Ajankohtaista

Nuorten tervehdys pääkaupunkiseudun veteraanijuhlaan

Arvon sotaveteraanit,

On suuri kunnia ja etuoikeus seistä tänään tässä teidän edessänne. Teidän, jotka olette palvelleet maatamme rohkeasti. Teidän ansiostanne me ikäiseni nuoret saamme elää ja olla vapaasti täällä Suomessa. Teidän ansiostanne olen saanut kasvaa turvallisessa ympäristössä, käydä koulua, opiskella ja vajaan kuukauden päästä painaa valkoisen ylioppilaslakin päähäni. Tunnen syvää kunnioitusta ja kiitollisuutta teitä kohtaan siitä, että olette taistelleet meidän vapautemme ja turvallisuutemme puolesta. Ilman teitä en seisoisi nyt tässä.

Suomen itsenäisyys, rauha ja turvallisuus merkitsevät minulle paljon. Saan elää maassa, jossa vallitsee sananvapaus, jossa saan pukea päälleni mitä haluan, opiskella ilmaiseksi ja vaikuttaa. Isäni on kotoisin Iranista ja hän muutti tänne nuorena aikuisena perheensä kanssa. Siksi monikulttuurisuus on minulle myös äärimmäisen tärkeä asia eikä se olisi Suomessa mahdollista ilman teitä. Olen äärimmäisen iloinen, että saan olla Suomessa juuri sellainen kuin olen pelkäämättä jatkuvasti henkeni tai vapauteni puolesta. Se on etuoikeus, josta saan olla ylpeä.

Teidän tarinanne ja kokemuksenne ovat meille nuorille opettavaisia ja inspiroivia. Ne muistuttavat meitä siitä, miten tärkeää on puolustaa arvojamme ja oikeuksiamme, ja siitä, miten yhteinen päämäärä ja rohkeus voivat voittaa vaikeimmatkin haasteet.

Me nuoret olemme joutuneet viimeisten vuosien ajan seuraamaan maailmalla tapahtuvia kauheuksia. Sodat, maailmanlaajuinen pandemia, ilmastokriisi sekä ihmisoikeushaasteet ovat repineet mielenterveyttämme ja käsitystämme maailmasta moniin eri suuntiin. Maailma on varmasti kehittynyt teidän nuoruudestanne huomattavan paljon ja tässä maailmassa on varmasti tapahtunut suuria positiivisiakin muutoksia, mutta ongelmia ja haasteita on aina. Ne eivät valitettavasti lopu.

Mutta te arvon sotaveteraanit olette opettaneet meille sen, että paremmasta tulevaisuudesta on syytä taistella. Meidän nuorten sisällä liekehtii se sama rohkeus ja sisu mitä teillä on ja nyt on meidän vuoromme. Nyt on meidän nuorten vuoro tehdä töitä ja taistella paremman tulevaisuuden puolesta, jotta jonakin päivänä voisimme teidän tapaanne istua ja kuunnella tulevan sukupolven nuorta puhujaa kiittämässä meitä, aivan kuten minä teille tänään. Lupaan tuona päivänä kertoa näille tulevan sukupolven nuorille teistä ja teidän uhrauksistanne meidän kaikkien tulevaisuuden puolesta ja rohkaista tulevia nuoria jatkamaan sitä samaa työtä, jonka te aloititte ja jota me jatkamme.

Meidän tehtävämme on kunnioittaa ja vaalia teidän perintöänne. Meidän on pidettävä huolta siitä, että teidän uhrauksenne eivät unohdu ja että rauha, jonka te olette meille suoneet, tulee pysymään jatkossakin. Se ei ole helppo tehtävä ja tulee vaatimaan paljon aikaa, mutta olen varma, että me nuoret pystymme siihen. Tekin pystyitte.

Kiitos.

Heidie Gharbalgir

Vaskivuoren lukio

Veteraanijuhla

Seppeleenlasku

Jumalanpalvelus