Pro Patria-taulujen keräys käynnissä – onko sinulla tietoa, kuvia tai vinkkejä?

Pro Patria-taulut ovat kallisarvoine  osa perintöämme. Pääkaupunkiseudun perinneyhdistys haluaa koota ne tarinoineen yhteen paikkaan sekä palauttaa niiden tunnettuuden ja arvostuksen niiden ansaitsemalle tasolle. Lue, miten sinä voit olla tässä apuna!

 

Kivikylän Areenan Pro Patria taulun paljastaneen kaupunginjohtaja Johanna Luukkosen airueina tilaisuudessa toimivat Rauman Lukon Nuorten SM-liigaa pelaavat Matias Rauvola (vas.) ja Alex Mäkelä

Pro Patria-taulut ovat suomalainen perinne, joka sai alkunsa heti Talvisodan jälkeen, jolloin niin koulujen kuin seurantalojen seinille alettiin paljastaa kivitauluja, joihin oli kaiverrettu kyseisen koulun sodassa kaatuneiden oppilaiden nimiä syntymä- ja kuolinvuosineen. Myöhemmin eri yhteisöt seurakunnista tehtaisiin alkoivat noudattaa tapaa omien sankareidensa muiston vaalimiseen. Perinne on itse asiassa jatkunut ihan viime vuosiin saakka: tiettävästi tuoreimpana tätä todistettiin Raumalla kolme vuotta sitten, kun paikallisen jääkiekkoseuran Rauman Lukon kotihallissa Kivikylän Areenalla paljastettiin heidän kunnianosoituksensa sodissa 1939-1944 kaatuneille sankareilleen.

Aikojen saatossa kouluja lakkautettiin ja niiden Pro Patria-tauluja siirrettiin toisiin kouluihin tai kunnantaloille, mutta näiden lakkauttamisten ja yhdistämisten myötä niitä on päätynyt varastoihin, kadoksiin ja jopa kaatopaikoille. Yksi tällainen onnistuttiin lopulta pelastamaan Suomen veteraani- ja perinneyhdistysten tiloihin Pasilan Veteraanitalolle.

Jäljellä olevat taulut ovat tänään jotain, joiden ohi kuljetaan kenties päivittäinkin niihin sen kummemmin huomiota kiinnittämättä.

 

Kunnianpalautuksen aika

Sotien 1939–1945 Pääkaupunkiseudun perinneyhdistys haluaa palauttaa alueensa Pro Patria-taulujen arvon ja kerää parasta aikaa niitä perinneportaalista löytyville sivuilleen. Tavoitteena on kerätä yhteen paikkaan kuvat ja tiedot kaikista Helsingin, Vantaan, Espoon, Kauniaisten ja Kirkkonummen Pro Patria-tauluista niiden sankareiden kuvia ja tarinoita unohtamatta.

– Tällaista ei ole vielä missään tehty. Kyse on arvokkaasta perinnöstä: jokainen tauluihin kaiverrettu nimi kätkee taakseen yhden aivan liian aikaisin päättyneen ihmiskohtalon. Heistä jokaisen nimi ansaitsee tulla muistetuksi ja tarina kuulluksi, sillä ne, samoin kuin sankarihautausmaillamme lepäävät kivipaadet ja hautakivet, ovat konkreettinen muistutus siitä, millaisen hinnan meitä edeltävät sukupolvet joutuivat meidän, tulevienkin suomalaisten vapauden puolesta maksamaan. Tuo hinta on aivan liian kallisarvoinen unohdettavaksi tai itsestäänselvyytenä otettavaksi, muistuttaa perinneyhdistyksen toiminnanjohtaja Rauno Loukkola.

– Taulujen kartoittaminen, samoin kuin niihin ikuistettujen sankareiden elämäntarinoiden etsintä on työtä ja aikaa vaativaa hommaa. mutta kuten tähän mennessä julkaistut esittelyt osoittavat, sen myötä on vastaan tullut todella koskettavia tarinoita, paljastaa perinneyhdistyksen tiedottaja Ariela Säkkinen.

– Joukossa on niin etulinjassa kuin kotirintamalla kuolleita, miehiä, naisia ja lapsia, kadonneita ja sotavangiksi joutuneita. Kaatuneissa on edustettuna koko yhteiskunnallinen kirjoa aatelisperheistä tavallisiin duunareihin ja yksinhuoltajaperheisiin. On myös perheitä, joissa jouduttiin hautaamaan useampikin poika.

Säkkinen kertoo sankarivainajissa olleen mm. huippu-urheilijoiden kaltaisia erityislahjakkuuksia, mikä saa hänen mukaansa väistämättä miettimään, mitä kaikkea heistä olisikaan voinut tulla, mikäli sota ei olisi vaatinut heitä tekemään uhrauksista kalleinta.

– Yksi koskettavimmista kohtaloista kuuluu ehkä sille lotalle, joka sai surmansa Helsinkiin kohdistuneessa ilmapommituksessa hänen ollessaan puhelimessa sulhasensa kanssa, suunnittelemassa heidän seuraavan päivänä vietettäviä häitään. Näihin tarinoihin tutustuminen tuo varmasti historian ja meitä edeltäneiden sukupolvien uhraukset ihan eri lailla lähelle ja saa nykyihmisenkin ymmärtämään, millaisia aarteita nämä kivitaulut ovatkaan, hän uskoo.

 

Myös sinä voit auttaa

Onko esim. sinun työpaikallasi, seurakunnallasi tai urheiluseurallasi Pro Patria-taulu? Tai onko sinulla muuten vain tietoa sellaisesta? Ota siitä kuva ja auta meitä kunnianosoituksessamme! Myös kaikki tausta- ja lisätiedot tauluista sekä niihin ikuistetuista sankarivainajista on tervetullutta – niihin liittyen voitte olla yhteydessä yhdistyksen tiedottajaan: tiedottaja.pks@gmail.com.

Jo kerätyt taulut tarinoineen löydät sivuiltamme  täältä.

 

Mm. näiden sankareiden tarinat olemme jo päässeet jakamaan kanssanne.

 

 

SINUA SAATTAISI MYÖS KIINNOSTAA