Ajankohtaista
Roolipeleillä herätellään historiallista empatiaa
Koulujen historianopetus on tärkeä tapa kertoa sotasukupolven arvoista ja sotahistoriasta lapsille ja nuorille. Tammenlehvän Perinneliiton Hämeenlinnan seudun alueyhdistys on tuottanut kolmiosaisen tehtäväkokonaisuuden yläkoulun 8. luokkalaisille. Tehtävissä käsitellään monipuolisesti sotasukupolvemme historiaa. Opetuspaketti julkistettiin virallisesti 20.11. Hämeenlinnassa museo Militariassa. Paikalla oli alueyhdistyksen aktiiveja sekä Hämeenlinnan seudun yläkoulujen historian ja yhteiskuntaopin opettajia.
– Yhteistyö koulujen kanssa on toimintamme keihäänkärkenä. Hienoa, että tämä opetuksen tueksi tuotettu kokonaisuus on nyt tässä vaiheessa ja pääsemme levittämään näitä hyviä käytänteitä laajemminkin eri alueille, painotti Hämeenlinnan seudun alueyhdistyksen sihteeri Arto Nykänen.
– Meillä on ollut hyvät taustavoimat ja innokkaat toteuttajat. Hankkeen mahdollistaa Tammenlehvän Perinneliiton tuki. Painotyön on meille hoitanut asevelihinnoin vanha yhteistyökumppanimme Offsetkolmio. Hämeenlinnan opetuspaketista tuotetaan painetun kansion lisäksi myös digitaalinen versio sotiemmeperinne.fi-sivustolle.
Sotilaana siellä jossakin
Kolmiosainen kokonaisuus sisältää tehtävän, joissa oppilas pääsee tutustumaan oman alueensa sankarivainajan historiaan. Tehtävässä oppilas kirjoittaa kaatuneesta henkilöstä fiktiivisen, mutta realistisen tarinan. Apuna käytetään valmista kysymysrunkoa sekä sotapolku.fi-sivustoa. Toinen osuus vie nuoren Kansa Taisteli -roolipeliin, joka on eläytymisharjoitus erilaisiin sodanajan ihmiskohtaloihin. Kolmas tehtävä on nimeltään Sotilaana siellä jossakin. Nimensä mukaan tehtävässä jaetaan pelaajat erilaisten taustojen kautta sodanajan asemiin, mukana on niin lääkintämiehiä, pioneereja, kiväärimiehiä kuin luutnanttejakin. Pelin kulkuun vaikuttaa milloin näppäryys, milloin noppakuution luvut ja onni. Myös historian tuntemuksella voi helpottaa roolihahmonsa tilannetta.
Pelien avulla historian ja yhteiskuntaopin opettajat saavat elävöitettyä oppiainettaan. Historian tapahtumia saadaan sidottua oman alueen ihmisiin ja paikkoihin.
– Roolipelien tarkoitus on historiallisen empatian herättäminen. Olemme käyttäneet opetuspaketin roolipelejä jo useiden luokkien kanssa, ja ne ovat saaneet innostuneen vastaanoton. Myös vanhemmat ovat olleet kiinnostuneita ja mukana nuorten tehtävissä, kiitteli opetuspakettia ideoimassa ja tuottamassa ollut opettaja Jani Malmi.
Kuvassa vasemmalta Jani Malmi, Mika Wist ja Wille Ruotsalainen.
Hämeenlinnalaiset opettajakollegat Jani Malmi ja Wille Ruotsalainen ovat tuottaneet roolipelien sisällöt. Tuotannon ulkoasusta vastasi visuaalinen suunnittelija ja yrittäjä Mika Wist, joka tunnetaan sotapolku.fi-palvelun yhtenä perustajana.
Tilaisuudessa huomioitiin myös ahkeria veteraani- ja perinnetyön tekijöitä.
Kuvassa vasemmalta Mika Wist, Heli Pirkkalainen, Arto Nykänen, Tinja Sarkanen, Wille Ruotsalainen ja Jani Malmi.
Teksti ja kuvat Minna Puntila