Ajankohtaista

Vahdinvaihto – Hoivatkaa, muistakaa, kertokaa

Finlandia-talo täyttyi veteraanityöhön vaikuttaneista päättäjistä sekä pitkään veteraanijärjestöissä vapaaehtoistöitä tehneistä arjen sankareista. Mukana oli itseoikeutetusti myös kunniavieraina sotaveteraaneja. Heidän keski-ikänsä on noin 100 vuoden tienoilla.

Vahdinvaihto-tilaisuuden alussa kuultiin Finlandia-hymni Sibelius-lukion nuorisokuoron esittämänä.  Estradilla nähtiin myös baritoni Waltteri Torikka ja sopraano Jennie Storbacka, näyttelijä Pirjo Heikkilä, viulisti Maija Linkola, pianisti Marko Hilpo sekä Kaartin soittokunta. Juhlassa Tammenlehvän Perinneliiton marraskuussa naulatun lipun siunasi juhlallisin menoin kenttäpiispa Pekka Asikainen.

Tilaisuudessa oli mukana myös kymmeniä varusmiehiä ohjaamassa ja auttamassa vieraita. Tilaisuuden juonsivat isä ja tytär Reetta ja Matti Rönkä.

Sota ja rauha koskettavat sukupolvien ketjua

–  Olemme isä ja tytär, se symboloi tämän tärkeän aiheen ylisukupolvisuutta. Sota ja rauha eivät tapahdu vain yhdelle sukupolvelle, vaan monelle myös sen jälkeen. Se on myös syy, miksi tämä koko tapahtuma alkoi Sibelius-lukion kuoron upealla versioinnilla Finlandiasta. Nämä kuorolaiset ovat nyt saman ikäisiä kuin nuorimmat sotaveteraanit olivat joutuessaan etulinjaan, kertoi Reetta Rönkä juhlan alkujuonnossa.

Tasavallan presidentti Alexander Stubb korosti tervehdyksessään veteraanisukupolven kulttuuriperinnön tärkeyttä seuraaville sukupolville.

Tasavallan presidentti Alexander Stubbin puhe Vahdinvaihto 25 ‑juhlassa Finlandia-talossa 13.3.2025


– Veteraaneja on keskuudessamme yhä vähemmän. Lunastamme kunniavelkamme kantamalla vastuumme jokaisesta veteraanista. Samalla siirrymme jo perinneaikaan. Veteraanisukupolven kulttuuriperinnön vaaliminen jää seuraaville sukupolville. Tammenlehvän Perinneliitto ottaa vastuulleen veteraanijärjestöjen tehtävät ja työllään edistää kansallista yhtenäisyyttä sekä maanpuolustustahtoa, luki presidentti Alexander Stubb 13.3. antamaansa ensimmäistä ylipäällikön päiväkäskyä.


–  Osoittaakseni arvostusta sotiemme veteraaneille ja korostaakseni perinnetyön merkitystä olen myöntänyt Tammenlehvän Perinneliitolle Vapaudenristin kiinnitettäväksi liiton lippuun, jatkoi presidentti Alexander Stub.

Aloitan kiitoksin

Tammenlehvän Perinneliiton puheenjohtaja Timo Laitinen nosti puheessaan esille kiitollisuuden. Hän korosti veteraanien saavutusten ja uhrausten merkitystä osana itsenäisen Suomen historiaa.

– Aloitan kiitoksin. Tammenlehvän Perinneliiton lippu naulattiin viime vuoden lopulla. Tuolloin eversti Pertti Suominen sanoi puheessaan näin: ”Olkoon nyt naulattava Tammenlehvän Perinneliiton lippu meille kaikille suomalaisille itsenäisyytemme turvanneen veteraanisukupolven arvojen eli kansallisen yhteenkuuluvuuden, maanpuolustustahdon ja kulttuuriperinteen elinvoimaisuuden liehuva symboli.”

– Tunnen Tammenlehvän Perinneliiton puolesta suurta kiitollisuutta juuri lippuumme saamasta Vapaudenrististä nauhoin. Se on korkein mahdollinen kunnianosoitus, minkä yhteisö voi maassamme saada, jatkoi Timo Laitinen.

–  Suurimman kiitoksen osoitan ja osoitamme teille arvostetut sotiemme veteraanit ja sotasukupolven edustajat. Te totisesti toimitte isänmaan puolesta ja isänmaan hyväksi puolustaessanne maatamme vuosien 1939–1945 sodissa niin eturintamalla kuin kotirintamalla. Takasitte taistelullanne itsenäisyytemme ja takasitte sen, että me olemme voineet elää vapaassa ja hienossa Suomessa. Kiitollisuuden osoittaminen ja muistaminen on Suomen kansan ylisukupolvinen tehtävä ja velvollisuus, Timo Laitinen painotti.

Timo Laitinen kutsui Tammenlehvän Perinneliiton ensimmäisiksi kunniajäseniksi presidentti Sauli Niinistön ja tohtori Jenni Haukion, jotka ovat vuosien ajan merkittävänä osana julkista rooliaan olleet näkyvästi mukana veteraanien ja lottien ja koko sotasukupolven hyväksi tehdyssä työssä.

Puheenjohtaja Timo Laitisen puhe