Ajankohtaista

Suomalainen veteraanityö kiinnostaa Ukrainaa

Ukrainan parlamentin Social Policy and Protection of Veterans Rights -komitea järjesti 26.–28.11.2024 Lvivissä Ukrainassa veteraaniasioita käsittelevän kolmepäiväisen konferenssin Veterans – The Road Home. Tapahtuman tavoitteena oli tarkastella ja kehittää veteraanityön suunnittelua ja kehittämistä Ukrainassa.

Tilaisuuteen osallistui noin 450 kansainvälistä veteraanityön asiantuntijaa, joukossa oli mukana myös noin 40 ukrainalaista sotaveteraania. Ukrainan konferenssiin oli kutsuttu myös Tammenlehvän Perinneliiton toiminnanjohtajana vuodenvaihteessa aloittava kommodori Sakari Martimo.

– Sota näkyi arjessa monella tavalla, vaikka Lviv onkin kaukana rintamalta. Kokouspaikka paljastettiin osallistujille vasta Lvivin saavuttaessa. Meitä osallistujia neuvottiin olemaan viestimättä millään tavalla ulospäin konferenssin pitopaikasta ennen sen päättymistä.

– Jouduimme kertaalleen keskeyttämään kokouksen ja poistumaan kellarikerroksiin ilmahälytyksen vuoksi. Jokaisena yönä sireenit soivat ilmahälytyksen merkiksi, mikä ei tosin vaikuttanut ihmisten toimintaan. Vaikutti, että kansa on turtunut sodan vaikutuksiin.

Ukrainalaisten henkisen kestokyvyn osalta suomalainen veteraanityön toimintamalli herätti aitoa kiinnostusta. Kansallisen yhtenäisyyden vaaliminen on merkittävä tehtävä. Ukrainassa sotaan suhtautuminen on jakautunutta, ja asetelma tarjoaa Venäjän hybriditoimille hyvän kasvualustan.


Veteraanien puheenvuorot keskittyivät käytännön tukitoimiin. Rintamalla komppanian päällikkönä toiminut Volodmir ”Buddha” Rudkovski irrotti estradilla jalkaproteesinsa ja laittoi sen kiertämään yleisön joukkoon. Tarkoitus oli arkipäiväistää suurelle yleisölle herkkää  ja osin pelottavaakin asiaa. Vastaavat esitykset toivat sodan seuraukset yleisön iholle.

– Veteraanien henkisen perinnön vaalimiseen ei ole juurikaan käytetty resursseja. Aamuisin tilaisuus avattiin liput liehuen kansallislaululla, jonka jälkeen oli hiljainen hetki kaatuneiden muistolle. Puheenvuoroissa korostui isänmaallinen henki. Sotasukupolven roolia Ukrainan kansan tarinalle ei kuitenkaan ole hahmotettu, vaikka sotaa eri muodoissa on käyty jo vuodesta 2014 alkaen, Sakari Martimo pohtii.

Sakari Martimon Ukrainan matkasta voi lukea vuoden 2025 ensimmäisestä Kenttäpostia-lehdestä, joka ilmestyy 7.3.2025.