Itsenäisyyden kunnioitusta talvisessa Ilomantsissa

Itsenäisyyden kunnioitusta talvisessa Ilomantsissa

Kuvassa lumipukuiset sotilaat seisovat kunniamerkin vierellä. Edessä seppele ja kynttilöitä.

Kunniavartio Ilomantsin sankarihaudalla (kuva Eija Laitila 2023)

 

Korhonen yhtiöiden kiinteistöjohtaja, talousneuvos Esko Torssonen toi eri puolilta Suomea olevia yhteistyökumppaneitaan Ilomantsiin sotatieretkelle itsenäisyyspäivän aattona. Kohokohtina matkalla olivat seppeleen laskeminen Ilomantsin sankarivainajien hautausmaalla, muistokynttilöiden sytyttäminen ja kunnialaukaukset Möhkössä. Ilomantsilaissyntyinen Esko Torssonen haluaa muistaa sankarivainajiamme ja sotasukupolvea, maamme kunniakansalaisia sekä maamme jälleenrakentajia, jotka ovat mahdollistaneet hänellekin yli 50 vuotisen työuran. Kunniamatkan järjestäminen kotiseudun talvi- ja jatkosodan maisemiin liittyy Eskon siirtymiseen yhtiön operatiivisesta toiminnasta hallituksen jäseneksi. Matkalle lähti talvikamppeissa, rajanpinnan pakkasmatkalle 60 kumppania, 90 prosenttia kutsutuista, iloitsee Esko Torssonen. Hän halusi osoittaa, että matkan järjestäminen lumiseen Ilomantsiin onnistuu talvellakin. Oppaana koko matkan ajan toimi sotakamreeri Rauno Suhonen, Esko Torssonen on edelleenkin Ilomantsin kesäasukas ja on vuosien varrella ollut monin tavoin edistämässä Ilomantsin matkailua toimien primusmoottorina mm. Karelia-soudussa ja Pogostan Hiihdossa. Näistä ansioista Ilomantsin kunta on nimennyt hänet Vuoden kesäasukkaaksi.

Kuvassa ihmisiä kynttilät kädessä talvella.

Esko Torssonen viemässä kynttilää Sankarihaudalle (kuva Eija Laitila 2023)

 

Vapauden viestikapula koulujen perinteenä

Kuvassa ihmisiä nostamassa siniristilippua talvisessa maisemassa

Lipunnosto Ilomantsin koululla (kuva Eija Laitila 2023)

 

Ilomantsin kouluissa itsenäisyyspäivän aatto alkaa juhlavasti lippulaululla Suomenlipun noustessa salkoon. Samalla saatetaan seppelpartio viemään havuseppele sankarivainajien hautausmaalle koululaisten tervehdyksenä isänmaan puolustajille.

Oppilaita laskemassa seppelettä muistomerkille talvisessa maisemassa.

Oppilaiden seppeleenlasku Ilomantsin sankarihaudalle (kuva Eija Laitila 2023)

 

Lukiolaisilla on perinteenä veteraanijärjestöjen lahjoittaman vapauden viestikapulan lukeminen itsenäisyyspäivän juhlassa.  Opiskelijakunnan vanhemmat jäsenet luovuttavat viestikapulan nuoremmalle ikäluokalle. Perinne on jatkunut jo aika kauan.

Näiden lisäksi opiskelijoille on tarjottu ja toteutettu retkiä sotahistoriapaikoille, viimeisimmäksi keväällä 2023.  Lukiolaiset ovat lisäksi osallistuneet mm. 21. Prikaatin perinnekillan seminaareihin. He ovat usein valmistelleet kysymyksiä etukäteen asiantuntijoiden vastattavaksi

Markku Lappalainen, maakuntaneuvos