Juuan kirkkopyhä 27.8.2023

 

 

Pikkulotta Inkeri Savolainen sai sinisen ristin sotavuosien maanpuolustustehtävistä

värikuvassa mies ja nainen istumassa. Naisella rinnassa sininen risti -kunniamerkki ja kädessä myöntökirja.

Perinneyhdistyksen vpj. Jussi Säämänen ja pikkulotta Inkeri Savolainen (kuva Mikko Rautiainen 2023)

Vapaussodan perinneliitto myönsi 8.6. sinisen ristin miekan kera nurmeslaiselle pikkulotalle Inkeri Savolaiselle (s.1926). Esityksen kunniamerkistä tekivät Sotien 1939–1945 Nurmeksen perinnetoimikunta ja maakunnallinen perinneyhdistys. Ristin luovuttivat Savolaiselle 14.elokuuta Sotien 1939–1945 Pohjois-Karjalan perinneyhdistyksen vpj. Jussi Säämänen ja Nurmeksen perinnetoimikunnan pj. Mikko Rautiainen.

Nurmeksen Saramolta kotoisin oleva Savolainen (os. Pulkkinen) osallistui pikkulottatoimintaan kansakouluikäisestä saakka. Jatkosodan aikana toiminta tapahtui Saramon koululla, jossa vaikutti isänmaallinen opettajapariskunta; kapteeni Toivo Tevaluoto ja lotta Annikki Tevaluoto. Savolainen muistelee, että koulu ei jatkosodan vuosina toiminut. Lottatoiminnasta hänelle jäi mieleen mm. sukkien kudonta ja reikäleipien leivonta taistelevalle armeijalle sekä kanttiinitoiminta. Pikkulotat osallistuivat myös monenlaisiin auttamistehtäviin, kuten halkojen hakkaamiseen. Myös kotona oli kädet täynnä töitä, isän ja veljien ollessa rintamalla. Nyt lähes 97-vuotiaan tarmokkaan naisen sotavuosien kokemuksiin lukeutui myös kuukausia kestänyt evakkoreissu Pohjanmaalle Kannukseen, kun Nurmeksen siviiliväestö evakuoitiin talvisodan alettua. Työuransa Savolainen teki maatilan emäntänä.

Vapaussodan perinneliitto myöntää sinistä ristiä miekan kera kuulumisesta Suomen vapauden turvaamiseksi toimineisiin suojeluskunta – tai lotta svärd – järjestöihin. Aikaisempi Vapaussoturien Huoltosäätiö aloitti ristien myöntämisen vuonna 1967, jolloin niitä annettiin myös esimerkiksi jääkäreille. Tunnustus on erityislaatuinen, koska sen voi saada ainoastaan sodan aikaisista maanpuolustustehtävistä.

Mikko Rautiainen, Sotien 1939–1945 Nurmeksen perinnetoimikunnan pj.

Historian opettajat sotahistoriallisella matkalla

Värikuvassa muistokivi.

Ilomantsin taistelun 1944 muistomerkki Möhkössä (kuva: Jouni Mattila 2023)

 

Tammenlehvän Perinneliitto järjesti 31:lle Varsinais-Suomen, Pohjois-Karjalan ja Pohjois-Savon historian opettajalle ja muutamalle muulle perinnetyön aktiiville sotahistoriallisen matkan Suomussalmi – Raate – Kuhmo – Lieksa – Ilomantsi 31.7.-3.8. Matkalla tutustuttiin erinomaisten oppaiden johdolla kyseisten alueiden taisteluihin talvi- ja jatkosodassa. Joukossa oli muutama (yllätys)kohde Arolan Maatilalla ja Vetkossa. Lisää kuvia matkalta löydät täältä: https://www.facebook.com/sotienPKperinneyhdistys
Kiitos liitolle ja erityisesti matkan mahdollistajalle Kaatuneiden Muistosäätiölle!
Jouni Mattila, toiminnanjohtaja, Sotien 1939-1945 Pohjois-Karjalan perinneyhdistys

Sotiemme veteraanien, puolisoiden, leskien, lottien, pikkulottien, sotilaspoikien ja sotaorpojen kirkkopyhä Juuassa 27.8.2023

Kirkko kutsuu!
värikuva puukirkon julkisivusta.

Juuan kirkko (kuva: Mikko Rautiainen 2023)

Sotiemme veteraanien, puolisoiden, leskien, lottien, pikkulottien, sotilaspoikien ja sotaorpojen kirkkopyhä Juuassa 27.8.2023 klo 10.
Pukukoodi: Tumma puku ja kunniamerkit
Tapahtumasta ja siihen ilmoittautumisesta tullaan ilmoittamaan lisää paikallislehdessä, josta löytyy oman järjestön antamat toimintaohjeet.
Kirkkopäivän lähestyessä on hyvä kaivaa kunniamerkit esiin ja tarkistaa, että ne ovat oikeassa järjestyksessä. Tähän löytää tarvittaessa apua esimerkiksi Sotainvalidien Veljesliitosta tai paikallisesta perinnetoimikunnasta, sotaveteraanikerhosta ynnä muista alajaostoista.
Kunniamerkkien kanssa voidaan samanaikaisesti kantaa seuraavia kauluskäänteeseen kiinnitettäviä merkkejä:
– Rintamapalveluksen tammenlehvätunnus
– Sotaorpotunnus
– Kriisinhallintaveteraanitunnus
Ville S. Virtanen
värikuvassa sankarihautausmaan muistomerkki.

Juuan Sankarihautausmaa (kuva: Mikko Rautiainen 2023)