Perinnematkailijan top 3- vinkit Etelä-Pohjanmaalle
1. Kauhajoen veteraanien perinnetalo, Kauhajoki
Sanssin kartanon entiseen renkitupaan rakennettu museo on eteläpohjalaisen perinnetyön ylpeys eikä ihme – kokoelma on vertaansa vailla koko Suomessa. Itse talo ei juuri osuvampi sijainti voisi veteraaniperinnemuseolle olla: Vänrikki Stoolin tarinoissakin esiintyvästä von Schantzin perheestä peräti kuusi veljestä taisteli Suomen sodassa 1808-1809.
Lahjoituksina saadusta esineistöstä on koottu Suomen kaikkia Suomen itsenäisyyden sotia dokumentoiva kokonaisuus, jossa osansa saavat myös Suomen sota ja rauhanturvaajaperinne. Sen huoneisiin on rakennettu mm. lottakanttiini, joukkosidontapaikka, kenttäsairaala sekä viimeistä piirtoa myöten autenttinen korsu, mikä onkin ehdottomasti yksi museon kohokohdista.
Kotirintamaa kohdelleita koettelemuksia ei ole myöskään unohdettu: esiin pääsevät on niin pula-ajan keskseliäisyys kuin pohjalainen omapäisyys: museosta löytyvän lotta-astiaston osat kun määrättiin itse asiassa rauhanehdoissa tuhottaviksi…!
Kiehtovan (ja paikoin koomisenkin) väläyksen historiaamme tarjoaa myös museon propagandajulistekokoelma.
Knuuttilantie 4
Avoinna sunnuntaisin 12-15, muulloin sopimuksen mukaan
Ilmainen sisäänpääsy – lahjoitukset tervetulleita
2. Isonkyrön asemiesmuseo
Suomen sodissa käytetyistä aseista kiinnostuneille on Isonkyrön asemiesmuseo aivan ehdoton vierailukohde. Vanhassa suojeluskuntatalossa toimiva museon pihalta löytyy nimittäin yksi maan suurimmista tykkikokoelmista.
Museo tarjoaa kierroksen Suomen sotien historiassa nuijasodista alkaen. Pääpaino on ”oman kylän pojissa”, joiden tarinaa museon kokoelma kertoo jopa heidän kaatumisestaan kertovien suruviestien toimittamiseen käytettyä polkupyörää myöten.
Vuosittain vaihtuvia erikoisnäyttelyitä, tällä hetkellä esillä ovat 100-vuotisjuhlaansa viettävät Ilmavoimat.
Museon vahvuutena on sen ase- ja valokuvakokoelma. Esineistö on saatu lahjoituksena paikallisilta, mutta maininnan ansaitsee myös eräs Virosta lahjoituksena saatu esine: keskitysleiriltä peräisin oleva juutalaisvangin ”Jude”-käsinauha.
Lukkarinmäentie 1
kesä-elokuussa auki sunnuntaisin 12-15, muulloin sopimuksen mukaan
Sisäänpääsymaksu 2€, sisältää opastuksen
3. Aallon patteriston perinnetalo, Ilmajoki
Perinnetalo kertoo komentajansa Paul Georg Aallon nimellä tunnetun, pääosin ilmajokelaismiehistä kootun tykistöpatteriston vaiheista. Näistä museoista se on selkeästi pienin, mutta sen sijainti Museomäen muiden kohteiden yhteydessä takaa, ettei nähtävä todellakaan lopu kesken. Ensi kuussa Museomäen kupeesssa sijaitsevalla ooppera-areenalla vietetään muuten perinteisiä Ilmajoen musiikkijuhlia!
Museo on kiinnostava kohde jo sen sydäntäriipaisevan syntyhistorian vuoksi. Talon rakensivat aikanaan Aallon patteriston aseveljet erään Kollaalla kaatuneen sankarivainajansa leskelle ja isättä jääneelle perheelle. Veljeä ei jätetty, vaan ei jätetty veljen perhettäkään.
Hirret taloon veistettiin jatkosodan keskellä Karjalan Kannakselta. Nykyiselle paikalleen alunperin Könnillä sijainnut talo siirrettin vuonna 1983.
Näyttelyn kohokohtia ovat kaikki patteristossa palvelleet veteraanit kattava henkilökortisto, patteriston sotapolkua avaava valokuvakokoelma sekä jalkaväen kenraali A.E. Heinrichsin Kannaksella käyttämä talviturkki.
Yhtenä erikoisuuksista mainittakoon myös varatuomarin ja peräti kolmen sodan veteraanin Ilmari Talvitien jalkaproteesit.
Ilkantie 16
Avoinna musiikkijuhlien aikaan, muulloin sopimuksen mukaan (Pentti Alanko p. 0500 662367 )
Ilmainen sisäänpääsy – lahjoitukset tervetulleita
Ethän unohda, että sivuiltamme löydät paljon muitakin vinkkejä sotahistorialliseen matkailuun?
- Salon Itsenäisyyden museo yllättää
- Seitsemän syytä vierailla Suomenlinnan Sotamuseossa
- Parolan Panssarimuseon parhaat palat
- Lahden sotilaslääketieteen museon starat
- Rintamamuseo ja muut vinkit sotahistorialliseen löytöretkeen Hangossa
- Imatran veteraanimuseo hurmaa ja hiljentää
- Kaarteen kotimuseo on todellinen helmi