Helsinkiläinen erityispiirre: lotat aseissa

Suurpommitusten jälkeen Helsingin suojaksi perustettiin lottien 14. valonheitinpatteri.

Valonheitin-lotat asentavat kalustoa Helsingissä keväällä 1944. Lotat saivat uniformukseen sillahaalarit ja italialaista mallia olevat kypärät. Terni-kivääri on annettu lotille henkilökohtaista puolustautumista varten.

Lottien merkitys ilmapuolustukselle oli mer­kittävä. Lotat toimivat ennen kaikkea tähystäji­nä, mutta helsinkiläinen erityispiirre oli lottien aseistaminen, kun Suomen ilmapuolustuksen toimintaa tehostettiin keväällä 1944. Miespu­lassa osa valonheitinpattereiden miehistöstä korvattiin lotilla.

Venäläiset rynnäköivät Lauttasaaren eteläkär- jessä sijainnutta johtopatteri ”Puistoa” vastaan kolmesti ensimmäisen pommitusyön aikana. Kuvassa patterin saksalainen tutka ”Irja”

Venäläiset rynnäköivät Lauttasaaren eteläkärjessä sijainnutta johtopatteri ”Puistoa” vastaan kolmesti ensimmäisen pommitusyön aikana. Kuvassa patterin saksalainen tutka ”Irja”

Kesän 1944 valonheitin­kursseilla koulutettiin noin 150 lottaa, joista muodostettiin 14. valonheitinpatteri llmator­juntarykmentti 1:een. Se oli ensimmäinen ja viimeinen naisista kokoonpantu, sotilaallisesti toimiva ja taisteluvastuuta kantamaan tarkoi­tettu perusyksikkö. Valonheitinlotat ja valon­heittimet sijoitettiin Munkkiniemen, Kilon ja Leppävaaran suunnille.

Helsingin keskustassa palaa 7.2.1944.

Helsingin keskustassa palaa 7.2.1944.

Lottien asekoulutus nosti voimakkaita tunteita Lotta Svärd -­järjestössä. Aiemmin esimerkik­si ylipäällikkö Mannerheimin kanta naisten aseistamiskysymykseen oli ollut kielteinen. Hän sanoi odottavansa naisilta apua sairaanhoidos­sa, vaatteiden valmistuksessa, kodin ja konnun huoltamisessa sekä niiden lohduttamisessa, jotka ovat rakkaimpansa menettäneet.

Valonheitin­kurssilla opeteltiin ampumaan, kun kurssia oli käyty kaksi viikkoa. Lottien henkilökohtaisena aseena oli italialainen Terni­kivääri, joka oli kevyt ja pienikokoinen ase. Helsingin suurpommituksiin valonheitinlotat eivät ehtineet osallistua.

”Herne- tai hernesosekeittoa”

Valonheitinlottien muonahuolto järjestyi ryk­mentin keittiöstä tai itse tehden. Valonheitin­kurssilla Laajasalon Vartiosaaressa ollut Pirkko Hiirla on muistellut työvuoroaan muonittajana.

Kaadoin vahingossa silakkalaatikon nurinpäin lattialle. Laitoin nopeasti ainekset takaisin vuo­kaan, parhaimman näköiset perunat päälle. Ko­vasti ruokaa kehuttiin.

Useimmiten ruoka saatiin kuitenkin suoraan lautaselle. Lotta Anja Andersson muisti Lot­ta Svärdin puheenjohtaja Fanny Luukkosen vierailun Laajasaloon. Kunniavartion jälkeen ”tarjoiltiin vehnäjauhokastiketta tavallisen ruis­jauhokastikkeen sijasta.

Kilo 2 ­-heitin sijaitsi Hagalundin pellolla. Lotat majoittuivat parakkeihin ja telttaan.

Ruokailimme parakin pöydän ääressä. Ruoka tuotiin meille rykmentin keittiöstä, kun keitto­ mahdollisuuksia ei ollut. Myös vesihuolto oli kuljetuksen varassa”, Liisa Wartiovaara on muistellut. Ruoka tuotiin kuorma-­autolla puo­len päivän aikaan ja samalla kuorma-­autolla lotat pääsivät lomapäivinä kaupunkiin.

Annikki Hovila oli Kaarelassa Käärme­peite­ nimellä tunnetun heittimen kuuntelija.

Asuimme teltassa. Ruokavalio oli: joka toinen päivä hernekeittoa, joka toinen päivä herneso­sekeittoa.

Ulkonuotiolla lotat saattoivat paistaa räis­käleitä. Lisäruokaa lotat saivat käydessään lo­ mapäivinä kotonaan. Asemapaikkoihin saapui ruokapaketteja. Lotta Marja-Terttu Maijala toivoi esimerkiksi kotoa korvikkeen kanssa nautittavaksi voita, hiivaleipää, pullaa ja kakkua.

Aselevon astuttua voimaan valonheitinlotat kotiutettiin syksyllä 1944.

Pete Suhonen