Varusmiehen puhe Helsingin veteraanijuhlassa

Helsingin kaupungin Veteraanijuhlaan 30.11.2021 nuorten tervehdyksen toi Kaartin jääkärirykmentin varusmies alikersantti Maria Garcia Sierra.

Helsingin kaupungin Veteraanijuhlaan 30.11.2021 nuorten tervehdyksen toi Kaartin jääkärirykmentin varusmies alikersantti Maria Garcia Sierra.

Hyvää päivää arvoisat veteraanit, lotat, arvon puolustusministeri, herra kenraali ja muut juhlavieraat.

On kunnia olla edustamassa varusmiehiä ja Kaartin Jääkärirykmenttiä tässä tilaisuudessa.

Haluan aloittaa kiittämällä veteraaneja siitä, että tämä tilaisuus on mahdollinen. Olen iloinen, että olemme voineet kokoontua tänään tänne Finlandiatalolle tietäen että, meitä kaikkia täällä yhdistää suomalaisuus, maanpuolustustahto ja saman itsenäisen maan kansalaisuus. Tämäkin päivä on hyvä päivä olla suomalainen.

Suomi on hyvin erilainen maa nyt kuin 82 vuotta sitten kun talvisota syttyi. Minulle ja sukupolveni nuorille Suomi tarjoaa lukemattomia mahdollisuuksia opiskella, tehdä työtä ja löytää oma polkunsa. Suomessa on turvallista olla nuori ja kasvaa aikuiseksi. Kiitos veteraanit.

Varusmiespalveluksen aikana Suomen metsät ja soramontut ovat tulleet minulle tutuiksi. Välillä varusmiespalveluksessa on ollut kylmä, nälkä ja väsy, mutta uskon että kokemukseni kalpenevat teidän kokemustenne rinnalla. Olen taisteluharjoituksissa ja yövartiossa nähnyt myös Suomen kauneuden: metsässä humisevat hongat, tähdet pimeän metsän yllä ja talviyön sinisen hetken. Kaiken kaikkiaan Suomi on kaunis maa ja puolustamisen arvoinen.

Haluan erikseen kiittää teitä lottia. Olette vahvoja ja rohkeita naisia. Minulle lotat ovat olleet naisia joita voi ihailla. Olette olleet esimerkillisiä maamme puolustajia.

Suomessa varusmiespalvelus on jokaiselle naiselle vapaaehtoista. Itse tiesin jo hyvin nuoressa iässä että haluan olla osana Suomen puolustusta. Haluan jatkaa maanpuolustusperinnettä, jota te veteraanit olette olleet luomassa.

Minulle maanpuolustus on sekä kunnia-asia, että tasa-arvokysymys. Riippumatta taustasta tai sukupuolesta, jokaisella suomalaisella on mahdollisuus osallistua Suomen ja suomalaisen yhteiskunnan puolustamiseen. Olemme kansakuntana vahvempi, kun myös naiset osallistuvat maanpuolustukseen.

Te veteraanit olette yhdistäneet kansan ja pitäneet huolta itsenäisyydestämme. Edelleen pohjantähden alla liehuu siniristilippu. Uskon, että Suomeen kohdistunut uhka talvisodan syttyessä on ollut pelottava kokemus, mutta olette osoittaneet rohkeutta, periksiantamattomuutta ja uskoa paremmasta tulevaisuudesta. Neuvokkuutenne ja taistelumoraalinne ansiosta pärjäsitte ylivoimaiselta tuntuvaa vihollista vastaan. Olette suomalaisen sisun ja sisukkuuden ilmentymä.

Meillä nuoremmilla sukupolvilla ei ole tekosyitä olla osallistumatta maamme puolustamiseen. Te olette teidän osanne jo tehneet ja nyt on meidän vuoromme pitää Suomesta huolta.

Kiitos.

Maria Garcia Sierra
Kaartin jääkärirykmentin varusmies alikersantti
Helsingin kaupungin Veteraanijuhla 30.11.2021