Ajankohtaista

Sippolan sankarivainajien muistomerkkihanke

Sippolan sankarivainajien uusi muistomerkki valmistumassa!

Kuntaliitosten myötä nykyään Kouvolaan kuuluvan Sippolan kirkolla ja sen sankarihautausmaalla on jo usean vuoden ajan tehty kunnostustöitä. Vuonna 1879 valmistuneen kirkon on suunnitellut turkulainen arkkitehti C. J. von Heideken. Vaikuttavaa uusgoottilaista arkkitehtuuria edustavan kirkon katto on uusittu ja sen punatiiliseinät puhdistettu hellävaraisesti kuivajääpuhalluksella. Vanhan seurakuntarakennuksen tultua purettua 2019 sisäilmaongelmien vuoksi, siirrettiin rakennuksen seinällä sijainneet Pro Patria -nimitaulut säilöön kirkon sakastiin.

Koti-Sippola ry:n ehdotuksesta sankarivainajille alettiin suunnittelemaan uutta muistomerkkiä, mihin 1997 valmistetut muistolaatat saataisiin kiinnitettyä uudelleen. Suunnitelmat laati Kouvolan seurakuntayhtymä, joka on myös hankkeen päärahoittaja. Projektiin osallistuivat myös Anjalankosken seurakunta, LC Kaipiainen ja Sotien 1939–1945 Pohjois-Kymen Perinneyhdistys ry. Perinneyhdistyksen edustajista Eero Mattila nimettiin johtamaan yhteistyöhanketta, mikä koettiin erinomaisena esimerkkinä perinnetyöstä.

Sippolan miesten raskas sotataival

Sippolan sankarivainajien muistolaatat ovat kuuluisaa Sippolan punaista graniittia, tämän linkin takaa löytyy kuvat vanhoista muistomerkeistä. Muistolaatat on otsikoitu ”SIPPOLAN SANKARIVAINAJAT SODISSA 1939–1945” ja ”SIPPOLAAN ASETTUNEEN SIIRTOVÄEN KARJALAAN SIUNATUT SANKARIVAINAJAT”. Kaiverrukset on päällystetty 22 karaatin lehtikullalla. Edellisen otsikon alla on 213 nimeä ja jälkimmäisen alla 19 nimeä syntymäaikoineen sekä kuolinaikoineen ja -paikkoineen. Tauluissa on siis peräti 232 sankarivainajan nimet. Anjalankosken miesten taistelutahdosta kertovat myös useat Mannerheim-ristin ritarinimitykset; Sotamies Vilho Rättö nro 4, Kersantti Arvo Liikkanen nro 114, majuri Arvo Ahola nro 164 ja kapteeni Kaarlo Linnakko (ent. Lindström) nro 188. Kaikista Pohjois-Kymenlaaksoon liittyvistä ritareista voit lukea lisää täältä.

Hankkeen toteutus ja edistyminen

Kymen Granite Oy on rakentanut sankarivainajien uuden muistomerkin perustukset ja rungon Sippolan kirkon kirkkomaalle. Muistomerkin viimeistelytyöt ovat käynnissä ja sankarivainajien muistolaatat on jo kiinnitetty paasiin. Muistomerkin valaistus valmistuu kesän 2024 aikana.

Valaistuksen rahoitukseen osallistuivat ystävällisesti Salpa-säätiö sr., Anjalankosken Säästöpankkisäätiö sr., Anjalankosken aluetoimikunta, Kymen läänin maanpuolustusyhdistys ry sekä Lions Club Kaipiainen ry. Sotien 1939–1945 Pohjois-Kymen Perinneyhdistys ry kiittää lämpimästi kaikkia uuden muistomerkin suunnitteluun, rahoitukseen ja toteutukseen osallistuneita tahoja. Kuten tarkkasilmäiset lukijamme huomaavat, on muistomerkki tarkoituksella jätetty vielä kuvista pois. Julkaisemme toki kuvamateriaalia myöhemmin, kun paasi on virallisesti vihitty käyttöön.

Uuden muistomerkin vihkiäisjuhla 

Sippolan sankarivainajien uuden muistomerkin paljastusjuhla pidetään sunnuntaina 22.9.2024 Jumalanpalveluksen jälkeen. Juhla on samalla suuri maanpuolustusjuhla. Ajoitus liittyy Neuvostoliiton kanssa käytyjen sotien päättymisen 80-vuotisaikaan. Aseet vaikenivat 4.9.1944 ja välirauha solmittiin 19.9.1944. Yksi koskettava ympyrä sulkeutuu, kun juhlapuheen pitää eversti, Karjalan prikaatin evp apulaiskomentaja Petri Olli, jonka setä Aake Olli on haudattu Sippolan sankarihautausmaalle. Aake Ollin nimi on ikuistettu näihin kivilaattoihin.

Toivotamme jo ennakkoon kaikki veteraaniperinteen ystävät lämpimästi tervetulleiksi tähän arvokkaaseen juhlatilaisuuteen!

Teksti ja kuvat:
Kim Jokela, Eero Mattila
Sotien 1939–1945 Pohjois-Kymen Perinneyhdistys ry

Veteraanijuhla

Seppeleenlasku

Jumalanpalvelus