Pikkulotta Inkeri Savolainen sai sinisen ristin sotavuosien maanpuolustustehtävistä

värikuvassa mies ja nainen istumassa. Naisella rinnassa sininen risti -kunniamerkki ja kädessä myöntökirja.

Perinneyhdistyksen vpj. Jussi Säämänen ja pikkulotta Inkeri Savolainen (kuva Mikko Rautiainen 2023)

Vapaussodan perinneliitto myönsi 8.6. sinisen ristin miekan kera nurmeslaiselle pikkulotalle Inkeri Savolaiselle (s.1926). Esityksen kunniamerkistä tekivät Sotien 1939–1945 Nurmeksen perinnetoimikunta ja maakunnallinen perinneyhdistys. Ristin luovuttivat Savolaiselle 14.elokuuta Sotien 1939–1945 Pohjois-Karjalan perinneyhdistyksen vpj. Jussi Säämänen ja Nurmeksen perinnetoimikunnan pj. Mikko Rautiainen.

Nurmeksen Saramolta kotoisin oleva Savolainen (os. Pulkkinen) osallistui pikkulottatoimintaan kansakouluikäisestä saakka. Jatkosodan aikana toiminta tapahtui Saramon koululla, jossa vaikutti isänmaallinen opettajapariskunta; kapteeni Toivo Tevaluoto ja lotta Annikki Tevaluoto. Savolainen muistelee, että koulu ei jatkosodan vuosina toiminut. Lottatoiminnasta hänelle jäi mieleen mm. sukkien kudonta ja reikäleipien leivonta taistelevalle armeijalle sekä kanttiinitoiminta. Pikkulotat osallistuivat myös monenlaisiin auttamistehtäviin, kuten halkojen hakkaamiseen. Myös kotona oli kädet täynnä töitä, isän ja veljien ollessa rintamalla. Nyt lähes 97-vuotiaan tarmokkaan naisen sotavuosien kokemuksiin lukeutui myös kuukausia kestänyt evakkoreissu Pohjanmaalle Kannukseen, kun Nurmeksen siviiliväestö evakuoitiin talvisodan alettua. Työuransa Savolainen teki maatilan emäntänä.

Vapaussodan perinneliitto myöntää sinistä ristiä miekan kera kuulumisesta Suomen vapauden turvaamiseksi toimineisiin suojeluskunta – tai lotta svärd – järjestöihin. Aikaisempi Vapaussoturien Huoltosäätiö aloitti ristien myöntämisen vuonna 1967, jolloin niitä annettiin myös esimerkiksi jääkäreille. Tunnustus on erityislaatuinen, koska sen voi saada ainoastaan sodan aikaisista maanpuolustustehtävistä.

Mikko Rautiainen, Sotien 1939–1945 Nurmeksen perinnetoimikunnan pj.