti Iivari ja Helena Tuuri-Tammela.

Musiikista vastaa Kari Lehtonen, Johanna Tuurinkoski ja Kyrönmaan puhallinorkesteri.

Yksi Suuren Pohjan sodan taisteluista käytiin Isossakyrössä Laurolassa ja Napuella 19.2.1714. Nykyään taistelua kutsutaan Napuen taisteluksi. Taistelu käytiin Ruotsin ja Venäjän armeijoiden kesken. Napuen taistelun muistomerkki paljastettiin Isossakyrössä heinäkuussa 1920.

Juhla Napuen muistomerkillä klo 15

Narvan marssi Kyrönmaan puhallinorkesteri

Tervehdyssanat Mirva Mäki-Rammo, Isonkyrön kunnanhallituksen puheenjohtaja

Patsaan paljastuspuhe Maanviljelysneuvos Edvard Björkenheim 1920 Esittää Johan Björkenheim

Porilaisten marssi Kyrönmaan puhallinorkesteri Juhlapuhe Puolustusministeri Antti Kaikkonen

Napuen marssi (Heikki Klemetti), Kyrönmaan puhallinorkesteri

Seppeleen laskeminen Isonkyrön kunnan edustajat.

Kunnialaukaukset Napuen perinne ja tykit

Isänmaan virsi O Herra, siunaa Suomen kansa,

Napuen muistopaadella (kirj. Heikki Klemetti) Ylioppilas Emilia Hannuksela

Maamme-laulu

Juhla Isonkyrön Vanhassa kirkossa klo 18

Virsi 449 (Suomalainen virsikirja v. 1886), Värsyt 1, 5, 6 ja 9 yksiäänisesti

Sivistyshistoriallinen esitelmä Professori Kari Hokkanen

Soololaulua Kari Lehtonen, säestää Johanna Tuurinkoski

Puhe Isonkyrön kirkkoherra Satu Linko

Soololaulua Kari Lehtonen, säestää Johanna Tuurinkoski

Loppusanat – sanoja sadan vuoden takaa Antti Iivari ja Helena Tuuri-Tammela

Virsi 532 (Suomalainen virsikirja v. 1886)

Sotaveteraanien kesäjuhla Lappajärvellä 1976

Etelä-Pohjanmaan sotaveteraanipiirin kesäjuhla Lappajärvellä 13.6.1976. Juhlaan osallistui arviolta noin 3500 sotaveteraania. Juhlassa sankarihaudoilla esiintyi Vaasan varuskuntasoittokunta.

Kuvannut kaitafilmille Heikki Kotipelto.

Tuntematon sotilas -kuunnelma

Ensimmäinen kuunnelmasovitus Väinö Linnan sotaromaanista.

KUUNTELE TÄSTÄ TUNTEMATON SOTILAS

  • Etusivu
  • Etelä-Pohjanmaa
    • Seinäjoen seudun perinnetoimikunta
    • Suupohjan alueen perinnetoimikunta
    • Toimintasuunnitelma
    • Tietoa meistä
    • Liity jäseneksi
    • Yhteydenotto
    • Ajankohtaista
  • Etelä-Pohjanmaan sotahistoriaa 1939-1945
    • Ilmajoki
    • Isokyrö
    • Jalasjärvi
    • Jurva
    • Kauhajoki
    • Kuortane
      • Kuortanelaiset talvisodassa
      • Kuortanelaiset jatkosodassa
      • Kuortaneen lotat
      • Erään kuortanelaisen sotilaan tarina
    • Nurmo
    • Soini
    • Ylihärmä
    • Ähtäri
    • Asekätkentää Kauhavalla
    • Taipaleenjoen taistelualueen paikkoja 1939
  • Pro Patria
  • Kirjallisuus
  • Museot
  • Sankarihautausmaat
  • Sotamuistomerkit
  • Videot ja elokuvat

Yhteystiedot

Katuosoite
Ratavartijankatu 2 A, 00520 Helsinki

Postiosoite
PL 600, 00521 Helsinki

Kulkuohjeet veteraanitalolle

Veteraaniperinne somessa

 

© Copyright - Sotiemme perinne - powered by Enfold WordPress Theme
Scroll to top