Uudenmaan 40. maanpuolustuspäivää juhlistettiin Sipoossa
Uudenmaan 40. maanpuolustuspäivä toteutui hienona kokonaisuutena
Lauantai 5. lokakuuta 2024 oli kuulas, kirkas ja aurinkoinen. Sää suosi Uudenmaan 40. maanpuolustuspäivän järjestelyjä. Tulossa oli ainutlaatuinen ja tapahtumarikas juhlapäivä. Sipoo oli tällä kertaa Uudenmaan maakunnan maanpuolustuksellisena tapahtumanäyttämönä. Uudenmaan alueen 40. maanpuolustuspäivä järjestettiin Nikkilän keskustassa, kentillä ja koulutiloissa. Vaativa tehtävä kiertää Uudenmaan kuntia. Ensi vuonna on Tuusulan vuoro.
Järjestelyvastuu alueen reserviläisjärjestöillä
Sipoon reserviläisyhdistykset järjestivät tapahtuman ensimmäistä kertaa. Takana oli yli kahden vuoden huolellinen valmistelutyö. Tapahtuma toteutettiin kaksikielisenä ja kansainvälisenä, eestiläisten kutsuvieraiden myötä. Yhteistyö oli laajaa ja se toteutui kokonaisturvallisuudesta ja maanpuolustuksesta vastaavien viranomaisten, yhteisöjen ja yhdistysten kanssa. Näytteilleasettajia oli saapunut esittelypisteisiin kymmeniä ja paikoitusalueet oli tarkoin suunniteltu. Päivästä teki ainutkertaisen myös se, että tapahtumaa varten oli ensi kertaa painatettu erityinen Varautumisesite.
Juhlallinen lipunnosto ja seppeleenlaskut käynnistivät päivän
Lipunnosto käynnisti juhlapäivän tapahtumat. Lipunnostoon osallistuivat Nikkilän partiolippukunnat Sipoon Hukat ja Scoutkåren Årafararna.
Seppeleenlaskut toteutettiin Sipoon vanhalla kirkolla. Suomenkielisestä hartaudesta vastasi lääninrovasti Juha Ilonen ja ruotsinkielisestä kirkkoherra Camilla Ekholm. Seppeleitä laskivat Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannäs (talvisota), Sibbo krigsveteraner -järjestön puheenjohtaja Lars Björkell (jatkosota), Sipoon Karjalaisten puheenjohtaja Sirkka Leskinen sekä Vapaussodan perinneliiton puheenjohtaja Jouni Koskela. Vapaussotiemme Helsingin seudun perinneyhdistyksen puheenjohtaja Ari Åberg laski seppeleen Vapaussodan muistomerkille.
Kaukokatseinen Mannerheim elokuvana
Juhlapäivän ohjelman kohokohtiin sisältyi vapaa pääsy elokuvanäytökseen. Elokuva Kaukokatseinen Mannerheim esitettiin aamupäivällä yleisölle avoimena ja maksuttomana tilaisuutena Topelius-salissa. Esitykseen osallistui salin täydeltä väkeä ja se koettiin tärkeäksi osaksi juhlapäivää.
Näyttelykalusto ja toiminnan esittelyt kiinnostivat
Näyttelyalueen kalustoesittelyt, toimintanäytökset ja tietoiskut tarjosivat maanpuolustuspäivän yleisölle parasta antia. Tapahtuman juontajana toimi useimmille tuttu reservin kapteeni Jone Nikula. Puolustusvoimien kalustonäyttely oli koottu Panssariprikaatin, Rannikkoprikaatin ja Kaartin Jääkärirykmentin voimin. Muita näytteille asettajia olivat Itä-Uudenmaan Poliisilaitos sekä Pelastuslaitos, Rajavartiolaitos, Maanpuolustuskorkeakoulu, Sipoon kunta ja seurakunnat, Tulli, Maakuntakomppania sekä muut kokonaisturvallisuuteen ja maanpuolustukseen liittyvät reserviläis- ja maanpuolustusjärjestöt. Järjestöt jakoivat materiaaleja ja esittelivät toimintaansa ja tehtäviään esittelypisteissä. Esittelyt houkuttelivat paikalle runsaasti yleisöä. Vierailijoiden määrä moninkertaistui keskipäivällä ja jatkui näyttelyiden päättymiseen, maanpuolustusjuhlan alkamiseen saakka.
Esittelypisteet täyttyivät välillä jonoihin asti. Tuntui hyvältä nähdä, miten moni tuli tapahtumaan koko perheen voimin. Nuorimmatkin perheen jäsenet saivat innostuneina tutustua Puolustusvoimien kalustoon ja osallistua leikkeihin ja kokeiluihin ja seurata välillä Poliisin upeita ratsuja. Kodin turvallisuus ja varautuminen 72 tunnin ajaksi kiinnosti kaikkia. Turvaesineitä kuten heijastimia oli jaossa ja trangian käyttö ja kokoaminen kiinnosti myös nuoria. Saimme kuulla, että päiväkoti-ikäisetkin olivat harjoitelleet sen käyttöä.
Munkit ja hernekeitto tekivät kauppansa
Järjestöjen pöytien ääressä oli kuhinaa. Moni halusi mukaansa 72 h tai uuden valmiusesitteen. Naisten Valmiusliiton Uudenmaan alueneuvottelukunnan esittelypisteessä riitti kurssien ja NASTA-harjoitusten tiedustelijoita. Moni viereen kahville aikova sai kokea, miten Tuusulan Sotilaskodin munkkikahvijonot pitenivät ajoittain monien esittelypisteiden pituisiksi. Kun munkit loppuivat, Helsingin sotilaskotiauto pelasti tilanteen, kunnes Tuusulan sotilaskodin varastot oli jälleen täytetty. Myös Vääpelikillan soppatykin hernekeitto maistui. Keiton määrä oli ilmeisen hyvin arvioitu, sillä kun yleisö alkoi hiljalleen lähteä kotiin tai siirtyä iltapäivän kutsuvierastilaisuuteen, sekin loppui. Esittelypisteitä alettiin purkaa ennen kello kahta, jotta näytteille asettajatkin saattoivat osallistua maanpuolustuspäivän juhlaan.
