Ajankohtaista
Tammenlehvän Perinneliitolle oma lippu – ensimmäisen naulan löi sotaveteraani Aimo Reinikainen
Tammenlehvän Perinneliiton lipun juhlallinen naulaustilaisuus järjestettiin perjantaina 29.11. Ritarihuoneella Helsingissä. Lippuun naulattiin yhteensä 24 naulaa. Oman naulansa saivat Tammenlehvän Perinneliiton tärkeät yhteistyökumppanit kuten puolustusvoimat, valtiovalta sekä kaksi valtion kirkkoamme. Naulat lyötiin myös muun muassa isänmaalle, maakunnille, alueelliselle perinnetyölle, arvoperinteelle ja suomalaiselle nuorisolle.
Sotaveteraani Aimo Reinikainen löi lippuun ensimmäisen naulan.
Ensimmäinen naula oli varattu veteraanisukupolvelle ja tämän symbolisesti painavimman naulan kävi tilaisuuden alkajaisiksi lyömässä sotaveteraani Aimo Reinikainen. Viimeisen naulan, joka oli omistettu vastuulle ja velvollisuudelle, naulasi Tammenlehvän Perinneliiton puheenjohtaja Timo Laitinen. Juhlatunnelmaa oli nostattamassa Kaartin 20-henkinen soittokunta. Tervehdyksensä juhlaan toivat myös puolustusministeriö ja Maanpuolustuksen kannatussäätiö. Lippupuheen piti eversti evp. Pertti Suominen. Lipunnaulaustoimituksen johtajana toimi Varsinais-Suomen Sotaveteraanipiirin toiminnanjohtaja Osmo Suominen.
Valkoisella pohjalla vihreät tammenlehvät
Tammenlehvän Perinneliiton lipun pohjaväri on valkoinen, tyylitelty vihreä tammenlehvä varjoineen erottuu vaaleasta pohjasta selkeänä elementtinä. Lipun pohjaväri valkoinen symboloi puhtautta sekä alkua ja uuden luomista. Tammi symboloi antiikin mytologioissa järkkymätöntä voimaa ja kansalaishyveitä kuten rohkeutta ja urheutta. Suomessa tammenlehvästä tuli myös veteraanisukupolven yhteinen tunnus, ja he ovat kantaneet hopeista tammenlehvää rintapielissään 1980-luvulta lähtien. Tammenlehvän Perinneliiton lipun symbolit pohjaavat vahvasti sotasukupolven perintöön ja kolmeen käymäämme sotaan.
On aika saada lipunkantajalle lippu
Tammenlehvän Perinneliiton puheenjohtaja Timo Laitinen nosti tervetuliaissanoissaan esille lipun merkityksen yhteisön identiteetille. Lippu symboleineen kuvastaa kantajiensa historiaa ja kulttuuria. Juhlallinen lipun naulaustilaisuus kertoo myös veteraanien sekä koko sotasukupolven suuresta yhteiskunnallisesta arvostuksesta.
Timo Laitinen huomioi tervehdyssanoissaan erityisesti paikan päälle saapuneen pikkulotta Annikki Leukkusen sekä sotaveteraani Aimo Reinikaisen.
– Olemme kiitollisia ja ylpeitä siitä, että olemme saaneet näin hienon ja arvovaltaisen joukon todistamaan ja olemaan mukana lippumme naulauksessa. Arvostamme sitä suuresti, se kertoo myös arvostuksesta Tammenlehvän Perinneliittoa ja sen yleviä tehtäviä kohtaan. Ennen kaikkea se kertoo minulle suuresta arvostuksestanne veteraaneja ja koko sodanajan sukupolvea kohtaan, Timo Laitinen painotti.
Eversti evp. Pertti Suominen korosti lippupuheessaan Tammenlehvän Perinneliiton tärkeää roolia veteraaniliittojen seuraajana ja vastuunkantajana.
– Tammenlehvän Perinneliitosta on perustajajärjestöjensä Sotainvalidien Veljesliiton, Suomen Sotaveteraaniliiton ja Rintamanveteraaniliiton toimintojen päättyessä kuvaannollisesti tulossa niiden seuraajana veteraani- ja perinnetyön lipunkantaja. On aika saada lipunkantajalle lippu. Tätä historiallista tehtävää me olemme tänään täällä Ritarihuoneen arvokkaissa tiloissa toteuttamassa.
– Olkoon nyt naulattava Tammenlehvän Perinneliiton lippu meille kaikille suomalaisille itsenäisyytemme turvanneen veteraanisukupolven arvojen eli kansallisen yhteenkuuluvuuden, maanpuolustustahdon ja kulttuuriperinteen elinvoimaisuuden liehuva symboli, päätti Pertti Suominen lippupuheensa.
Kaartin soittokunta aloitti tilaisuuden juhlallisesti Jean Sibeliuksen Jääkärimarssilla.
Puolustusministeriön kansliapäällikkö Esa Pulkkisen tervehdyksessä korostettiin Tammenlehvän Perinneliiton kasvavaa yhteiskunnallista painoarvoa veteraanien ja sotasukupolven perinnön vaalijana. Liiton asema on tärkeä niin veteraanien tukityön kuin myös maanpuolustuksen ja kulttuuriperinnön näkökulmasta painotti kansliapäällikkö Esa Pulkkinen.