Kansallinen veteraanipäivä Kilpisjärvellä

Lipunnosto kolmen valtakunnan rajapyykillä

Armas Ilvo Veteraanin iltahuudon esilaulajana

Sotaveteraani Veikko Korkka kertoo Lapin sodasta nuorille varusmiehille

Oulussa vuoteen 1998 asti toiminut Pohjan Prikaati ja Pohjan Prikaatin Kilta järjestivät kansallisen veteraanipäivän juhlatapahtuman Kilpisjärvellä vuonna 1995, kun Lapin sodan päättymisestä tuli kuluneeksi 50 vuotta. Juhlaan osallistui lukuisia Lapin sotaan osallistuneita veteraaneja. Juhlallinen lipunnosto kolmen valtakunnan rajapyykillä videoitiin ja esitettiin samana päivä Oulussa järjestetyssä kansallisen veteraanipäivän pääjuhlassa.

Kolmen valtakunnan rajalla järjestetty juhlatapahtuma nimettiin Pohjanloimuksi ja se on toteutettu sotiemme veteraanien kunniaksi katkeamattomasti jokainen vuosi. Juhlaan osallistujat ovat pääasiassa Kilpisjärven matkailijoita, osallistujia tulee myös Ruotsista ja Norjasta. Parhaimmillaan juhlatapatumaan on osallistunut noin 400 henkilöä. Pohjan Jääkärikilta vastaa nykyään juhlatapahtuman järjestämisestä Jääkäriprikaatin ja Enontekiön kunnan tukemana. Pohjan Jääkärikilta on järjestänyt linja-autokuljetuksen Oulu – Kilpisjärvi – Oulu ja juhlatapahtumaan osallistujien majoitus on järjestetty Kilpisjärven koululle.

Kolmen valtakunnan rajapyykillä järjestetty juhlatapahtuma on päättynyt aina yhteislauluna Veteraanin iltahuutoon. Edesmennyt sotaveteraani Armas Ilvo toimi useiden vuosien ajan esilaulajana. Armas Ilvo hiihti rajapyykille lähes 90 vuotiaaksi asti. Edestakainen hiihtomatka oli noin 30 km.