Ylilento minuutilleen
Paraatikatselmus toteutettiin Nikkilän Sydämen hiekkakentällä. Paraatin komentajana toimi majuri evp Toni Tiilikainen. Katselmuksen jälkeen paraati valmistautui ohimarssiin Enter-rakennuksen editse Iso Kylätiellä. Tien varteen oli jo hyvissä ajoin saapunut satoja paikkakuntalaisia ja kaukomatkalaisia seuraamaan ohimarssia.
Jokainen paraatia seurannut sai kokea hienon yllätyksen. Päät kääntyivät ylös kohti voimakasta ääntä kirkkaan sinisellä taivaalla. Hornet-hävittäjän ylilento toteutui salamannopeasti ja minuutilleen aikataulun mukaan. Yleisön puheensorina ja ihailevat katseet vieressä oleviin viestivät muistiin jäävästä kokemuksesta.
Paraatikatselmuksen lippulinnan koko yllätti
Paraatiin osallistui Suomen lippu lippuvartioineen, lippusaattue, jonka muodosti Uudenmaan maakunnan maakuntakomppanioiden yhdistetty, noin 30 reserviläisen lippujoukkue, Uudenmaan alueen järjestöistä koottu maanpuolustus- ja veteraanijärjestöjen lippulinna sekä muita alueen järjestöjä kuten partiolaiset.
Paraatin lippulinnaan osallistui ennätyksellinen määrä, yhteensä 91 yhdistystä lippuineen, etummaisina veteraanijärjestöjen liput Uudenmaan ja Helsingin reserviläispiirien alueelta. Ohimarssiin osallistuivat lisäksi Poliisin ja Rakuunakillan hevoset. Ohimarssia tahditti Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Etelä-Suomen soittokunta.
Ohimarssin ottivat vastaan Sipoon kunnanjohtaja Mikael Grannäs, Itä-Uudenmaan apulaispoliisipäällikkö Seppo Kujala ja Uudenmaan aluetoimiston päällikkö, everstiluutnantti Tatu Mikkola sekä kutsuvieraat, joukossa veteraani Hannes Tuovinen Nummelasta.
Maanpuolustuspäivä kulminoitui juhlaan
Topelius-sali täyttyi juhlayleisöstä ja juhla oli arvokas ja ikimuistoinen. Ohjelman käynnisti Suomen lipun saapuminen saliin ja Maanpuolustuskoulutus Etelä-Suomen soittokunnan esittämä Isänmaalle. Sipoon tervehdyksen juhlaan toivat kunnanjohtaja Mikael Grannas ja Sipoon Reserviläisten ja Reserviupseereiden edustaja, puheenjohtaja Ossi Ikonen.
MPK:n Etelä-Suomen soittokunta esitti puheiden välillä Chrisu Rombergin esittämät laulut Kuu sekä Morgondimma, yhdessä orkesterin oman laulajattaren kanssa.
Ohjelmaan sisältyi muitakin tervehdyksiä. Niitä esittivät Puolustusvoimien everstiluutnantti Tatu Mikkola, Maanpuolustuskoulutusyhdistyksen Etelä-Suomen piiripäällikkö Vesa Sundqvist, reserviläisjärjestöjen edustajat Mats Fagerström (Reserviläisliitto), Tatu Pätiälä (Uudenmaan Reserviupseeripiiri ja Uudenmaan Reserviläispiiri). Juhlan kansainvälisen tervehdyksen Virosta toi Kaitseliit Harju Malevin edustaja, evl Peeter Köiv.
Puolustusvoimien komentaja 2014–2019, kenraali evp, kansanedustaja Jarmo Lindberg puhui vakavasta maailmanpoliittisesta tilanteesta ja arvosti maanpuolustuspäivän monipuolista antia, joka oli omiaan lisäämään maanpuolustustahtoamme. Hän käytti vuorotellen suomea ja ruotsia, useimpien puhujien tavoin. Juhlatunnelma nousi edelleen, kun Vaskivuoren lukion nuoret astuivat kuorokorokkeille. Kuoro esitti liikuttavan kauniisti Jean Sibeliuksen Finlandian ja sai yleisöltä raikuvat suosionosoitukset.
Tilaisuuden lopussa MPK:n Etelä-Suomen soittokunta soitti jokaista liikuttavan, Sibeliuksen Jääkärien marssin ja Runebergin sanoittaman ja Fredrik Paciuksen säveltämän Maamme-laulun, johon kuoro, muut esiintyjät ja yleisö yhtyivät seisomaan nousten. Tilaisuus päättyi Suomen lipun poistumiseen salista reservin kapteeni Jokke Härmän johdolla.
Lämmin kiitos kaikille järjestäjille ja osallistujille upeasta maakuntamme 40. maanpuolustuspäivästä!
Teksti ja kuvat: Merja Kukkonen
meku.kukkonen@outlook.com
Tammenlehvän perinneyhdistys ry, hallituksen jäsen, tiedotusvastaava
Naisten Valmiusliitto, Uudenmaan alueneuvottelukunta, jäsen ja tiedostusvastaava
Turvakurssin Kilta, Etelä-Suomen kiltapiiri, hallituksen jäsen