Ajankohtaista

Kansalliset veteraaanipalkinnot myönnettiin 16. kerran

Kansalliset veteraanipalkinnot jaetaan 16. kerran kansallisena veteraanipäivänä 27. huhtikuuta. Palkintojen tarkoituksena on muistaa veteraanityössä tai veteraanien perinnetyössä kunnostautuneita henkilöitä ja kannustaa uusia henkilöitä tähän arvokkaaseen työhön. Palkinnot myöntää Tammenlehvän Perinneliitto ry yhdessä Kaatuneiden Muistosäätiön kanssa.

Palkinnon saajaksi voidaan valita yksityisiä henkilöitä, jotka ovat poikkeuksellisen merkittävällä henkilökohtaisella työllään paikallisella tasolla osoittaneet, että veljeä tai sisarta ei jätetä. Veteraanipalkinnolla on ensisijaisesti tarkoitus muistaa yksityisiä järjestön ulkopuolisia henkilöitä. Vuodesta 2021 lähtien palkinto on voitu myöntää myös yhteisölle.

Elämäntyöpalkinto myönnettiin tänä vuonna vapaaehtoisetsijä, rajavartiomestari Mika Albertsson

Elämäntyöpalkinto myönnettiin tänä vuonna vapaaehtoisetsijä, rajavartiomestari Mika Albertsson

Elämäntyöpalkinto myönnettiin tänä vuonna vapaaehtoisetsijä, rajavartiomestari Mika Albertssonille. Albertsson on monipuolisesti ollut mukana etsintä- ja perinnetyössä 1990- luvun puolivälistä lähtien Hänen johdollaan on kotiutettu noin 300 suomalaisen sankarivainajan jäänteet. Mika Albertssonin tekemän perinnetyön kohteina ovat erityisesti olleet sankarihautausmaat ja varsinkin niiden kunnostaminen Kaakkois-Suomessa.

Veteraanien perinnetyöstä palkittiin Kontiolahden lukion rehtori Ilpo Saarelainen. Hän on ollut perustamassa Suomen ensimmäistä veteraaniperinteen toimikuntaa Kontiolahdelle jo vuonna 2018, ja hän on ollut merkittävässä asemassa erilaisten perinnehankkeiden toimeenpanossa. Edelleen hän on henkilökohtaisella panoksellaan kyennyt parantamaan Kontiolahden veteraanien ja leskien tuki- ja hoivatyön laatua.

Veteraanityöstä palkittiin Kaunialan sairaalan vapaaehtoistyöntekijä Matti Lehtinen. Hän on kyennyt myös tuomaan uusia vapaaehtoisia mukaan vapaaehtoistyöhön. Hän on uupumatta ollut järjestämässä veteraanien ja sotainvalidien yhteisiä ajanviettoja.

Veteraanityön yhteisöpalkinto jaetaan neljännen kerran. Tänä vuonna sen on saa Ylämaan koulu Lappeenrannasta. Koulun oppilaat ovat jo 1970-luvulta lähtien olleet antamassa lauluesityksiä mm. sankarihautausmaalla ja edelleen Kansallisena veteraanipäivänä eri juhlatilaisuuksissa. Koulussa on myös järjestetty veteraaniaiheisia piirustus- ja kirjoituskilpailuja.

Veteraanipalkinnon luovutus kaikille vastaanottajilleen järjestetään asuinpaikkakunnittain kansallisen veteraanipäivän vieton yhteydessä 27. huhtikuuta. Palkinnot ovat suuruudeltaan 3 000 ja 3 500 euroa.

Pekka Holopainen