Kiteen kotiseutumuseossa sodan ja rajan historiaa

Kuvassa museon näyttely, jossa muun muassa sotilaspukuja.

Kiteen kotiseutumuseo

Kiteen keskustassa vanhassa viljamakasiinissa sijaitseva kotiseutumuseo on täynnä historiaa. Vierailija pääsee tutustumaan Kiteen elämään 1700-luvulta nykypäivään. Sotahistoriasta kiinnostunut vierailija löytää sieltä havainnolliset näyttelyt itärajasta sekä talvi-, että jatkosodan vaiheista Kiteen alueella.

Jo museon edestä löytyvät tykit herättävät mielenkiintoa. Toinen esillä olevista on   panssarintorjuntatykki, joka tunnettiin sotilaiden keskuudessa nimellä ”piiskatykki”.  Kenttäkanuuna 75 K 17 oli Kiteen taisteluissa käytössä Kenttätykistörykmentti 10:llä. Samassa katoksessa on esillä myös merillä käytetty sarvimiina. Samanlainen miina upotti panssarilaiva Ilmarisen. Sisällä museossa vierailija pääsee kokemaan ainutlaatuisen näyttelyn Suomen itärajasta ja Kiteestä rajapitäjänä. Esillä näyttelyssä ovat Suomen ja Venäjän rajamerkit, rajavyöhykemerkit sekä muuta itärajaan että rajalla ja sen läheisyydessä elämiseen liittyvää esineistöä. Lisäksi museokävijä pääsee näkemään, minkälaisia dokumentteja piti olla rajavyöhykkeellä liikuttaessa, sekä rajaa ylitettäessä. Vierailija voi myös tutustua erilaisiin kyltteihin, joita rajalla on ollut. Hyvällä tuurilla vierailija voi kuulla mielenkiintoisia tarinoita rajalta.

”Sota Kiteellä”- näyttely esittelee elämää sota-aikaan: kuinka sota vaikutti rajapitäjään. Näyttelyn esineistö on runsas ja tutkittavaa riittää pidemmäksikin aikaa. Esillä on muun muassa talvisodassa käytössä olleet jalkaväen kevyet aseet, kuten konekiväärit ja -pistoolit, erimallisia kivääreitä, joita Suomi sai lahjoituksena talvisotaan muista maista ja jatkosodan lopulla myös lotille jaettu ”Lottakivääri”. Lisäksi on esillä eri maiden upseerien käyttämät sotilaspistoolit. Panssarintorjuntaan aseteknikko Lahti kehitti panssarintorjuntakiväärin, joka sai lempinimen ”norsupyssy”. Aseella ei monet uskaltaneet ampua, sillä sen rekyyli oli erittäin voimakas ja laukaisu vaati tiukkaa otetta aseeseen. Talvisodan panssareihin tämä ase tehosi ja sillä pysäytettiin monta panssarivaunua. Jatkosodassa norsupyssy oli jo tehoton vahvistuneisiin panssareihin ja sitä käytettiin lähinnä konekivääripesäkkeiden tuhoamiseen. Nähtävillä on edelleen Lahti-Salorannan pikakivääri ja vastaava Venäläinen ”Emma” pikakivääri. Esillä ovat myös erilaiset kranaatit ja ammukset, sekä erilaisia tykistön kartusseja (latauspanoksia). Yksi erikoisuus, venäläisten käyttämä kiväärikranaatinheitin on myös nähtävänä. Sotilaiden kypäriä ja muita varusteita on runsaasti esillä. Erilaisia miinoja panssarimiinoista jalkaväkimiinoihin on myös esillä.  Samoin museovieras voi tutustua varoituksiin maastosta löytyvistä ”suutareista” ja ansoista, joita löytyi sodan jälkeen maastosta tuon tuostakin. Niihin menehtyi tai vammautui loppuiäkseen useita ihmisiä, myös lapsia.

Esillä on myös kiteeläisten käyttämiä sotilasasuja, kuten takkeja mallia ”Kajander”, joissa näkyvät luotien jättämät jäljet. Nähtävillä on myös rajavartijoiden vaatetusta eri aikakausilta. Lottapuku on myös nähtävänä sekä sotilaskotisisaren asu. Näyttelyä täydentää runsas kartta-aineisto Kiteen taisteluista. Taistelujen lähtöpaikat ovat myös Kiteen taistelumaastoissa todettavissa muistomerkkeineen, jotka Kiteen Rajakilta on yhdessä veteraanien ja Kiteen taisteluissa mukana olleiden pohjanmaalaisten aseveljien kanssa sinne pystyttäneet perinteen vaalimiseksi.

Vierailu kotiseutumuseossa on mahdollinen etukäteen sopimalla. Kiteen museoon pääsee tutustumaan verkossa osoitteessa: https://emuseo.fi/kiteenkotiseutumuseo

Kalervo Rinne, museotoimikunnan pj, Kitee-Seura

Terhi Rautiainen, museoamanuenssi, Pohjois-Karjalan museo