Ajankohtaista

Sotasukupolven perintö on arvoissa

Tammenlehvän Perinneliitto ja Pohjois-Pohjanmaan Perinneyhdistys järjestivät Reijo Sallisen ja Raimo Sevonin johdolla Oulussa Maikkulan kartanossa seminaarin, jossa pohdittiin sotasukupolven perintöä sekä sen siirtämistä nuoremmille sukupolville. Seminaari keräsi Maikkulan salin täyteen Pohjois-Pohjanmaan sivistystoimialan ammattilaisia sekä sotasukupolven perinneasioista kiinnostunutta yleisöä.

Sotasukupolven perinnön tärkeys tunnistettu myös valtakunnan tasolla

Tilaisuuden avaussanoissa Tammenlehvän Perinneliiton puheenjohtaja Timo Laitinen korosti maakuntien ja alueyhdistysten merkitystä perinnetyössä.

– Veteraaniperinteen asiat ratkaistaan maakunnissa, siellä perintö jää elämään tai se häviää. Alueiden tekemä työ on ratkaisevassa asemassa, painotti Timo Laitinen.

– Tulee väistämättä mieleen, miten sotasukupolven perinnön käy sitten kun meitä ei enää ole. Miten tarina kulkee eteenpäin, kuinka se ymmärretään, muistetaan ja miten sitä arvostetaan.

Sotasukupolven perinnön vaalimisen tärkeys on tunnistettu myös valtakunnan tasolla. Keväällä 2023 valtioneuvoston kanslian asettaman työryhmän ehdotus Suomen 1939–1945 käymien sotien ja veteraanien perinteen säilyttämisestä sai eduskunnassa varauksettoman kannatuksen yli puoluerajojen. Timo Laitinen toimi työryhmän puheenjohtajana. Ehdotuksen mukaan Tammenlehvän Perinneliiton tehtäväksi tuli edistää kansallista yhtenäisyyttä, pitää yllä maanpuolustustahtoa, vaalia Tammenlehvän sukupolven kulttuuriperintöä ja jatkaa veteraanien tukityötä. Tammenlehvän Perinneliitosta tuli näin valtakunnallisen veteraaniperinnetyön vastuuorganisaatio, jonka toimintaa ohjaa ja rahoitta puolustusministeriö.

Sotasukupolven arvot eväiksi nuorisolle

Tammenlehvän Pohjois-Pohjanmaan perinneyhdistyksen varapuheenjohtaja Kari Ahokkaan kokoama työryhmä esitteli seminaarissa nuorten kohderyhmälle suunniteltua arvotyötä. Työryhmä käsitteli esityksessään vuodelle 2025 suunniteltua veteraaniperinteen nuorisovuotta ja sen toteuttamista kouluissa. Yhteinen teema mahdollistaisi koulujen käyttämien opetuskäytäntöjen jakamisen, soveltamisen ja jatkokehittämisen. Lisäksi yhteinen valtakunnallinen tavoite kokoasi ja päivittäisi jo olemassa olevaa aineistoa tulevaisuuden tarpeisiin. Teemavuosi lisäisi myös tietoisuutta sotien ajanjakson merkityksestä ja siitä, mitä tarkoitetaan veteraaniperinteellä ja sotasukupolvella. Työryhmä painotti, miten tärkeää on ymmärtää se, että sotasukupolven perintö on osa suomalaista identiteettiä –  80 vuoden jälkeenkin.


Kuvassa vasemmalta Pentti Rautakoski, Jukka Ojala, Veijo Kosola ja Pekka Fredriksson.

Tammenlehvän Perinneliitto on kirjannut sotasukupolven arvoiksi uhrautuvaisuuden, sitkeyden, velvollisuudentunnon, tulevaisuudenuskon, isänmaallisuuden, oikeudenmukaisuuden ja lähimmäisen huomioonottamisen.

Työryhmä nosti esille arvoihin liittyviä avainkäsitteitä. Arvotyön tärkeimmiksi tavoitteiksi koettiin veteraanien perinnön arvostaminen sekä arvojen välittäminen tämän päivän lapsille ja nuorille. Itsenäisyys ja sen puolustamisen merkityksen ymmärtäminen nousivat myös tärkeälle sijalle työryhmän tavoitteissa. Myös yksilön toiminnan vaikutuksen näkeminen osana demokraattista yhteiskuntaa sekä rauhan, suvaitsevaisuuden ja yhteisöllisyyden vahvistaminen olivat arvotyön peruskivinä.

Työryhmän kokoonpano:
Veijo Kosola, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, opetus- ja kulttuuritoimi -vastuualueen johtaja
Pekka Fredriksson, Oulun kaupunki, lukiokoulutuksen ja vapaan sivistystyön johtaja
Pentti Rautakoski, konsulttiyritys FCG:n johtava asiantuntija
Jukka Ojala, hiljattain eläköitynyt pitkän uran Kempeleellä tehnyt rehtori

Nuorisovuosi koulussa 2025 (PDF-tiedosto)

Maikkulassa kuultiin myös Kuusamon kulttuuritoimenjohtaja Ulla Ingalsuo-Laaksosen alustus siitä, miten sota-ajan perinnettä ja historiaa on hyödynnetty Kuusamon alueen matkailussa. Taivalkoskelainen historioitsija Tuomo Horsma kertoi talvisodan perinteen vaalimisesta paikkakunnalla, Jukka Raitio Limingan Lottapatsas-hankkeesta ja toimittaja Juha Hagelberg kotirintaman merkityksestä Pudasjärvellä.

Seminaarissa esiteltyjä sivustoja:
Tarinoita sotavuosilta 193945 Kainuussa ja Koillismaalla

Kuusamolainen matkailu- ja kulttuurikeskus Karhuntassu

Korpisota Kuusamo–Kiestinki 1941–1944

Teksti ja kuvat Minna Puntila